Neumann János

matematikus, az elektronikus számítógép egyik megalkotója


Neumann János

1944-ben a pennsylvaniai egyetemen meghatározó módon járult hozzá az első teljesen elektronikus, digitális számítógép, az ENIAC (Electronic Integrator And Computer) megépitéséhez.

A magyar Kánaán

Kati Marton: Kilenc magyar

Népszabadság * Friss Róbert * 2008. február 23.

Wigner Jenő és Teller Ede Washingtonban, 1965. december 27-énNem az első és nem is az utolsó szerző Kati Marton, aki már-már a romantikát meghaladó apológiával tekint a XIX-XX. századforduló Budapestjére. Megtette ezt az amerikai-magyar John Lukacs is (Budapest, 1900), aki történészesszét írt a város aranykoráról, s amelyet "egy kis nemzet páratlanul szerencsés korszakaként" emelt ki.

Világhódítók

Kati Marton idén januárban is elbűvölte a budapesti közönséget.

Egy marslakó, aki mindhalálig magyar volt

A száz éve született Teller Ede kapta az első Corvin-láncot · A hidrogénbomba atyja meggyőződéses antikommunistaként élt

2008. január 16. 00:00

Kilenc világmegváltoztató magyar

Amerikai emigráns honfitársunk, Kati Marton sikerkönyvet írt. Bestsellerlistát vezetett az amerikai eredeti is, ezen a címen: A nagy menekülés, kilenc zsidó, aki megváltoztatta a világot.

Kati Marton a kivándoroltakról

2008. január 11. 00:00Marketingokokkal magyarázza Kati Marton, hogy a Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyve az Egyesült Államokban A nagy szökés címmel és Kilenc zsidó, aki elmenekült Hitler elől és megváltoztatta a világot alcímmel jelent meg.

Marton Kati hazatérése

A kérdés a régi: tudnak-e itthon érvényesülni a tehetségesek?

A Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be szerdán az 1956 óta az Egyesült Államokban élő Kati Marton első magyarra fordított könyvét. A Corvina Kiadó gondozásában megjelent Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című kötet egyszerre tiszteletadás és figyelmeztetés a szülőhazának.

A szerző 1956 óta él Amerikában (Fotó: MTI - Földi Imre)

Tellertől Neumannig 9 magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot

Tellertől Neumannig 9 magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot

2008. január 10. 08:41

Az Este vendége Kati Marton író, újságíró

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

"A politikának egy kicsit hátrébb kéne lépni"

Ma mutatják be Kati Marton amerikai író, újságíró legújabb könyvét: "Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot". A Károlyi Palotában Rajk László építész beszél az íróról, művét pedig Avar János publicista méltatja. Kati Marton szülei amerikai hírügynökségeket tudósítottak Budapestről az ötvenes években, ám lányuknak nem árulták el, hogy nagyszülei a holokauszt áldozatai lettek.

Kati Marton: "A politikának egy kicsit hátrébb kéne lépni"

Ma mutatják be Kati Marton amerikai író, újságíró legújabb könyvét: "Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot". A Károlyi-palotában Rajk László építész beszél az íróról, művét pedig Avar János publicista méltatja. Kati Marton szülei amerikai hírügynökségeket tudósítottak Budapestről az ötvenes években, ám lányuknak nem árulták el, hogy nagyszülei a holokauszt áldozatai lettek.

Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot

Kati Marton szerint sikeres lehet a 2009-re tervezett amerikai magyar kulturális évad, a magyar filmek mellett a zene lehet az a terület, amely felkeltheti az amerikaiak érdeklődését. A magyar származású amerikai újságíró erről kedden beszélt. Kati Marton abból az alkalomból érkezett a magyar fővárosba, hogy szerdán magyar nyelven is megjelenik Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyve.

Kati Marton: sikeres lehet az amerikai magyar kulturális évad

Kati Marton szerint sikeres lehet a 2009-re tervezett amerikai magyar kulturális évad, a magyar filmek mellett a zene lehet az a terület, amely felkeltheti az amerikaiak érdeklődését. A magyar származású amerikai újságíró erről kedden beszélt.

Kati Marton abból az alkalomból érkezett a magyar fővárosba, hogy szerdán magyar nyelven is megjelenik Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyve.

Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot

Két nap múlva magyarul is kapható lesz a Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyv - jelentette be a kötet szerzője, Kati Marton, magyar származású amerikai újságíró hétfőn Budapesten.

A könyv kilenc olyan magyar zsidó személyiségről szól, aki a nácizmus elől menekült külföldre és a maga területén világhírű lett.

Magyarok, akik megváltoztatták a világot

Magyarok, akik megváltoztatták a világot

2008. január 7. 22:02

Két nap múlva a boltokban Kati Marton új könyve

Két nap múlva magyarul is kapható lesz a Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyv - jelentette be a kötet szerzője, Kati Marton, magyar származású amerikai újságíró hétfőn Budapesten.

Az íróval hétfőn, a Zárórában láthatnak beszélgetést, 23:10-kor az m2-n.

Magyarok, akik megváltoztatták a világot

"Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot". Kati Marton magyar származású amerikai újságíró arról a kilenc tudósról és művészről írt könyvet, akik Magyarországról indultak, de világhírnevet Amerikában szereztek maguknak.

"A nagy megmenekülés - kilenc magyar zsidó, aki elmenekült Hitler elől és megváltoztatta a világot"

2008-01-07 17:00

A Közép-Európa Egyetem és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tisztelettel meghívja Önt: Marton Katalin újságíró, az egyetem ösztöndíjas előadására:

A nagy megmenekülés - kilenc magyar, aki elmenekült Hitler elől és megváltoztatta a világot

Az előadást moderálja Howard Robinson

"A számítógépek gyorsasága három éven belül megduplázódik"

Lax Péter matematikus

A matematika korántsem olyan száraz tudomány, mint amilyen kép a közvélekedésben él róla - erről is beszélt a HVG-nek a matematika legrangosabb díjait elnyert Lax Péter (81 éves).

HVG: Közelről ismerte a hajdani nagy matematikusok, fizikusok egész generációját, Neumann Jánost, Szegő Gábort, Szilárd Leót, Wigner Jenőt, Teller Edét. Minek tulajdonítja, hogy közel egy időben ennyi tehetséges tudóst adott Magyarország a világnak?

Kilenc magyar

2007.11.28., 2007. évfolyam, 47. szám

szerző: Sztankay Ádám forrás: 168 Óra

címkék: Kati Marton, kultúra

"Nincs annyi időm, hogy politikus legyek"

Kati Marton hatodik könyve kilenc magyarról szól, akik megváltoztatták a világot

Népszabadság * Czene Gábor * 2007. november 12.

Mindig lehet tenni valamit

Kép: Szabó Bernadett Rögtön látszik rajta, hogy régóta nem idehaza él. Pár perc alatt többet mosolyog, mint az átlag magyar egy egész hónapban. Kati Marton újságíró hivatásának tekinti, hogy az Egyesült Államokban reklámot csapjon Magyarországnak. Máskülönben az ismert amerikai diplomata, Richard Holbrooke felesége.

A marslakók kora

Furcsa nyelven beszélnek, amelyet csak maguk értenek, és zseniálisak - nem lehetnek mások, csak marslakók. A negyvenes években az Egyesült Államokban divatba jöttek a marslakók - gondoljunk csak Orson Welles kisebbfajta pánikot okozó rádiós hangjátékára egy képzeletbeli marslakó-invázióról. A hangjátéknak aligha van köze az elnevezéshez, de Welles valahol mégis rátapintott a lényegre: a marslakók Amerikában voltak, öt magyar zsidó tudós személyében, s tevékenységük döntő hatást gyakorolt a 20.