National Geographic


Gettó - a középkor találmánya

Gettó - a középkor találmánya

1516. március 27-én Velence a zsidó lakosait gettóba telepítette. Egy szigetet jelölt ki lakóhelyükül. A 11. században Itáliában jöttek létre az első gettók. Az ezt követő évszázadokban Angliában, Franciaországban, Csehországban, Lengyelországban és a Német-római Birodalom területén is megalakultak a gettók.

Az UNESCO a természeti és kulturális értékekért

Az UNESCO a természeti és kulturális értékekért

1960. március 8-án az UNESCO felhívást tett közzé - az asszuáni gát megépítése miatt - az egyiptomi Nílus menti emlékművek megmentésére. 12 évvel később az ENSZ-szervezet elhatározta a világ természeti és kulturális kincseinek tudatos megmentését.

Ortodox magyar zsidókat fotózok...

Sokan úgy hiszik, hogy csak külföldi filmekből vagy régi, a második világháború előtti képes könyvek lapjairól ismerhetik meg a vallásos, magyar zsidókat. Jellegzetes öltözékük, egzotikus kultúrájuk és vallási örökségük azonban itt van a mindennapjainkban, akárcsak ők. "Távol" és mégis közel, közöttünk élnek és a jószándékú kiváncsiskodók számára gyönyörűen mesélnek.

Miért van mákja a szerencsés embernek?

Miért van mákja a szerencsés embernek?

"Miért mondjuk azt a szerencsés emberre, hogy mákja van?"

A mák mint a szerencse szinonimája a héber/jiddis eredetű mázli szóból ered. A szerencsét héberül "mazal"-nak, és ebből eredően jiddisül "mázl"-nak nevezik.

A jiddis a kelet- és közép-európai, askenázi zsidók nyelve, a héber és a német nyelv furcsa elegye. A XX. század első felében Magyarországon még 250 ezren beszéltek jiddisül, bár a hazai zsidóság ekkor is a magyart tartotta anyanyelvének.

Félelmükben elvetélnek a Holt-tengeri tehenek

Félelmükben elvetélnek a Holt-tengeri tehenek

A Holt-tenger melletti izraeli gazdák arra kérték a légierőt, hogy törölje a vadászpilóták földközeli hadgyakorlatait, mert azok jelentős kárt okoznak a szarvasmarhákban és a szárnyasokban.

Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok

Guttmann Arnold alias Hajós Alfréd

1878. február 1-én Budapesten született Guttmann Arnold, akit a világ Hajós Alfréd néven ismert meg. Ő volt az első olimpiai bajnokunk, aki az 1896-os athéni ötkarikás játékokról aranyéremmel tért haza. Miután befejezte a sportolást építész lett. A debreceni Aranybika szálló és a budapesti UTE stadion tervezése az ő nevéhez fűződik.

Döntés az európai zsidóság kiirtásáról

Döntés az európai zsidóság kiirtásáról

1942. január 20-án a berlini Wannsee-tó partján megtartott konferencián magas rangú náci politikusok döntöttek az európai zsidók teljes megsemmisìtéséről. A tanácskozás jegyzőkönyve mintegy 11 millióban állapìtotta meg a zsidók számát.

Négy anya, 3,5 millió leszármazott

Egy nemzetközi tudományos vizsgálat szerint összesen négy, mintegy 1000 esztendővel ezelőtt élt nő volt a ma élő nyolc millió askenázi - azaz közép-és kelet európai - zsidó mintegy 40 százalékának felmenője anyai ágon.

Mégsem hagyták el Jeruzsálemet a zsidók?

Ha a leletekről végleg bebizonyosodik, hogy egy egykori zsidó település maradványai, akkor akár újraírhatják a zsidó nép történetét: a jeruzsálemi Templom második lerombolása után (Kr. u. 70) mégsem hagyták el a zsidók a város környékét?

Ebtulajdonosok versenye - ki hasonlít a legjobban saját kutyájára?

Ebtulajdonosok versenye - ki hasonlít a legjobban saját kutyájára?

Izraelben kutyatartók abban vetekedtek, hogy ki hasonult jobban az évek során saját ebéhez.

2005 legizgalmasabb régészeti hírei

2005 legizgalmasabb régészeti hírei

Az év régészeti csúcspontja minden kétséget kizáróan Tutankhamon fáraó múmiájának vizsgálata volt. Emellett különleges leletek kerültek napvilágra a dél-amerikai ősi kultúrákból, és gazdag volt az év az őskereszténységgel kapcsolatos bejelentésekben is.

Felnyitották Tutankhamon szarkofágját

Holt-tengeri gombák a mezőgazdaság szolgálatában

Holt-tengeri gombák a mezőgazdaság szolgálatában

Egy rendkívüli gomba, amely képes megbirkózni a Holt-tenger szélsőségesen sós vízével egy nap talán hozzájárul olyan új genetikai eljárások kidolgozásához, amelyekkel a szikes talajt toleráló haszonnövényeket hozhatnak majd létre.

Luxushotel veterán ebeknek

Luxushotel veterán ebeknek

Az izraeli hadsereg kutyái hamarosan ötcsillagos luxushotelben pihenhetik ki a katonai szolgálat fáradalmait.

Emberek százait telepítik ki a kínai ökológiai katasztrófa miatt

Emberek százait telepítik ki a kínai ökológiai katasztrófa miatt

Emberek százait telepítették eddig ki a benzollal. illetve nitrobenzollal szennyezett északkelet-kínai Szungari folyó partján lévő otthonaikból, mert ezeknek a vegyi anyagoknak a belélegzése is súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget - közölték pénteken helyi tömegtájékoztatási eszközök.

Bíróság előtt a náci főbűnösök

Bíróság előtt a náci főbűnösök

Hatvan éve, 1945. november 20-án Nürnbergben összeült az első nemzetközi katonai bíróság, melynek feladata a náci főbűnösök ügyének kivizsgálása volt. A vádlottak padján ült többek között Hermann Göring, Karl Dönitz, Ernst Kaltenbrunner, Joachim Ribbentrop és Alfred Rosenberg is.

Új bizonyíték a bibliai Góliát létezésére?

Új bizonyíték a bibliai Góliát létezésére?

Góliát feltételezett bibliai lakóhelyén ásatásokat végző régészek olyan ősi cserépdarabra bukkantak, amelyen a filiszteus óriás neve olvasható.

Caravaggio: Dávid és Góliát

Egy éve halt meg Jasszer Arafat

Egy éve halt meg Jasszer Arafat

Egy évvel ezelőtt, 2004. november 11-én 75 éves korában halt meg Jasszer Arafat. Halála előtt néhány héttel egészségi állapota olyannyira megromlott, hogy kezelőorvosai tanácsára egy párizsi kórházban kezdték meg gyógykezelését, de már ez sem segített a palesztin államfőn. Kívánságára Kelet-Jeruzsálemben helyezték örök nyugalomra.

Armageddonban rábukkantak a legősibb keresztény templomra

Armageddonban rábukkantak a legősibb keresztény templomra

A Jelenések könyvében megírt végítélet helyszíne, Armageddon (héberül Meggido) már eddig is sok turistát csalogatott a városba, egy most felfedezett őskeresztény templom azonban zarándokok tízezreit vonzhatja majd. A történet pikantériája, hogy a jelenleg ismert legkorábbi keresztény templom maradványaira egy politikai fogvatartottakkal teli, hiperbiztonságos izraeli börtön területén találtak rá - a rabok.

Bronstein, aki Trockij néven vált ismertté

Bronstein, aki Trockij néven vált ismertté

1879. november 7-én született Lev Davidovics Bronstein, aki Lev Trockij néven várt világszerte ismertté. Jelentős politikai karriert futott be, de a népszerű politikus Sztálin útjában állt. Hiába menekült Mexikóba, a diktátor bosszúja ott is utolérte. Gyilkosa egy jégcsákánnyal ölte meg.

10 éve ölték meg Jichak Rabint

10 éve ölték meg Jichak Rabint

1995. november 4-én az autójához siető Jichak Rabin miniszterelnököt két lövés érte. Az életveszélyesen megsebesült 73 éves Rabint azonnal kórházba szállìtották, de életét már nem lehetett megmenteni. A 25 éves merénylőt, aki egy szélsőséges zsidó szervezet tagjaként már hónapok óta tervezgette a merényletet, a helyszìnen elfogták. Tettéért életfogytiglani börtönbüntetést róttak ki rá.