Népszava


Izrael 250 palesztin foglyot enged szabadon

Az izraeli kormány jóváhagyta 250 palesztin fogoly szabadon engedését izraeli börtönökből, amire Ehud Barak kormányfő e hónapban ígéretet tett Mahmúd Abbász palesztin elnöknek.

Pakisztániak voltak a Mumbai terroristák

A mumbai mészárlás egyetlen túlélő támadója, az elfogott Adzsmal Amir Kamal kihallgatásakor azt vallotta, hogy a támadók mind pakisztáni állampolgárok voltak - közölte vasárnap több indiai lap titkosszolgálati körökre hivatkozva.

A 21 éves fiatalember elmondta, hogy mindegyiküket a pakisztáni Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege, szélsőséges iszlamista szervezet) képezte ki. Szerda este a tengeren megkaparintottak egy hajót, és azon, majd pedig gumicsónakokon jutottak el Mumbaiba.

Izrael visszafordított egy líbiai segélyszállító hajót

Az izraeli haditengerészet feltartóztatott hétfőn egy líbiai hajót, amely segélyt szállított volna a blokád alatt tartott Gázai övezetbe - közölte egy palesztin tisztségviselő.

A hajót az izraeliek el-Arís egyiptomi kikötőbe irányították - mondta a blokád hatásának enyhítésére létrehozott palesztin népi bizottság vezetője.

Az el-Marva az első olyan hajó, amely arab országból segélyt szállított volna az övezetbe. Az izraeli hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

A Magyar Gárda "közérzetjavító" sétát tesz

A Magyar Gárda Mozgalom Békés Megyei Bajcsy-Zsilinszky Endre Zászlóalja Kevermesen is megkezdi "közérzetjavító, egészségügyi sétáit"- adta hírül a beol internetes oldal.

Napi rendszerességgel tartanak majd sétát Kevermes utcáin a gárdisták. A gárda tagjai segítséget akarnak nyújtani a helyi lakóknak értékeik megvédésében.

Slota: Magyarország Szlovákiába exportálja problémáit

Magyarország gazdaságilag csődbe jutott, s ezért exportálja problémáit Szlovákiába - állítja a pozsonyi kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota a SITA hírügynökségnek szombaton adott interjújában.

Több alkalommal halálosan megfenyegette Barack Obamát

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen szerdán Tennessee szövetségi államban, amiért halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt - vált ismertté igazságszolgáltatási forrásból.

Az október végi letartóztatáskor készült jegyzőkönyv szerint a két férfi 102 fekete bőrű meggyilkolását tervezte, de fő céljuk Barack Obama demokrata párti elnökjelölt meggyilkolása volt.

Ki kezében van a szlovák-magyar viszony megoldásának kulcsa?

A szlovák-magyar viszony megoldásának kulcsa már nem Fico és nem is Gyurcsány, hanem az MKP-vezetés kezében van - írta csütörtökön a pozsonyi Pravda, amely azzal vádolta meg Csáky Pált, hogy harci riadót fújt.

Egyre újabb rekordok dőlnek meg

Óriási játszma zajlik a világ fegyverpiacán. Hiába van vége a hidegháborúnak, a fegyverexport virágzik, és a politikusok büszkék hazájuk fegyverkezésben játszott szerepére.

Független nemzetközi megfigyelők már tavasszal arról értekeztek, hogy öt év alatt 30 százalékkal emelkedtek a katonai kiadások a világban. Az Egyesült Államok katonai célokra majdnem a felét költötte annak, mint a világ többi összes országa együttvéve. Nagy Britannia, Franciaország és Kína követte a sorban.

Mikor választ Románia magyar elnököt?

Barack Obama, az Egyesült Államok kedden megválasztott elnöke meghozta első személyi döntését: a BBC értesülése szerint Rahm Emanuelt nevezi majd ki kabinetfőnökének. A 48 éves politikus a brit közszolgálati médium szerint a legbefolyásosabb demokrata kampányadomány-gyűjtőnek számít és igen agresszív politizálási stílusáról híres.

"Ez a szélsőséges hangvételű műsor nem jöhetett volna létre a Fidesz nélkül"

Píszí, akarom mondani, PC, political correctness, így nevezik nemcsak Amerikában, hanem manapság mindenütt a világon azt az elvet és gyakorlatot, amely megkívánja a közélet szereplőitől és a médiától, hogy mindig körültekintően, önmérséklettel, társadalmi, etnikai csoportokat és benne az emberi méltóságot semmiképp nem megsértve beszéljen, írjon, szólaljon meg.

Közbiztonságot javító Gárda-vonulás békési településeken

Több településen, közöttük Békéscsabán, Orosházán, Mezőberényben és Szarvason tartanak általuk közbiztonság-javító sétának nevezett járőrözést a Magyar Gárda Békés megyei tagjai. A rendőrség szerint törvényes eszközökkel minden állampolgárnak joga van védeni a közrendet, ez a tevékenység azonban nem lépheti át a jogszabály adta kereteket.

A Békés megyei településeken tervbe vett sétákról a gárda megyei kapitánya tájékoztatta az MTI-t kedden.

Náci jelszavakat skandáló magyar fiatalokat fogtak el a szlovák hatóságok

Esztergom polgármestere nyílt levélben kért elnézést Párkány polgármesterétől, amiért a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) tagjai Esztergomban tartott összejövetelük után a Duna szlovák partján, Párkányban náci jelszavakat kiáltoztak - tájékoztatta a város sajtófelelőse kedden az MTI-t.

Filmbeli jelenetek, fogolycsere Izraelben

Simon Peresz izraeli államfő kegyelemben részesített kedd este öt libanoni foglyot, köztük a többszörös gyilkos Szamir Kantart, akit Izrael a Hezbollah libanoni síita szervezettel kötött fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon.

Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta, hogy az államnak kötelessége haza hozni katonáit.

Gárda népfőiskola

"Igaz nemzeti és radikális személyiségek, mint Kiszely István professzor, és Vona Gábor úgy döntöttek, hogy pótolandó az állami közoktatás hiányosságait és kijavítandó annak bűneit, népfőiskolát alapítanak" - írta több jobboldali portál.

Megkezdődött a fogolycsere

Egy, a libanoni határ közelében fekvő izraeli katonai bázisra szállították szerdán korán reggel azt az öt libanoni foglyot, akiket a tervek szerint kicserélnek a síita Hezbollah által két évvel ezelőtt elfogott két izraeli katonára.

Egyelőre nem lehet tudni semmi bizonyosat a két katona, Ehud Goldwasser és Eldad Regev sorsáról, mivel elfogások óta senki sem látta őket életben. Elképzelhető, hogy csupán holttestüket adják át az izraeli hadseregnek.

Ezekben a percekben zajlik az izraeli-libanoni fogolycsere

Megkezdődött az izraeli-libanonifogolycsere

Megkezdődött szerdán reggel az izraeli-libanoni fogolycsere a két ország határán - közölte a Vöröskereszt képviselője.

MTI

A fogolycsers közben úgy tűnt halott a két izraeki katona

Halott a két izraeli katona, akikért cserébe a Hezbollah öt tagjának kiszabadulását várja az izraeli fogolycserétől.

A Hezbollah televíziója két koporsót mutatott be a fogolycseréről készült szerda reggeli tudósításában.

MTI

Külföldi lapok is vitatják a magyar szélsőségesség térhódításást

Szélsőjobboldali verőlegények profitálnak abból, hogy a magyar gyülekezési jog az egyik legliberálisabb Európában - írta keddi számában a Süddeutsche Zeitung.

Czink kiesett a stanfordi tenisztornán

Kiesett Czink Melinda a 600 ezer dollár összdíjazású egyesült államokbeli keménypályás női tenisztornán, Stanfordban.

A főtábla első fordulójában a magyar versenyzőt az izraeli Shahar Peer búcsúztatta két játszmában győzelemmel.

Czink Melinda előzőleg három selejtezős mérkőzést nyert meg, s jutott így fel a főtáblára. A világranglista 126. helyezettje a kvalifikációban előbb a japán Fudzsivara Rikát, majd a román Monica Niculescut, végül pedig a kínai Meng Jüant (Meng Yuan) győzte le.

MTI

Vajon folytatódik a fogolycsere?

A libanoni Hezbollah szerdán átadta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a 2006-ban Libanonban elrabolt két izraeli katona földi maradványait az Izraellel kötött fogolycsere-megállapodás keretében - közölte a síita szervezet egyik tisztségviselője.