TV2


Birobidjan: Zsidó Autonóm Terület Oroszország és Kína határán - videó

Mi Birobidjan? Mi? Birobidjan? Vagy Birobidzhan? Ami pedig ennél is furábban cseng, maga a válasz: Zsidó Autonóm Terület, 11 ezer kilométerre, mindössze 70 éves történelemmel, egy Sztálin nevű diktátor „barátságos” holocaustjának eredményeként, Kelet-Szibériában.

Náci gyilkosság árnyékában

TV2

Náci gyilkosság árnyékában

Kezdés időpontja: Tények

A hozzátartozók gyanúja szerint, 1944-ben agyonvert egy zsidó fiút az a magyar férfi, aki ma nyolcvanhat évesen, Ausztráliban él

nyomtatás

Nyomozást indított a Magyar Katonai Ügyészség, egy feltételezett háborús bűnös, Zentai Károly ügyében. A nyolcvanhat éves férfit az izraeli Simon Wiesenthal Központ jelentette fel, mert szerintük a II. világháború alatt különös kegyetlenséggel megölt egy tizennyolc éves zsidó fiút...

Zentai Károly két héttel ezelőtt ausztráliai otthonában arról beszélt, hogy ártatlan és Magyarországra jön, hogy tisztázza magát. A telefonját azonban a nyilatkozat óta nem veszi fel, a szomszédok szerint a háza körül sincs mozgás.

A tizennyolc éves Balázs Péternek leventeoktatója volt Zentai, aki 1944-ben bevitte egy laktanyába a hamis papírokkal bujkáló fiút és - a Wiesenthal Központ szerint - két másik férfival együtt agyonverte. Az izraeli szervezet bizonyítékait a Katonai Ügyészség elfogadta, így elkezdődhetett a nyomozás, amelyre két hónapja van a hivatalnak.

Ha a gyanú megalapozottá válik, kérhetik Ausztráliától, hogy adják ki Zentait Magyarországnak.

A Wiesenthal Központ igazgatója egyébként nemrégiben a Legfőbb Ügyészségen járt, és arról nyilatkozott, hogy látogatása során csupán tapasztalatairól beszélt az illetékesekkel.

A Tények úgy tudja, Efraim Zuroff újabb dokumentumokat adott át Zentai Károlyról.

Tények

nyomtatás

Véleményema témáról!

Még több hír a rovatból!

© 2000-2004 tv2