Múlt-Kor


134 éve Megszülett Winston Churchill

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874.11.30., Oxfordshire - 1965.01.24., London) Brit politikus, történetíró, Nobel-díjas író. 1940-45 között Nagy-Britannia miniszterelnökeként nagy szerepet játszott a nemzetiszocialista Németország feletti győzelem kivívásában. 1953-ban "Mesteri történeti és életrajzi műveiért és a magasabb rendű emberi értékek védelmében kifejtett szónoki tevékenységéért" irodalmi Nobel-díjat kapott.

793 éve A negyedik lateráni zsinat fellép az eretnekek ellen

A III. Ince pápa által összehívott negyedik lateráni zsinat három ülés után határozatokat hoz az egyháznak a zsidókkal és az eretnekekkel (1143) szembeni magatartásáról és az egyházi tanok értelmezéséről. III. Ince pápa már a meghívólevélben kifejtette, hogy a zsinatnak "ki kell irtania a bűnöket, ... meg kell reformálnia az erkölcsöket, ... és hasznos rendeleteket kell kibocsátania az alsó- és felsőpapság számára".

Bemutatták a fotókkal illusztrált pokoli kötetet

Schőner Alfréd főrabbi A Pokol Traktátusa képekben című könyvét mutatták be pénteken a Magyar Zsidó Múzeumban, ahol egyidejűleg kiállítás nyílt a kötetben tárgyalt 18. századi nagykanizsai kódex szöveges rajzaiból. A múzeumba fölérve a kiállítóterem falain rajzzal illusztrált szövegek fogadják a látogatót, némelyik olyan, mintha Marc Chagall, a világhírű, fehérorosz-zsidó születésű francia festő készítette volna.

Libanoni keringő Budapesten

1982-ben az izraeli hadsereg alig egy hét alatt lerohanta Libanont, és kezdetét vette az évtizedekig tartó megszállás. Ez azonban nem ment simán - derül ki egy nemrég Budapesten is bemutatott animációs filmből, amelyet talán a jövő évi Oscar-díjra is jelölhetnek.

113 éve Ferenc József szentesíti a szabad vallásgyakorlásról szóló törvényt

Ferenc József uralkodó szentesítette az 1895:XLIII. törvénycikket, amely szerint mindenki szabadon követhet bármely vallást. Ettől kezdve a politikai jogok gyakorlása nem függött a vallási hovatartozástól. A jogszabály a felekezetenkívüliséget is elismerte. Az 1.§ kimondta: `Mindenki szabadon vallhat és követhet bármely hitet vagy vallást, és azt az ország törvényeinek, valamint a közerkölcsiség kívánalmainak korlátai között külsőképen is kifejezheti és gyakorolhatja.

787 éve Megszületett X. (Bölcs) Alfonz, Kasztília és Leon királya

Alfonso el Sabio 1252-82-ig uralkodott, 1257-ben pápai nyomásra Németország királyává választották, de hatalmát nem tudta ott érvényesíteni (soha nem járt német földön). A középkori tudomány kiemelkedő alakja volt. Általános és Nagy Történelem című enciklopédikus jellegű műve a kultúra számos területét felölelte. Udvarába gyűjtötte korának legjelentősebb zsidó, muzulmán és keresztény tudósait, s iskolát teremtett, amelynek munkásságát magas kultúra, vallási és eszmei türelmesség jellemezte.

65 éve Göbbels házát bombatalálat éri

Berlin kétnapos angol bombázása során több mint 4000 berlini halt meg. Joseph Göbbelsa náci párt propagandafőnökének háza is találatot kapott.

Sztálin lehet a legnagyobb orosz

Az egykori szovjet diktátor, Joszif Sztálin, és az ország utolsó uralkodója, II. Miklós cár fej-fej mellett haladva vezetik az orosz állami médiában futó Oroszország neve címet viselő szavazást, amelyben a BBC "Legnagyobb brit" című műsorának licensze alapján szeretnék megtalálni az ország legjelentősebb történelmi alakját.

Kapituláció és Hirosima: nézze meg az 1945-ről készített videót!

A TV-history e heti, szabadon megtekinthető epizódja 1945-be kalauzol, amikor Németország elfoglalásával és a Japán elleni atomcsapásokkal véget ért a második világháború.

Madame Tussaud nem tűri a fejetlenséget

Madame Tussaud nem tűri a fejetlenséget: a legújabb értesülések szerint ugyanis megkezdődött a berlini panoptikumban szabályosan "lefejezett" Hitler-viaszfigura helyreállítása.

A hírhedt náci diktátorra - akinek viaszbábuja 74 híresség mellett kapott helyet Madame Tussaud legújabb európai panoptikumában - a második látogató támadt rá rögtön az elmúlt hétvégi hivatalos megnyitó után. A 41 éves berlini Frank L. a biztonsági személyzet minden erőfeszítése ellenére egyszerűen letépte Hitler fejét.

Kényszermunkásokra emlékezhetünk a balfi nemzeti emlékhelyen

Az emlékezés felelősségéről beszélt a magyar határvidék egykori munkatáboraiban meggyilkolt zsidó kényszermunkások és más foglyok nemzeti emlékhelyének avatásán Arató Gergely, a kulturális tárca államtitkára a balfi temetődombon.

A Lenin-nyalókától Hitler letépett fejéig

Itt az uborkaszezon, és aki nem a strandon hűsölve élvezi a meleget, az megtudhatja, hogy rendkívüli incidens zavarta meg a berlini Tussaud-panoptikum hivatalos megnyitóját: az egyik legelső látogató ugyanis letépte Hitler fejét. Az pedig már csak hab a tortán, hogy kólaízű Lenin-nyalókát hozott forgalomba Seattle egyik játéküzlete. Az Archie McPhee, amely szokatlan árucikkeiről vált ismertté, most a proletariátus vezérét kínálja a vásárlóinak.

Nagymama a vezérkar élén, avagy Golda Meir és a jom kippuri háború

Sokáig Izrael karizmatikus vezetőjét, Golda Meir miniszterelnököt okolták azért, hogy Izrael csaknem elvesztette az 1973-as negyedik arab-izraeli háborúként is ismert jom kippuri háborút. Az eddig titkos kormányzati dokumentumok azonban arra utalnak, hogy miközben a háborús hősnek kikiáltott Móse Dajan hadügyminiszter a megadást fontolgatta, Golda Meir volt az, aki győzelemre vitte az összeomlás szélén álló Izraelt - számolt be róla a The Times.

Karizmatikus nagymama vezető pozícióban

A Vörös Hadsereg ellencsapása: nézze meg az 1943-ról készített videót!

A TV-history e heti, szabadon megtekinthető epizódja 1943-ba kalauzol, amikor megindult az összpontosított szovjet támadás a keleti fronton. Sztálingrádnál Paulus serege a déli csoporttal letette a fegyvert, majd február 2-án az északi csoport is kapitulált. A németek veresége a második világháború végének kezdetét jelentette.

Nézze meg a videót!

Emlékévvel ünneplik Szent Pál születésének 2000. évfordulóját

A Szent Pál-évben az apostol születésének 2000. évfordulóját ünneplik, ugyanis Pál a történeti kutatások alapján valószínűleg i.sz. 8-ban született Tarsusban, a mai Törökország délkeleti részén - mondta Tarjányi Béla teológus a vasárnap kezdődő emlékévvel kapcsolatban.

Fényképekkel jubilál a berlini blokád

A negyvenes évek második felének immár történelmi blokádja költözött vissza a német fővárosba, de immár csak a Német Történeti Múzeumba.

Ami Berlinnel történik, az egész Európával történik

Mégsem reformálják meg a francia holokauszt-oktatást

Mégsem kell a jövő tanévtől minden francia tízéves kisiskolásnak megtanulnia egy vele egykorú, a holokausztban elpusztult francia gyerek személyes történetét, ahogy azt Nicolas Sarkozy államfő javasolta még februárban, az elnöki ötlet megvalósítására felkért bizottság ugyanis elvetette azt.

Magyar zsidókat mentett egy ismeretlen salvadori diplomata

Raoul Wallenberg és Carl Lutz mellé egy eddig jórészt ismeretlen salvadori diplomata neve is felkerülhet a magyarországi holokauszt külföldi embermentőinek listájára. A londoni The Guardian beszámolója szerint hat évtized után kezd fény derülni José Castellanos tevékenységére.

Titokzatos kövek emelkedtek ki a Kinneret-tóból

Titokzatos kövekből álló szabályos oszlopsort fedeztek fel a Kinneret-tó mostanra kiszáradt partvonalán, amelynek építői illetve rendeltetése egyaránt ismeretlenek - számolt be róla a Háárec című izraeli napilap.

Zöld gyöngyökben hittek az első földművelők

Az első földművelők a Közel-Keleten zöld gyöngyöket viseltek amulettként, hogy megvédjék a termést és önmagukat az ártó szellemektől.

Daniela Bar-Joszef Majer, a Haifai Egyetem kutatója, valamint Naomi Porat, a Jeruzsálemi Geológiai Kutatóintézet munkatársa összesen 221 gyöngyöt vizsgált meg, amelyeket Izraelben nyolc kőkori helyszínen találtak. A régészeti helyszínek keletkezését 11600 és 8200 évvel ezelőttre datálják - olvasható a BBC News hírei között.