MTI


Katona Kálmán tenni kíván a régi pesti zsidónegyed megmentéséért

Fel kell támasztani a zsidó kulturális egységet, meg kell menteni a városnegyed tömbrehabilitációja elõl azokat a házakat, üzleteket, szórakozó- és közösségi helyeket, amelyek az élõ zsidó kultúrát képviselik - mondta Katona Kálmán a sétát követõ sajtótájékoztatóján, a Blaha Lujza téri MDF-sátor Oxigén kávézójában.

Seres Attila megjegyezte, mivel "a zsidóság nem jobb- vagy baloldali, és nem is liberális szervezet", a három legesélyesebb fõpolgármester-jelöltet meghívta egy-egy sétára a kerületbe, hogy ne az újságokból értesüljenek a problémákról. Mint elmondta, Demszky Gábor fõpolgármester és a Fidesz által is támogatott független jelölt, Tarlós István idõhiányra hivatkozva nem fogadta el az invitálást.

A Wiesenthal központ nácivadász akciója, vélemények - HÁTTÉR

MTI 2004. július 12., hétfő 13:44

A Simon Wiesenthal Központ igazgatója kedden Budapesten bejelenti, elindítják a még élő náci háborús bűnösök felkutatását célzó magyarországi akciójukat; az MTI által megszólaltatott történészek kétségüket fejezték ki a kampány sikerét illetően.

Az Utolsó esély elnevezésű akció keretében információkat és bizonyítékokat gyűjtenek - közölte előzetesen a központ, amely május közepén erősítette meg, hogy két hónapon belül elindítják magyarországi kampányukat.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi székhelyű központ vezetője akkor az MTI-nek elmondta: telefonos forró drótot létesítenek és hirdetéseket tesznek közzé újságokban, továbbá 10 ezer eurós jutalmat adnak majd azokért a jelzésekért, amelyek eredményeként háborús bűnösöket fognak el.

Értékelése szerint a balti államokban két éve indított kampányuk sikeres volt, sok bejelentést kaptak. Tavaly szeptemberben Romániára, Ausztriára és Lengyelországra is kiterjesztették akciójukat, amelyet az idén Ukrajnában, Horvátországban, Németországban, Magyarországon és esetleg Argentínában is elindítanak.

Magyarország bevonását azzal indokolta, hogy "egyike azoknak az országoknak, amelyekben helybéliek is részt vette zsidók meggyilkolásában".

Karsai László történész, a magyarországi holokauszt ismert kutatója "totális csődnek" tartja a kilátásba helyezett nácivadász kampányt.

"Sok pénzt el fognak költeni, teljesen fölöslegesen és kontraproduktív módon: erősíteni fogja a magyarországi antiszemitizmust és egyetlen háborús bűnöst sem fognak tudni előkeríteni" - nyilatkozott a keddi bejelentést megelőzően az MTI-nek.

Elmondta: Magyarországon 1944 végén és 1945 elején a felszabadító szovjet csapatok elől több százezer ember elmenekült, közöttük nagyon sok háborús bűnös. A főbb háborús bűnösök zömét később a nyugati megszállási zónákból, Németország területéről kiadták Magyarországnak, őket felelősségre vonták.

Akik ezt elkerülték, olyan országokba menekültek, ahol a Wiesenthal központ "gondosan nem indít" hasonló akciót, tehát ilyen agg emberek az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában lelhetők fel - fűzte hozzá.

"Elképzelhetetlen, hogy a kommunista hatalom elől, amely először 1945 és 1948 között, majd 1956 után külön kereste a háborús és népellenes bűnökkel gyanúsíthatókat, bárki, aki komoly bűnt követett el, elmenekülhetett volna" - mondta Karsai László, utalva arra, hogy a Magyarországon maradottak közül több mint 60 ezer embert tartóztattak le, és 27 ezret felelősségre vontak.

Közlése szerint kevéssé valószínű, hogy Magyarországon 60 évvel az események után olyan bizonyítékot vagy szemtanút találni, amely vagy aki egy polgári bíróság előtt is értékelhető módon, egyértelműen tudja igazolni, hogy valaki háborús vagy népellenes bűnöket követett el.

Karsai László úgy látja, hogy ez az akció az elkövetkező években az "ismeretlenség homályába" fog süllyedni: legfeljebb egy-két "feljelentgetés" lesz, amelyek eredménytelensége után a kampány elhal.

Azt mondta, nem ismer olyan történészt, főként a holokauszttal vagy az 1945 utáni népbíráskodással foglalkozók körében, aki a legcsekélyebb esélyt adná a Wiesenthal-központnak. Mint hozzáfűzte: nem tud arról, hogy az akció megindítása előtt bármilyen magyarországi szakértőt megkerestek volna. Ő "természetesen" semmifajta együttműködésre nem hajlandó egy ilyen, PR-szempontból is csak negatívan értékelhető akcióval - szögezte le.

Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója az MTI-nek májusban azt mondta: "történészi, állampolgári véleményem, hogy nagyon kétes értékű dolog (...) bemondásra, feljelentésre alapozni információt, mert ez vég nélküli, és részben védhetetlen folyamatot indít el". A jogi alap pedig bizonytalan - fűzte hozzá.

. Kifejtette, hogy háborús bűnösök keresése esetén a központnak az Igazságügyi Minisztériumhoz kell fordulni, az országos levéltár, illetve bármely levéltár csak ez alapján biztosíthatja a hozzáférést az iratokhoz, "mivel ezek személyes adatok, amelyek nemcsak a levéltári törvény, hanem az adatvédelmi törvény hatálya alá is tartoznak". Hozzátette ugyanakkor: a levéltárban elsősorban a már felelősségre vont háborús bűnösökre vonatkozó iratok találhatók.

Molnár Judit történész, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítását szervező programiroda vezetője szintén fenntartásainak adott hangot, mint mondta, "szkeptikus vagyok azért, mert nagyon nehéz összeszedni olyan anyagokat, amelyekkel el lehetne indítani ezt az ügyet".

A történész szerint 60 évvel a holokauszt után egyre csökken az esély, hogy az esetleges magyarországi elkövetők még életben vannak. Megjegyezte, nem helyesli a forró drót, vagyis egy olyan telefonvonal létesítésének ötletét, amelyen háborús bűnösökre vonatkozó bejelentéseket fogadnak.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) természetesen együttműködő partner lesz a még élő háborús bűnösök felkutatásában, amennyiben ez ügyben megkeresi és segítséget kér a Simon Wiesenthal Központ; az emberiség elleni bűnöket ugyanis nem lehet megbocsátani - mondta Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója június elején az MTI-nek.

A Mazsihisz azonban nyilván csak elvi és eszmei segítséget tud majd nyújtani - mondta; hozzátéve, "információt nem igazán tudunk adni, mert ha információnk lenne olyanokról, akik vétkesek a holokausztban, ha mi erről tudnánk, akkor mi is megtettük volna a szükséges lépéseket, a feljelentést".

Hamenei szerint amerikaiak és izraeliek irányítják a háttérből a túszszedéseket és lefejezéseket

MTI

2004. július 13. 11:15

Irán legfőbb vezetője azt állítja, hogy amerikai és izraeli ügynökök felelősek az iraki túszszedési és lefejezési hullámért. Ali Hamenei kedden kijelentette: "komolyan azt gyanítjuk, hogy amerikai és izraeli ügynökök hajtják végre ezeket a szörnyűséges terrorcselekményeket. Nem hihetjük ugyanis, hogy például azok, akik Fülöp-szigeteki állampolgárokat rabolnak el vagy amerikai állampolgárokat fejeznek le, muzulmánok lehetnének" - mondta Go Csong Tong szingapúri miniszterelnökkel tárgyalva.

Szavait az IRNA hivatalos iráni hírügynökség idézte. Irán gyakran jellemzi ősellenségének az Egyesült Államokat és Izraelt, amelyek viszont azzal vádolják Teheránt, hogy terroristacsoportokat támogat és atomfegyvereket fejleszt ki.

Hamenei, aki tavaly februárban fasisztákhoz és magához Hitlerhez is hasonlította az amerikai vezetőket, most mindamellett azt állította, hogy Irán elkötelezetten küzd a terrorizmus ellen.

"A terrorizmus utálatos és szörnyűséges jelenség, és az Iráni Iszlám Köztársaság már évek hosszú sora óta saját bőrén tapasztalja következményeit. Ezért is véljük úgy, hogy a terrorizmus elleni hadjárat lényegbevágó, nagy fontosságú kérdés" - hangoztatta.

(MTI)

Saron a biztonsági fal építésének folytatására utasított

MTI

2004. július 11. 18:21

A Ciszjordánia határán megkezdett fal építésének folytatását rendelte el vasárnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki ezzel is elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalását arról, hogy a fal építése törvénytelen. Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a biztonsági fal építése a legfelsőbb bíróság június 30-i állásfoglalásának megfelelően folytatódik. A Palesztin Hatóság vasárnap úgy döntött, hogy a védőfallal kapcsolatos hágai döntéssel összefüggésben az amerikai elnökválasztás előtt nem kíván az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni.

A bíróság állásfoglalásában biztonsági szempontból jogosnak ítélte a Ciszjordánia és Izrael határán épülő kerítést, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági megfontolásokkal együtt meg kell vizsgálni a helyi lakosság érdekeit is. Ezért kimondta, hogy a Jeruzsálem közelében épített 40 kilométeres szakaszból 32 kilométernyit új nyomvonalra kell áthelyezni. A hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalásában ugyanakkor a fal lebontását sürgette. Az izraeli miniszterelnök vasárnap előbb a kormány ülésén jelentette ki, hogy Izrael teljes mértékben elutasítja a Nemzetközi Bíróság állásfoglalását, amelyet "a terrorizmus elleni harc arculcsapásának" nevezett. Hozzátette: a Tel-Avivban vasárnap végrehajtott merényletért a hágai Nemzetközi Bíróságot is felelősség terheli, mert a testület állásfoglalásával "pártfogásba vette a palesztin terrorizmust".

Leszögezte, hogy minden diplomáciai és jogi eszközt be fog vetni a hágai Nemzetközi Bíróság határozata ellen. Saron ezt követően vezető munkatársaival tanácskozott. A megbeszélésen részt vett Szilvan Salom külügyminiszter, Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes, Benjamin Netanjahu pénzügy-, Saul Mofaz védelmi- és Jószéf Tomi Lapid igazságügyi miniszter, valamint Menahem Mazuz főügyész. A találkozót követően az izraeli kormányfő utasítást adott a fal építésének folytatására.

A Palesztin Hatóság vasárnap úgy döntött, hogy a védőfallal kapcsolatos hágai döntéssel összefüggésben az amerikai elnökválasztás előtt nem kíván az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni. Egy névtelenséget kérő palesztin miniszter úgy fogalmazott, hogy "a palesztinok nem akarják provokálni az amerikaiakat, különösen nem az elnökválasztási kampány idején". - Jobb megvárni a választás végeredményét - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a védőkerítés ügyét addig is az ENSZ-közgyűlés elé viszik. Izrael arra számít, hogy az Egyesült Államok megvétóz bármiféle olyan határozatot a Biztonsági Tanácsban, amely a védőkerítés lebontására kényszerítené a zsidó államot.

Robbanás rázott meg Tel-Avivban egy autóbuszt

MTI

2004. július 11. 09:11

Robbanás rázott meg egy izraeli buszt Tel-Avivban a központi buszpályaudvar közelében vasárnap reggel - jelentette az izraeli rádió. A detonáció következtében egy nő meghalt, legalább tízen megsebesültek. A robbanás elkövetését az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom katonai szárnya vállalta magára. A merénylet "válasz az Izrael által Nábluszban és a Gázai övezetben elkövetett bűntettekre", ahol az izraeli hadsereg a közelmúltban gyilkos akciókat hajtott végre - közölte a szélsőséges csoport nevében telefonon egy férfi.

A rendőrség szerint a pokolgépet a régi buszpályaudvarnál, egy buszmegálló mellett helyezték el. A szerkezet akkor robbant, amikor a 28-as busz elindult a megállóból. A tűzszerészek további robbanószerkezetek után kutatva kutyákkal vizsgálják át a körzetet. Joszi Szedbon tel-avivi rendőrfőnök a hadsereg rádiójának nyilatkozva közölte, hogy a pokolgépet az út szélén helyezték el, és akkor hozták működésbe, amikor az autóbusz elhaladt mellette. A rendőrfőnök kizárta annak lehetőségét, hogy öngyilkos merénylő követte volna el a támadást.

A merényletet két nappal azután követték el, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság jogtalannak ítélte az Izrael által Ciszjordániában épített biztonsági kerítését. Izrael az építkezést azzal indokolja, hogy így kíván védekezni a palesztin terroristákkal szemben. Tavaly januárban 23 ember vesztette életét egy kettős öngyilkos merényletben, amelyeket alig néhány méterre a mostani merénylet helyszínétől követtek el.

Valószínűleg Ciszjordániából beszivárgott palesztinok telepítették a robbanószerkezetet a Tel-Aviv-i buszmegállóba - mondta az izraeli védelmi miniszter helyettese. Zeév Boim hozzátette: a merénylők feltehetően ott jutottak Ciszjordániából izraeli területre, ahol a biztonsági kerítés még nem készült el. Utoljára négy hónappal ezelőtt történt merénylet Izraelben. Akkor nyolc ártatlan ember halt meg egy kettős öngyilkos merénylet következtében a Tel-Avivtól délre fekvő kikötővárosban, Asdodban.

Arafat elítélte a merényletet

Elítélte a vasárnap reggeli tel-avivi támadást Jasszer Arafat palesztin elnök, aki úgy vélekedett, hogy a merénylet provokáció volt. A merényletet az Arafat vezette Fatahhoz közel álló al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges fegvyeres csoport vállalta magára.

- Önök pontosan tudják, mint ahogy Izrael, az Egyesült Államok is tudja, akárcsak az európaiak, ki áll az események hátterében - jelentette ki a palesztin vezető újságírók előtt anélkül, hogy kifejtette volna, mire gondol. - Elítéljük ezt az akciót, mint, ahogy minden esetben elítéljük a hasonló cselekményeket - tette hozzá. Arafat korábban egyértelműen az izraeli titkosszolgálat embereit vádolta azzal, hogy ők állnak a robbantásos merényletek hátterében.

Saron a hágai Nemzetközi Bíróságot is hibáztatja

Az izraeli kormány szokásos heti ülését megnyitva Saron kijelentette, hogy az egy halottat és húsz sebesültet követelő tel-avivi robbantást a hágai Nemzetközi Bíróság "védnöksége" alatt követték el. "Egy órával ezelőtt bűnöző palesztin terroristák meggyilkoltak egy izraeli nőt... A ma reggeli gyilkosság az első olyan, amelyet a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalásának védnöksége alatt követtek el - hangoztatta Saron.

Az ENSZ legfőbb bírói szerve pénteken nyilvánosságra hozott, tanácsadó jellegű állásfoglalásában kimondta, hogy Izrael megsérti a nemzetközi jogot a palesztin területekre mélyen benyúló védőkerítés építésével. A Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy bontsa el a biztonsági kerítés eddig megépült szakaszát, illetve részesítse kártérítésben azokat a palesztinokat, akiknek földjét kisajátították az építkezéshez. Saron igen éles szavakkal utasította el a bíróság általa erkölcstelennek nevezett állásfoglalását. Közölte, hogy Izrael teljes mértékben elutasítja a bíróság egyoldalú, politikai indíttatású álláspontját, amely figyelmen kívül hagyta a védőfal építésének okát, a palesztin terrorizmust.

- A terrorizmus elleni küzdelemhez való természetes jog kapott pofont a hágai Nemzetközi Bíróságtól, amely törvényellenesnek minősítette a terroristaellenes védőkerítést és annak lebontására utasított - mondta Saron, aki szerint a bírók nem voltak hajlandóak meglátni mindazt, amit "a terroristák ma sietve bebizonyítottak nekik, ártatlan civileket megölve és megsebesítve". - A hágai bíróság pusztító üzenetével egyfelől bátorítja a terrorizmust, másrészt félreállítja a terrorizmussal szembesülő államokat - hangoztatta az izraeli kormányfő, és hozzátette: -

Mindazoknak, akik a terrorizmus terjedésétől rettegnek, Izrael oldalán kell állniuk, követelniük kell a hágai Nemzetközi Bíróság erkölcstelen és veszélyes állásfoglalásának eltörlését.

(MTI)

Arafat elkerülhetetlennek tartja az izraeli védőkerítés lebontását

MTI

2004. július 10. 15:55

Elkerülhetetlennek mondta Jasszer Arafat palesztin elnök szombaton az Izrael által épített védőkerítés lebontását, miután a hágai Nemzetközi Bíróság jogsértőnek mondta ki annak felhúzását. Az ENSZ legfőbb bírói szerve pénteken közzétett - nem kötelező érvényű - állásfoglalásában mondta ki: Izrael megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy védőkerítést épít a Jordán folyó nyugati partvidékén, palesztin területeken. A bíróság felszólította Izrael, hogy bontsa le a védmű már elkészült részeit. Arafat szombaton rámalláhi székhelyén, palesztin tisztek előléptetési ünnepségén hangsúlyozta, hogy senki nem kényszerítheti rá a palesztinokra az "apartheid falát", s elkerülhetetlennek mondta az építmény lebontását.

Hatvan évvel ezelőtt érkezett Raoul Wallenberg Budapestre

MTI

2004. július 9. 18:40

Hatvan évvel ezelőtt, 1944. július 9-én érkezett a svéd követség titkáraként Budapestre Raoul Wallenberg, aki diplomataként, munkatársaival zsidók ezreit mentette meg hamis útlevelekkel, menlevelekkel - erről Szita Szabolcs, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány tudományos vezetője beszélt pénteken Budapesten. "Ma van hatvan esztendeje, hogy Raoul Wallenberg 1944. július 9-én, vasárnap Budapestre érkezett" - mondta Szita Szabolcs azon a megemlékezéssel egybekötött sajtótájékoztatón, amelyet Raoul Wallenberg Budapestre érkezésének 60. évfordulója alkalmából tartottak a budai várnegyedben, az Úri utca 15. szám alatti házban. A történész rámutatott: a svéd diplomata már 1944. júliusában 20-30 magyar munkatárssal dolgozott, november-december körül pedig munkatársainak száma megközelítette a négyszázat. Az Úri utcai épületben Raoul Wallenberg és a háztulajdonos Berg család jóvoltából sok zsidó üldözött is menedékre talált a vészkorszak idején. A svéd követség egykori titkára első magyarországi munkaebédjét is itt tartotta megérkezését követő harmadik napon. Az egykor svéd diplomáciai védelem alatt álló házban, több neves személy is megfordult: a vendégnapló tanúsága szerint, a házban töltött el egy éjszakát 1930. december 12-én a fiatalon, repülőgépbalesetben elhunyt svéd Gusztáv Adolf herceg. A Berg család vendégszeretetét élvezhette - többek között - Ádám Lajos sebészprofesszor, Szentgyörgyi Albert, valamint Per Anger svéd diplomata, aki 1942 óta attaséként dolgozott Budapesten, 1944 júliusától, Wallenberg érkezésétől vele együtt segített zsidók mentésében.

Hágai döntés: ellentétes a nemzetközi joggal az izraeli védőkerítés

MTI

2004. július 9. 18:02

A hágai Nemzetközi Bíróság álláspontja szerint Izrael megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy védőkerítést épít a Jordán folyó nyugati partján, palesztin területeken. Az ENSZ legfőbb bírói szerve ezt pénteken mondta ki, amikor nyilvánosságra hozta tanácsadó véleményét. Az állásfoglalást a világszervezet közgyűlése egy tavaly december 8-án palesztin kezdeményezésre elfogadott határozat alapján kérte, maga az eljárás idén február 23-án kezdődött. A bíróság elismerte, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, de ez a jog nem szolgálhat alapul a védőkerítés legitimálására. A fal építése "nem igazolható katonai követelményekkel, nemzetbiztonsági szempontokkal vagy a közrend érdekével" - derült ki a 15 tagú bíróság kínai elnöke, Si Csiu-jung (Shi Jiuyong) által felolvasott hosszú és összetett állásfoglalásból, amelynek első pontjában a bíróság ismét kimondta önnön illetékességét annak megítélésében, jogszerűen épít-e Izrael védőkerítést Ciszjordánia és a zsidó állam között. Az izraeli kormány pénteken közleményben ismételte meg, hogy nem tartja illetékesnek a hágai Nemzetközi Bíróságot ebben az ügyben. Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője szintén azt közölte, hogy Washington szerint nem a Nemzetközi Bíróság a megfelelő fórum egy ilyen politikai kérdés megoldására. A palesztin vezetők viszont győzelemről beszélnek, történelmi napnak és történelmi döntésnek nevezték a hágai állásfoglalást, amelynek alapján máris nemzetközi büntetőintézkedések bevezetését szorgalmazzák Izrael ellen.

Külföldről is várnak rabbikat a vidéki hitközségek

MTI

2004. július 7. 16:39

A nehézkes magyarországi rabbi-utánpótlás miatt a vidéki zsidó hitközségek az országhatáron kívülre is tekintve próbálnak lelki vezetőket keresni - mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerdán az MTI-nek. "A volt vallásellenes politikai miatt nagyon nehéz a rabbi- utánpótlás Magyarországon, ezért a taghitközségeknél felvetődött annak lehetősége, ha nem tudják Magyarországról megoldani rabbijuk kinevezését, akkor körbenéznek a világban" - mondta Heisler András, akit a Magyar Nemzet aznapi híre nyomán keresett meg az MTI. A napilap cikke szerint "a korábbi évtizedek vallásellenességének máig ható hatása miatti rabbihiányt az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemről kikerülő évi néhány új rabbi nem tudja pótolni, ez a magyarázata, hogy több vidéki hitközség határainkon túl, például Izraelben igyekszik rabbit keresni". A taghitközségek Európából, Amerikából és Izraelből is várnak rabbikat. A jelölteknek beszélniük kell magyarul, és feltétel az is, hogy magyarországi kötődésük legyen - jegyezte meg Heisler András.

Az izraeli hírszerzés szerint Iránnak 2007-re atomfegyvere lehet

MTI

2004. július 7. 08:23

Aharon Zeevi tábornok, az izraeli katonai hírszerzés főnöke az izraeli televízióban kedden kijelentette, hogy Iránnak 2007-ben atomfegyvere lehet. "Iránnak nincs szándékában nukleáris programjának leállítása. Ha sikerül 2005 tavaszáig folytatnia, akkor a következő két éven belül atomfegyvere lesz" - fogalmazott Zeevi tábornok, aki szerint ez nemcsak Izrael, de az egész világ számára nyugtalanító. A nyilatkozat azután hangzott el, hogy Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden látogatást kezdett Izraelben. A látogatás célja, hogy a NAÜ vezetője meggyőzze házigazdáit, legalább hallgatólagosan ismerjék el, Izrael államnak van atomfegyvere, valamint a Közel-Kelet atomfegyver-mentesítéséről tárgyaljon.

Izrael az atomfegyverek ügyében kitart a kétértelműség stratégiája mellett

MTI

2004. július 6. 10:18

Izrael nem adja fel a "kétértelműség politikáját" nukleáris kérdésekben, mert erre szükség van az ország védelme szempontjából - jelentette ki kedden az izraeli kormányfő. Ariel Saron az izraeli katonai rádiónak nyilatkozott Mohamed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának izraeli látogatása előtt. "Izraelnek rendelkeznie kell az ország védelméhez szükséges eszközök valamennyi összetevőjével. A nukleáris kérdésekkel kapcsolatban folytatott politikánk, a kétértelműség politikája bevált, éppen ezért folytatni kell" - jelentette ki Ariel Saron szűkszavú nyilatkozatában.

A holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten

MTI

2004. július 4. 12:05

Gyertyagyújtással emlékeztek a holokauszt 600 ezer magyar áldozatára vasárnap Budapesten, a Wallenberg-emlékparkban. "Most ismét fordulóponthoz értünk. Hajoljunk meg a gesztus jelentősége előtt: először hallhattuk (...), hogy a holokauszt a magyar nemzet személyes tragédiája volt" - mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, az eseményt szervező Emanuel Alapítvány titkára. Zoltai Gusztáv ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyarországi zsidóság derűlátó és bizakodik; hazájának tekinti ezt a földet és testvéreinek az itt élő embereket. "Hatvan év emberöltői, históriai idő; a rossz történet végére végre pont kívánkozik" - közölte.

Zoltai Gusztáv kijelentette, "a merőben téves és geopolitikai valóságtól elrugaszkodott álomkép kergetése sodorta a II. világháborúba, s a torz, antiszemita mánia vezette a törvénykezőket egészen Auschwitzig". "Tudjuk, sajnos látjuk: hatvan év után is időszerű az okfejtés" - mondta, hozzátéve: "nyilas egyenruhában vonulnak kopasz apródok a Kossuth Lajos térre, ahol az ország első számú épületében a tiszta érv elvész a jog útvesztőiben; a fejekben, a lelkekben nem szólal meg a vészcsengő; a halálvonatok után áhítozik a szurkolótábor, és szobrot akarnak állítani egy kedden és csütörtökön amúgy rendes politikusnak, aki mellesleg pénteken aláírja a zsidótörvényt".

Polnauer Sándor főrabbi azt emelte ki: számban és egészségben megfogyatkozott ugyan a magyarországi zsidóság, de hite nem tört meg. "A megemlékezés a magyar nemzet becsületbeli ügye" - jelentette ki. Mint hozzátette, a később születettek nem bocsáthatnak meg a halottak, az áldozatok nevében senkinek, ezt nem is várják el tőlük, hatvan év után nem a megbocsátásról, hanem a megbékélésről beszélünk. "Egyedül nem tudjuk feldolgozni, ehhez a magyar nemzet egésze kell és az együttérzés" - mondta a főrabbi.

Hiller István kulturális miniszter, aki egy soproni holokauszt-emlékmű felavatása miatt nem tudott részt venni a budapesti megemlékezésen, levelet küldött az egybegyűltekhez. "Mint ahogy Auschwitzban és a 18-as magyar barakkban új kiállítást, és a Páva utcában dokumentációs központot avattunk, tovább harcolunk az emlék megőrzéséért és azért, hogy ne ismétlődhessen meg a borzalom" - írta. A miniszter üzenetében megismételte: a magyar zsidóságot ért borzalom nem zsidó, hanem magyar ügy, ezért mindannyiunk feladata az áldozatokra való megemlékezés és emlékeztetés.

Az eseményen a magyarországi zsidóság vezetői mellett jelen volt Judith Varnai Shorer, Izrael Állam távozó budapesti nagykövete és Hunvald György, az emlékparknak helyet adó VII. kerület polgármestere is.

Zoltai Gusztáv ugyanakkor a politikusok távolmaradása kapcsán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: "több részvétet várnánk". "Valamennyi miniszter, valamennyi parlamenti párt elnöke kapott meghívót; felháborító a részvétlenség" - jelentette ki. Hozzátette: "tudom, hogy nagyon, nagyon nehéz itt a meleg, tűző napon állni és könnyebb a hűtött parlament bársonyszékében, de nemcsak a kampányidőszakban kell megkeresni az embereket".

Az 1990-ben létrejött Emanuel Alapítvány minden évben július első vasárnapján emlékezik meg a holokauszt áldozatairól.

(MTI)