Kármán Tódor

a világ első helikopterének megalkotója.


Kármán Tódor

„Röviden: optimista vagyok. Hiszem, hogy jót hoz a jövő. És ha csekély mértékben ehhez én is hozzájárulhattam, akkor meg vagyok elégedve. - mondta.

Egy marslakó, aki mindhalálig magyar volt

A száz éve született Teller Ede kapta az első Corvin-láncot · A hidrogénbomba atyja meggyőződéses antikommunistaként élt

2008. január 16. 00:00

A marslakók kora

Furcsa nyelven beszélnek, amelyet csak maguk értenek, és zseniálisak - nem lehetnek mások, csak marslakók. A negyvenes években az Egyesült Államokban divatba jöttek a marslakók - gondoljunk csak Orson Welles kisebbfajta pánikot okozó rádiós hangjátékára egy képzeletbeli marslakó-invázióról. A hangjátéknak aligha van köze az elnevezéshez, de Welles valahol mégis rátapintott a lényegre: a marslakók Amerikában voltak, öt magyar zsidó tudós személyében, s tevékenységük döntő hatást gyakorolt a 20.

Beyond Budapest, avagy élménytúra a Józsefvárosban

A Józsefvárosban vannak olyan penészes kapualjak, ahol a kukák felett Lotz Károly-freskók díszelegnek. Csak nyitott szemmel kell járni Fotó: Szalmás Péter A Baglyas Gyuri mondta: piros dzsekiben fog várni rám a múzeum lépcsőjén. Végül valami zöldet vett fel, de nem bántam a dolgot, így is egymásra találtunk. Gyuri szociálpolitikát tanul, és június óta szervezetten barangol a Józsefvárosban. Alternatív túrákat vezet ugyanis. Ezt a barátnőjével, Domján Manóval eszelték ki, teljesen egyéni módon.

A marslakók kora

Peremiczky Szilvia

KOVÁCS LÁSZLÓ: Azonosulás Mars istennel

KOVÁCS LÁSZLÓ

Azonosulás Mars istennel

Hargittai István: Az öt világformáló marslakó. Vince Kiadó, Budapest, 2006. 398 oldal, 3995 Ft

Czeizel Endre: A Szent-Györgyi-Bay-modell

Czeizel Endre

A Szent-Györgyi-Bay-modell

A lapban korábban - Venetianer Pál szerint - közbeszéd tárgya lett a szerző által Botrány a tudomány körül címen tárgyalt téma. (ÉS, 2006/21.) Az utóbbi években huszonkét Magyarországon született nagy tudós - közöttük kilenc Nobel-díjas - kivételes talentumának gyökereit kutattam. Életútjuk elemzése alapján a magyar tudósgéniuszságnak öt modellje körvonalazódott, ismeretük talán segíthet a jelen problémáinak orvoslásában.

Marslakók és főszereplők

Aki még nem tapasztalta, milyen érdekfeszítő olvasmány lehet egy-egy tudóssal készült beszélgetés, vagy az életpályáját bemutató esszé, annak érdemes kézbevennie a Vince Kiadó elegáns kötetét. Mindjárt kettőt.

könyv

Aki még nem tapasztalta, milyen érdekfeszítő olvasmány lehet egy-egy tudóssal készült beszélgetés, vagy az életpályáját bemutató esszé, annak érdemes kézbevennie a Vince Kiadó elegáns kötetét. Mindjárt kettőt.

Világformáló marslakók

"Csak akkor tudunk olyan magyar tudósokat kinevelni, akik itthon tudnak nagyot alkotni, ha szembe nézünk azzal, ami az öt legnagyobb magyar származású természettudóssal történt" - hangsúlyozta az InfoRádiónak Hargittai István akadémikus a "Világformáló Marslakók" című könyvének bemutatóján.

A géniuszok magyar sorsa

Czeizel Endre orvosgenetikus professzornak az volt a vágya, hogy öregkorának hajnalán feltárja, megértse azt az emberi csodát, amit géniusznak hívunk. Az volt a reménye, hogy eljut a magyarázat gyökeréig, ezért kezdte tanulmányozni 13 olyan zseniális magyar tudós tálentumának örökölt és szociális elemeit, akiket a tudományos világ nem emelt a Nobel-díjasok közé. Kutatásai egyrészt arra derítettek fényt, hogy nincs speciális tudósi tehetség, de megszállott szorgalom van.