Herzl Tivadar

1860. május 2-án született Budapesten, és 1904. július 3-án hunyt el Edlachban.


Herzl Tivadar

"Mozgalmat kell teremteni. A jelszavunk egyszerű: haza akarunk menni"

Évforduló

Június 28.

Normális, de rendkívüli ország

A világ megértette a zsidó állam megalakításának fontosságát - mondja Izrael nagykövete

Népszabadság * Miklós Gábor * 2008. május 10.

"A gazdaság is összeköti Magyarországot Izraellel"

Kép: Teknős Miklós

Normális, átlagos, avagy rendkívüli állam a most hatvanadik születésnapját ünneplő Izrael? - kérdeztük Aliza Bin-Noun asszonytól, Izrael budapesti nagykövetétől.

Március 15-e - ahogy a radikális nacionalisták ünneplik

Utcai visszatekintő

Március 15-e alkalmából a radikálisan nacionalista pártok és mozgalmak több helyszínen tartottak nagygyűlést a fővárosban. A szónoklatok között volt kifejezetten szórakoztató, volt végtelenül bornírt és volt agresszív is. Az antiszemitizmus - bármennyire tiltakoznak a radikális nacionalisták e vád ellen - meghatározó eleme volt a rendezvényeknek. De haladjunk sorjában.

Megemlékezés a szabadságharcosokról

1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójaalkalmából megemlékeznek a zsidó szabadságharcosokról. Program: szavalatok, beszédek, a hősök leszármazottaival együtt névsorolvasás, katonai tiszteletadás - díszlövés, Kél molé kezdetű ima, koszorúzás, Emlékezés köveinek elhelyezése, Káddis ima az áldozatok emlékére, Sófár fújás.

Helyszín: Budapest, VII. kerület Dohány utcai zsinagóga főtere Herzl Tivadar tér

Időpont: 5768. Ádár 9. - 2008. március 16. 14:00 órai kezdettel

Naftali Krausz: Zsidó Világhíradó

A HÁBORÚ VISSZAÁLLÍTOTTA A (HÁZI) BÉKÉT

Ki hinné, hogy a háborúnak vannak pozitív oldalai is? Egy naprakész felmérés szerint Izraelben a libanoni háború jelentős mértékben csökkentette a... válásokat. Haifán, például, több mint 25% azoknak, akik a harcok kitörése előtt válófélben voltak - meggondolták magukat és közölték a rabbinátussal, hogy köszönik szépen, de elhatározták, hogy helyreállítják a házi békét, illetve megpróbálják még egyszer, mielőtt felbontják a házassági köteléket.

Minden másképp van

2008.01.03., 2008. évfolyam, 01. szám

szerző: Ungvári Tamás forrás: 168 Óra

Kisebbik fiammal és a feleségemmel egy zsúfolt kávézóban üldögélünk. Odalép hozzánk egy feltűnően csinos, magas fiatalaszszony, hogy odaülhetnének-e hozzánk. Mire felnézhetnék, a hölgy társaságában lévő energikus férfi ragadja meg az egyik üres széket. James Woods, a színész.

Uj Péter: Közlegelő-katasztrófák

Szerda

Népszabadság * Uj Péter * 2007. október 24.

Engedelmükkel szkippelném az autóborogató hülyék valótlanságshow-ját, és próbálnék valami értelmesebbről, matematikáról, mondjuk, írni, hátha érdekel még valakit a józan ész. Holnap előadást tart az Ybl Klubban bizonyos Robert Aumann, aki matematikaprofesszor és közgazdasági Nobel-díjas.

Megoldás a Messiás kezében

Ruff Tibor

Létezhet-e a Szentföldön világi állam?

Megoldás a Messiás kezében

Theodor Herzl, a politikai cionizmus atyja, Budapesten látta meg a napvilágot. Ám nemcsak a cionizmusnak, hanem a zsidó anticionizmusnak is vannak magyarországi gyökerei: az Izrael államát mindmáig radikálisan elutasító szatmári hászidok mozgalma is a történelmi Magyarország területén bontott szárnyat. 2006-ban néhányuk részt vett az Ahmadinezsád iráni elnök által rendezett Izrael-ellenes konferencián is.

Lángoktól ölelt - EGY NEMZET SZÜLETÉSE

A Budapesten, 1900-ban született Paul Goldman, és a bécsi, 1924-es évjáratú David Rubinger élettörténete tipikusan a holokauszt kezdetén fiatal felnőttkorban járó, zsidó művészeké: vagyis egy évtized alatt éltek ők annyit, mint más egy egész életen át. Éltek, azaz túléltek. KRITIKA

"Büszkén és lelkesen gondolunk arra, hogy Jeruzsálemnek közel 30 éven át egy nagyvázsonyi születésű ...

Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának emlékező gondolatai a nagyvázsonyban született magyar-zsidó Teddy Kollek Jeruzsálem egykori polgármesterének tiszteletére

KONDOR FERENC: Történelmek

KONDOR FERENC

Történelmek

Televízió

Angol katonai egyenruhában, de izzó zsidó szívvel ugrott le ejtőernyőjével volt hazája fölött

Zoltai Gusztáv ünnepi megemlékező beszéde, mely elhangzott 2007. április 27.-én a Kozmai utcai zsidó temetőben, Szenes Hanna síremlékének avatásakor

Hölgyeim és Uraim!

A zsidóság klasszikus korszakainak hőseit a Biblia, az Imakönyv lapjai őrzik. Személyükhöz ünnepek kapcsolódnak, nevüket népünk gyermekei viselik.

Forgách András: Zehuze

NOL * Népszabadság Online * 2007. március 15.

"Ez van” (ezt kell szeretni) - körülbelül ennyit tesz a címadó zehuze, amely mágikus fordulatként tér vissza Forgách András monumentális regénylevelének lapjain.

Elhunyt Teddy Kollek

Elhunyt Theodor (Teddy) Kollek, Jeruzsálem magyarországi születésű volt polgármestere, az Izraeli Munkapárt jeles politikusa. 95 éves volt. Jeruzsálemi otthonában érte a halál.

Hírek

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. január 15.

Hamuban sült mese

Dédszülei élettörténetéből készített bábelőadást a Lengyelországban végzett bábrendező, Csató Kata. A Hamuban sült mese a szerelem erejéről szól, és arról, együtt elűzhetjük a gonoszt a világból. A szöveg nélküli előadást - Julia Skuratova vilniusi báb- és díszlettervező látványvilágával - pénteken mutatja be a Budapesti Bábszínház. (MTI)

Prima Primavera

Teddy volt Jeruzsálem

"Jeruzsálem nem hagyja közömbösen az embereket, vagy érte, vagy ellene vannak. Vagy érte, vagy ellene tesznek. Sokat fogunk még hallani róla." - mondta Teddy Kollek 1999-ben, a Heteknek adott interjújában.

Jichak Rabin úgy emlegette őt, mint aki Nagy Heródes óta Jeruzsálem legnagyobb építője. Uri Lupolianski, Jeruzsálem jelenlegi polgármestere pedig egyszerűen azt nyilatkozta róla, hogy "Teddy volt Jeruzsálem, és Jeruzsálem Teddy volt."

Az ember, aki szerette Jeruzsálemet

Tegnap, 95 éves korában elhunyt Teddy Kollek. A karakteres személyiség, aki 28 éven át Jeruzsálem polgármestere már életében legendává nőtt. Irányítása alatt Izrael Állam fővárosa elnyerte azt a formáját, amit ma is megcsodál minden odalátogató. Kollek egész Izraelben nagy népszerűségnek örvendett, halála az egész nemzetet megrázta. Ki is volt ő valójában?

Az iráni végső megoldás

Az iráni végső megoldás