Forrás: Index

Index

Az idei Oscar nem a sztárvilág műbalhéitól, hanem a Bush-politikaellenességtől és a három legjobb Oscarra jelölt film homoszexuális témájától zajos. Mégis alacsony nézettséget jósolnak a hajnali 2-től 6-ig tartandó gálának, mert egyik film sem érte el a kasszasikernek számító 100 millió dolláros bevételt, és George Clooney (Good Night and Good Luck) és Reese Witherspoon (Nyughatatlan) kivételével nézőcsalogató szupersztárok is csak a vörös szőnyegen vonulnak majd. Idén hetvennyolcadik alkalommal adják át a Filmakadémia díjait. A Kodak Filmszínházban a helyi időszámítás szerint vasárnap délután kezdődő, három és fél órás parádé során a szakma legjelentősebb díjaival jutalmazzák a filmipar legjobbjait. Ez idén három meleg (Túl a barátságon, Capote, Tanszamerika) és négy politikai film (Ütközések, Jó estét, jó szerencsét., Sziriána, Mennyország most) csatározását jelenti.

A Túl a barátságon (Brokeback Mountain, hazai bemutató: március 30.) nyolc jelölést kapott, tulajdonképpen az összes fontos kategóriában. A nézők és a kritikusok által is kedvelt film többszörösen kényes a konzervatív beállítottságúak számára: például a tajvani Ang Lee filmjének témája mellett a szereplőválasztás is megdöbbentette a rajongókat: Heath Ledger és Jake Gyllenhaal ugyanis a két „ügyeletes szívtipró”. Az Akadémia tagjainak felháborodása ellenére a Túl a barátságon a legesélyesebb Oscar-jelölt a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában (az IMDB szerint pedig minden idők legjobb mozija).

A Capote című filmben Philip Seymour Hoffman alakítja a szintén meleg Truman Capote-t, a Pulitzer-díjas írót. Az öt jelölést begyűjtött moziban Hoffman is megkaphatja az Oscart. Az előrejelzések szerint azonban az idei gála nagy vesztese lehet a film, és más kategóriákban szinte biztos, hogy nem fog nyerni.

A saját nemét kereső Transamerica (hazai bemutató: április 13.) főszereplője, a Született feleségekből ismert Felicity Huffman számított a legjobb színésznő kategóriában befutónak egészen addig, amíg be nem mutatták a Nyughatatlant, amiben Dr. Szöszivel feltűnő Reese Witherspoon színészként és énekesként is remekelt. A többi három jelölt az előrejelzések szerint esélytelen.

Egyik főszereplő a politika

Hollywood persze idén akár a konzervatív Bush-kormányt is kritizálhatja amikor kihirdetik a győzteseket. Négy olyan film is van ugyanis a jelöltek között, amelyek közül, ha egy is nyer, akkor az amerikai filmipar ismét büszkén hirdetheti politikai függetlenségét. A rendezvény szervezői, Gil Cates és Lou Horvitz a Filmakadémia elnökével, Sid Ganisszel vállvetve azonban kijelentették, hogy semmilyen formában nem engedik meg a politikai tartalmú beszédeket.

A legjobb film kategóriában a Túl a barátságon egyetlen komoly kihívója a politikai témájú filmek közül a Paul Haggis rendezte Ütközések lehet. Az amerikai társadalom minden szintjén jelen lévő rasszizmust helyenként túlcsorduló érzelmekkel ábrázoló film sokadjára leszámol az „Amerika a népek olvasztótégelye” illúziójával. A film ugyan hat jelölést kapott, de egyik sem biztos befutó. Az Ütközések gála másik nagy vesztese lehet a Capote mellett.

Good Luck and Good night az amerikai kritikák szerint precíz és pontos (az Index szerint egyszerűen csak unalmas), George Clooney-t pedig csodálják, hogy rendezőként is „remekelt”. Bár a díjazás szempontjából hálás témáról, a sajtószabadságról készítette a filmet Clooney, mégis meglepetés lenne, ha egy fekete-fehér kamaradráma lenne a legjobb film. Viszont George Clooneyt sem engedhetik haza üres kézzel, talán a Sziriánában nyújtott színészi teljesítményével engesztelik ki. (A The Sun fogadási tétjei szerint a második legesélyesebb a legjobb színész díjára.)

A Sziriána című politikai krimiben, ami ismét bebizonyítja, hogy az olajvállalatok és a CIA irányítják a világot, a megszokott történethez csapnivaló rendezés párosult. De valószínűleg megkapja a legjobb forgatókönyv-díjat.

A legjobb külföldi film kategória nagy esélyese pedig A Mennyország most, melynek főhősei a tel avivi öngyilkos robbantásra készülő terroristák. A két öngyilkos merénylő utolsó napját végigkísérő mozi az izraeli zsidók egyik fele szerint felér egy öngyilkos-terrorista toborzó Hamasz pr-filmmel, diszkvalifikálásáért már 32 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Megnyerte az Oscar előszobájának számító Golden Globe-on a legjobb külföldi alkotás díját.

Érdeklődés nélkül

Hollywoodban óriási a készülődés és a média ontja az Oscarról szóló híreket, de a jóslatok szerint az idei lesz a legkevesebb nézőt vonzó gála. A tapasztalatok szerint az amerikaiak csak akkor nézik a ceremóniát, ha igazán nagy közönségsikerek versenyeznek egymással. Ágy volt ez, amikor a Titanic, majd később, mikor a Gladiátor hajtott az arany szoborért. Az utóbbi években viszont nem volt kiugróan nagy pénzügyi sikerrel bíró alkotás a jelöltek között, és idén lett eddig a legrosszabb a legjobb filmekre jelölt mozik nézettségi eredményei. A BoxOfficeMojo legutóbbi számítása szerint idén a Túl a barátságon fialta a legnagyobb bevételt, 77 millió dollárt, de ez is bőven lemarad a kasszasikernek számító 100 millió dolláros határtól.

A fél évszázada még gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő show ma már filmes gálák tucatjaival, és tévésorozatokkal kénytelen versenyezni. 2003-ban mindössze 33 millióan voltak kíváncsi az átadóra, egy évvel később is csak 42 millióan, tavaly pedig 43 és fél millióan, pedig a Titanic idejében a nézőszám elérte az 55 milliót is. Egyes sikersorozatok, mint például a Grace Klinika, vagy az American Idol című Megasztár-műsor is produkálja ezt a nézetséget, az amerikai futballbajnokság, a Super Bowl döntőjét pedig több mint 90 millióan nézték végig.

Az idei papírforma

A sajtó szerint más okai is vannak a nézettségzuhanásnak: a Casablanca idejében még tán rövidnek ható négy órás műsorfolyamot ma már kevesen nézik végig, a kategóriák háromnegyede a jelöltek ismerősein kívül senkit sem érdekel. George Clooney (Good Night and Good Luck) és Reese Witherspoon (Nyughatatlan) kivételével nézőcsalogató szupersztárok is csak vágóképként, és a vörös szőnyeges felvonuláson szerepelnek. Az est házigazdája pedig Jon Stewart másodvonalbeli amerikai showman lesz, mivel a nagyobb nevek nem vállalták a felkérést.

Szintén gyengíti az érdeklődést, hogy különösebb tétje sincs az eseménynek, hiszen a fontosabb díjak odaítélése már csak formaság. A sajtó és a fogadóirodák voksai szerint tehát Ang Lee tarol a Túl a barátságonnal, a legjobb férfi főszereplő Philip Seymour Hoffman (Capote) lesz, esetleg George Clooney, a női főszereplők közül Reese Witherspoon ejthet örömkönnyeket, a mellékszereplők közül pedig Rachel Weisz (Az elszánt diplomataért).

Mivel a verseny már gyakorlatilag lefutott, a pletykamagazinok most a hivatalos versennyel közel azonos súlyú informális divatbemutató várható fordulataira fókuszálnak. A kérdés: melyik sztár milyen ruhában, ékszerben és frizurában teszi meg limuzin hátsó ülése, és a Kodak színház bejárata közötti szabadon nyújtható távolságot. Az egyetlen biztos tipp eddig az volt, hogy George Clooney szmokingban lesz. A bulvárújságok tényfeltáró újságírást is bevállaltak: friss, meleg szenzáció, hogy Billy Crystal ex Oscar-ceremónia-mesterhez hasonlóan Jon Stewart is New Yorkban született. Aztán Tom Cruise kapta a gondosan az Oscar elé időzített Arany Málna-díjat bulvárszerepléseiért. És azt is megtudtuk, hogy Philip Seymour Hoffman 16 évesen és nagyon részegen megfogadta, ha egyszer Oscart nyer, akkor ugatni fog a szobor átvételekor.

Comments are closed.