UNO


Interjú Gyurcsány Ferenccel

A miniszterelnök szerint minden korábbinál feszültebb légkörben várja az ország március 15-ét. Gyurcsány Ferenc, a Független Hírügynökségnek hétfőn adott interjújában úgy fogalmazott: azért döntött úgy, hogy beszédet mond az ünnepen, mert "a politikai kampánycsendre vonatkozó felvetése nem talált meghallgatásra". A kormányfő az antiszemitizmust nevezte az egyik legveszélyesebb társadalmi jelenségnek Magyarországon.

Napirend előtt az Országgyűlésben az antiszemitizmusról

A kormányfő szerint a Fidesz megnyilvánulásaival és el nem határolódásával segíti, hogy a radikális antiszemita eszmék elfogadottak legynenek Magyarországon. Az ellenzéki párt frakcióvezetője kikéri magának, hogy a miniszterelnök az antiszemitizmus pártolásával vádolja a Fideszt és a témában a The Times, londoni napilapban megjelent nyilatkozatával kapcsolatban bocsánatkérésre szólítja fel Gyurcsány Ferencet.

Holokauszt a filmművészetben - konferencia az Örökmozgóban

Holokauszt a filmművészetben" címmel háromnapos konferenciát rendez a Fritz Bauer Institut, a Német Filmintézettel és a Magyar Nemzeti Filmarchívummal közösen Budapesten. Március 8-a és 10-e között a náci időszakot feldolgozó játék-és dokumentumfilmeket mutatnak be az Örökmozgó Filmmúzeumban.

Minden nyolcadik irakinak el kell menekülnie otthonából

Az országban tomboló erőszak miatt minden nyolcadik iraki kényszerül arra, hogy elmenüküljön otthonából - mondta az ENSZ menekültügyi főbiztosa vasárnap Kairóban. Az Arab Liga miniszterei előtt elmondott beszédében Antonio Guterres arra hívta fel a figyelmet, hogy a Közel-Keleten hatvan éve nem volt ilyen arányú népvándorlás.

Megbecstelenítettek egy zsidó temetőt Németországban

Vandálok megbecstelenítettek egy 18. századi zsidó temetőt Bajorországban, közölte a német rendőrség vasárnap. A sírkövek több mint felét ledöntötték.

59 évig titkolta el fogyatékos fiát egy horvát asszony

Csaknem hat évtizedig tartott bezárva egy szellemi fogyatékos férfit saját anyja egy magyar határhoz közeli horvát faluban. Az illető születése óta nem hagyhatta el a szülői házat, létezésére az után derült fény, hogy az asszony meghalt.

Auschwitz dokumentum sorozat az RTL Klubon

Az emberek ösztönösen elfordulnak a szörnyűségektől. Ezt szeretné megváltoztatni az RTL Klub március 4-étől induló dokumentumfilm sorozatával. A tábor felszabadulásának 60. évfordulójára készített műsor hiteles képet ad Auschwitzról.

Gyurcsány-interjú a Timesban - antiszemitimzusról, euróról

Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke azt mondta a Fideszről, hogy nem az határolódik el az antiszemita szélsőjobbtól. Gyurcsány a londoni Times című lapnak adott interjúban válaszolt az újság Árpád-sávos zászlóra vonatkozó kérdéseire.

Újabb korrupciós vád Olmert ellen

Újabb korrupciós vádat fogalmaztak meg csütörtökön az izraeli miniszterelnök ellen. A Channel 10 nevű izraeli tévé szerint Ehud Olmert jól jövedelmező állásokhoz segítette pártbéli barátait 2003 és 2005 között, amikor a jobboldali Likud színeiben kereskedelmi és ipari miniszter volt.

Holocaust Vándorkiállítás tíz nagyvárosban

Csütörtök délután háromkor Budapesten nyílik meg az Élet Menete Alapítvány Holocaust Vándorkiállítása. A vészkorszak pusztításait bemutató tárlatot egy vasúti vagonban rendezték be a szervezők, melyet csütörtök este hatig nézhetnek meg a fővárosiak a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A kiállítást a következő hónapokban kilenc vidéki nagyvárosban mutatják be.

Izrael politikai számmal nevezett az Eurovíziós Táncdalfesztiválra

Izrael egy politikai tartalmú folkrock dalt nevezett be a májusi Eurovíziós Táncdalfesztiválra. A TeaPack együttes "Push The Button" (gombnyomás) című száma a zsidó állam ősi ellenségéről, Iránról szól.

Botrány egy izraeli miniszterjelölt nem létező diplomája körül

A hivatalos életrajzával ellentétben nincs diplomája az izraeli idegenforgalmi miniszterjelöltnek. A kemény hangú felszólalásairól ismert ultrancaionalista képivselőnőről a helyi sajtó azt is kiderítette, hogy az iskolai vágzettségén kívül más adat sem stimmel az életrajzában.

"Csókra csókot" a Liget Színházban a Pa Dö Dö-vel

Babos Károly zeneszerzőre emlékeznek a budapesti Liget Színházban szerdán. A nóta-és dalszerző halálának 30 éves évfordulóján rendezett emlékkoncerten többek mellett fellép a 100 Tagú Cigányzenekar kamarazenekara és a Pa Dö Dö együttes.

Oroszország a palesztinokat sújtó embargó feloldásáért

Oroszország igyekszik elérni a palesztin kormányt sújtó gazdasági embargó feloldását - közölte kedden az orosz külügyminiszter. A kijelentést azután tette Szergej Lavrov, hogy Moszkvában fogadta a Káled Mesált, a Hamász legfőbb politikai vezetőjét.

Izraelt az EU-ba?

Izrael állampolgárai szívesen lennének az Európai Unió tagjai, ez derült ki egy friss felmérés adataiból.

Egy izraeli régészprofesszor szerint semmi sem bizonyítja, hogy valóban Jézus sírjára bukkantak

Egy izraeli tudós hétfőn alaposan leszólta azt a világszenzációnak kikiáltott dokumentumfilmet, amely arról szól, hogy Jeruzsálemben megtalálták Jézus sírját. Az alkotást március 4-én vetíti a tudományos felfedezésekkel foglalkozó Discovery Channel televízió, de hétfőn New Yorkban előzetes sajtókonferencián is bemutatja James Cameron, Oscar-díjas amerikai filmrendező és tudományos rendező-társa, az izraeli születésű Simcha Jacobovici,

Oscar - tarolt "A Tégla" - a 79. Oscar-díjátadó nyerteseinek teljes listája

Négy Oscar-díjat kapott Martin Scorsese krimije, "A Tégla" a 79. Oscar-díjkiosztón a hollywoodi Kodak Színházban magyar idő szerint hétfő hajnalban. A legtöbb, nyolc Oscarra jelölt "Dreamgirls" végül csupán két Oscart nyert. A két magyar jelölt közül egyikük sem kapott idén Oscart.

Mészáros Anett bronzérmes Hamburgban

Remekül szerepeltek vasárnap a magyar dzsúdósok Németországban: Mészáros Anett bronzérmet szerzett, Bor Barna és ifj. Nagysolymosi Sándor pedig ötödik lett a hamburgi Szuper Világkupa-viadalon!

Irán kész a párbeszédre is, a háborúra is

Irán háborúra és párbeszédre is kész az Egyesült Államokkal nukleáris programjának megvédése érdekében - ezt az iráni helyettes külügyminiszter jelentette ki vasárnap.

Izrael: nem tárgyalnak Washingtonnal az iraki légifolyosóról Irán felé

Izrael szombaton tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna az Egyesült Államokkal, hogy engedélyt kapjon az iraki légtér használatára egy esetleges támadásra Irán atomlétesítményei ellen. A tárgyalásokról szóló hír a The Daily Telegraph című brit lap szombati számában jelent meg. Az újság névtelenül nyilatkozó izraeli biztonsági tisztviselőre hivatkozott.