Szenes Hanna

.


Szenes Hanna

Költő és a palesztinai zsidó ellenállási mozgalom harcosa. 1921-ben született Budapesten, asszimilálódott zsidó család tagjaként. Apja, Szenes Béla sikeres szinpadi szerző volt. A református Baár-Madas leánygimnáziumba járt, de az egyre erősödő antiszemitizmus és a nácizmus előretörése cionistává tette.

Lehangoló szépség

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Társasági KörMakabi KlubMűvészet kedvelők délutánjaSzubjektív kulturális ajánlóFiatal tudós-jelöltek fórumaMagyar zsidó adatbázisKülföldi zsidó adatbázisHungarian jewish travel guide

Közhasznúsági jelentés 2006Közhasznúsági jelentés 2007

Lehangoló szépség

Naftali Krausz: Zsidó Világhíradó

22 305 HŐSI HALOTT

A héten (kedden) ünnepli Izrael és a zsidó világ Államunk fennállásának 59. évét. Az államalapítás előtti évektől számítva 22 305 hősi halott, katonák és civilek, harcosok és a terrorcselekmények áldozatai - adták életüket, hogy a zsidók szabadon élhessenek saját országukban.

Felállították Izraelben Szenes Hanna síremlékét

Felállították Izraelben Szenes Hanna, a magyar születésű zsidó nemzeti hős Magyarországon készült síremlékét, amelyre még édesanyja, Katrina Szenes adott megbízást évtizedekkel ezelőtt.

Az izraeli védelmi minisztérium illetékeseinek a Háárec című izraeli lap vasárnapi számában megjelent közlése szerint a szobrot még november 7-én, a nemzeti hős kivégzésének 63. évfordulóján avatták fel egy tengerparti kibucban, a Szenes Hanna-emlékház mellett.

Színes Izraeli Nap Tatabányán

2007-11-25 14:00
2007-11-25 23:59

2007. november 25-én vasárnap, 14:00 órától, "Színes Izraeli Nap" címmel egész napos rendezvényt szervez a Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Egyesület Tatabányán

Emlékezés Szenes Hannára

Népszabadság * Bőhm Ágnes * 2007. november 12.

Szenes Hannára emlékeztek halálának 63. évfordulóján

Szenes Hannára, a magyar születésű zsidó nemzeti hősre emlékeztek halálának 63. évfordulóján a Holokauszt Emlékközpont szervezésében szerdán Budapesten.

Budapest, 2007. november 7. Martinkovits Judit, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója megkoszorúzza a 63 évvel ezelőtt kivégzett Szenes Hanna emlékművét. Szenes Hanna 1944-ben fegyveres ellenállást szervezett az üldözött zsidóság védelmében.

Szenes Hannára emlékeztek

Szenes Hanna

Szenes Hannára, a magyar születésű zsidó nemzeti hősre emlékeztek halálának 63. évfordulóján a Holokauszt Emlékközpont szervezésében szerdán Budapesten.

A megemlékezésen, amelyet a VII. kerületi Szenes Hanna parkban tartottak, Szécsényi András muzeológus elmondta, hogy "ez az emléknap, a cionista ellenállók, a bátorság és a becsület emléknapja - azoké az értékeké, amelyek Szenes Hanna, Anikó, Hannah Senesh rövid élete szimbolizál és amelyekért megalkuvás nélkül életét áldozta."

A zsidó kultúra ünnepe Komáromban

Szeptember első vasárnapján a Zsidó Kultúra Európai Napját ünnepeljük a kontinensen, hetedik éve Komárom is részese a nemzetközi eseménysorozatnak.

B betűs helyek jelzik a rabbi életútját

Raj Ferenc szerint csak abban kell egyetértenünk, hogy nem muszáj egyetérteni

Népszabadság * Czene Gábor * 2007. szeptember 15.

56 kiváló ember - az igazi Magyar Gárda névsora

NOL * Népszabadság Online * 2007. augusztus 27.

Lapzsemle: Orbán Viktor és Bhumibol király

Mottónk: "A reggeli péksütit majszolva nézzük a sajtot"

NOL * Lapzsemle * 2007. június 1.

Orbán Viktor és Bhumibol király

Újabb pimaszkodás

Szép sorban mindenki megkapja a magáét, aki a bírói döntéseket szemtelenül kritizálni meri, például e lap hasábjain is. Ám a feddés nehezen érheti el a célját, ha megtűzdelik csúsztatásokkal, mert fájdalom, a pimasz kritizálók kényszert éreznek, hogy ezekre rámutassanak.

Donáth Ferenc visszavág

Szép sorban mindenki megkapja a magáét, aki a bírói döntéseket szemtelenül kritizálni meri, pl. e lap hasábjain is. Ám a feddés nehezen érheti el a célját, ha megtűzdelik csúsztatásokkal, mert fájdalom, a pimasz kritizálók kényszert éreznek, hogy ezekre rámutassanak.

Sírkő helyén emlékkő

Népszabadság * Bőhm Ágnes * 2007. május 19.

Az új emlékmű avatása a Kozma utcai temetőbenKép: Szabó Bernadett Nem mindennapi ünnepi esemény színhelye volt nemrég a budapesti Kozma utcai, központi zsidó temető. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, a magyar zsidó közösség vezetői és Izrael állam képviselőinek jelenlétében felavatták Szenes Hanna új emlékkövét.

"A Legfelsőbb Bíróság nemegyszer gátlástalanul meghamisítja a tényeket"

Döbbenetes volt olvasni dr. Kónya Istvánnak, a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiuma vezetőjének "Válasz Donáth Ferencnek" című írását a lap április 26-i számában. Döbbenetes és szomorú.

Ki mikor mond igazat és mikor nem?

Döbbenetes volt olvasni dr. Kónya Istvánnak, a Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiuma vezetőjének "Válasz Donáth Ferencnek" című írását a lap április 26-i számában. Döbbenetes és szomorú.

Síremlék Szenes Hannának

A Kozma utcai izraelita temetőben felavatták Szenes Hanna, a második világháborúban kivégzett magyar hős emlékére állított sírkövet. A 23 évesen, 1944. november 7-én magyar nyilasok által kivégzett Szenes Hannára Izraelben, mint a bátorság, a megalkuvás nélküli, kérlelhetetlen hősiesség szimbólumára emlékeznek. A kormány nevében Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter koszorúzott. Szenes Hannát kivégzése után a Kozma utcai izraelita sírkertben temették el.

(MTI)

Angol katonai egyenruhában, de izzó zsidó szívvel ugrott le ejtőernyőjével volt hazája fölött

Zoltai Gusztáv ünnepi megemlékező beszéde, mely elhangzott 2007. április 27.-én a Kozmai utcai zsidó temetőben, Szenes Hanna síremlékének avatásakor

Hölgyeim és Uraim!

A zsidóság klasszikus korszakainak hőseit a Biblia, az Imakönyv lapjai őrzik. Személyükhöz ünnepek kapcsolódnak, nevüket népünk gyermekei viselik.