Menház


Zsidó Kultúra Európai Napja

2006-09-03 10:00

Mártír megemlékezés Komáromban

2006-06-11 10:30

Location:

komáromi zsidó temető (Aranyember utcája)

SOÁ mozaikok - A múlt elhúzódó hatásai

Forrás:Menház

A Párbeszéd a Toleranciáért Program, a KÚT Alapítvány és
a Szociális Innováció Alapítvány beszélgetésre hívja meg Önt

Helyszín: Erzsébetvárosi Közösségi Ház
Budapest VII. Wesselényi u. 17.

Időpont: 2006. április 21 - 22.

Elmesélem az életem - Nagymegyertől Givatayimig (20. rész)

ás: www.menhaz.sk

Bukarest, alijá

Róth néni nagyon kedvesen érdeklődött családom iránt és bíztatott, hogy meséljek magamról. Úgy éreztem, hogy beszámolóm jóindulatú hallgatóra talált. Azután elmondtam, mennyire szeretem Ilonkát és úgy érzem, ő is viszonozza érzelmeimet.

WWW.MENHAZ.SK - új helyen, új formában, bővebb tartalommal

ás: WWW.MENHAZ.SK

Kedves Barátunk!

Nyertes pályázatainknak köszönhetően lehetőség adódott arra, hogy internetes megjelenésünket magasabb színvonalra emeljük. Az ingyenes webszerverek után egy új szolgáltatót választottunk, és ennek keretében egységesítjük a weboldalainkat, a "hivatalos" levelezésünket és levelezőlistánkat is.

Elmesélem az életem - Nagymegyertől Givatayimig (19. rész)

ás: Hitközségi Híradó ONLINE (www.menhaz.sk)

Az Ilosvai úti háchsárán összegyűjtöttük a mozgalom felnőtt tagjait, akik a háború után is velünk akarták folytatni útjukat, azaz alijázni (kivándorolni Palesztinába) akartak. Aki tudott valakiről a városban a régi tagtársaink közül, igyekezett felkeresni (más lehetőség, posta, telefon, stb. persze, még nem működött), tudomására hozni a Háchsárá (mi csak „Plugá-nak hívtuk) létrejöttét és meghívni, hogy csatlakozzék hozzánk.

Elmesélem az életem - Nagymegyertől Givatayimig (18. rész)

ás: Hitközségi Híradó ONLINE (www.menhaz.sk)

Wekerle, felszabadulás, teendők – 18. rész

Mikor az „unalmas névsorkörmölés szünetelt az Üvegházban, akkor sem ásítoztunk ölbe tett kézzel, mindig kerestünk valamilyen elfoglaltságot, amiről úgy véltük, hogy a jövőben (!) hasznos lesz.

Körös-parti gyökerek - 4. rész

Hitközségi Híradó ONLINE

Azok a felejthetetlen énekórák, avagy hogyan tüntessünk el egy szárított uborkát?

Elmesélem az életem - Nagymegyertől Givatayimig (17. rész)

Hitközségi Híradó Online

Szökés, Üvegház, embermentés 17. rész

Búvóhelyünk, a szélső vágány közvetlen a Duna partján volt. Figyelmeztettem a fiúkat, hogy tilos megtartani leveleket, képeket és persze az eredeti, személyes iratokat, amik “lebukás esetén elárulhatják valódi azonosságunkat. A Duna vize elvitte az egész múltamat.

KehReg - KEHILA REGIO 2006-2007 programsorozat: TuBiSvát - a fák új éve Komáromban

A Komáromi Zsidó Hitközség szeretettel meghív minden érdeklődőt a Shalom klub 10. jubileumi évfolyama első összejövetelére, TuBiSvát, a fák újéve alkalmából. Ekkor veszi kezdetét a KehReg KEHILA RÉGIÓ program, mely a környező közösségek együttműködését szolgálja.

Lesz Holokauszt emléktábla Komáromban!

Hosszú küzdelemre tett pontot a komáromi Városi Képviselőtestület 2005. december 1-jén megtartott 44. ülése. A képviselők határozatot hoztak, amely alapján a Komáromi Zsidó Hitközség kezdeményezésére a Menház zsinagógájának falán 2006. június 11-ig elhelyezik a Holokauszt áldozataira emlékező négynyelvű táblát (a városi költségvetésből finanszírozva).

PÁLYÁZATI FELHĺVÁS - „Bét ha Kneszet- találkozás háza, a zsinagóga

A Komáromi Zsidó Hitközség MENHÁZ – Zsidó Kulturális és Közösségi Központja 2002 és 2004 után harmadik alkalommal hirdeti meg helytörténeti pályázatát, ezúttal a komáromi kis zsinagóga és Menház építésének 110. évfordulója alkalmából „Bét ha Kneszet- találkozás háza, a zsinagóga címmel.

KILE KALEIDOSZKÓP: Ágy ünnepeltünk a régióban...

Az ünnep negyedik napján a komáromi zsidó közösség tagjai a Menház Wallenstein Zoltán termében gyűltek össze. A megjelenteket Paszternák Tamás köszöntötte, összefoglalta az utóbbi időszak legfontosabb eseményeit, majd Paszternák András, “Chanukiák ablakainkban címmel szólt az ünnep eredetéről, szokásairól. A chanukia fényeit, hagyományaiknak megfelelően Várnai Gábor, judaisztika tanár, kántorjelölt gyújtotta meg. A résztvevők ezután elfogyasztották az ünnepre oly jellemző fánkokat. A fiatalabbak kezéből nem hiányozhatott a trendeli sem.

Elmesélem az életem - Nagymegyertől Givatayimig (16. rész)

Sorsdöntő napok

Július folyamán áthelyezték századunkat Székesfehérvárra, a gyakran bombázott pályaudvart valamennyire üzemben tartani. A munka nagyon nehéz volt és állandóan sürgős, mivel az egy fontos gócpont volt. Minden bombázás után újabb és újabb vágányok váltak roncsokká. Ilyenkor a pályaudvar szürrealista látványt nyújtott. Vagonok keresztül-kasul hevertek szanaszét, vagy éppenséggel tótágast álltak a szétroncsolt síneken. Ki kellett cserélni a szétvágott, elgörbült síneket és a tönkrevert talpfákat, miután megtöltöttük a bombatölcsért és kiegyenesítettük a talajt a vágány alatt.

Körös-parti gyökerek - 3. rész

Ahogy a múltkor megígértem, folytatom a madrichjaimmal kapcsolatos élményeimet. Igazából egy év van, 1992, amikorról alig emlékszem a 2 emberre. Azt tudom, hogy 2 lány volt, talán meglepő módon Judit és Eszter, de ezen kívül semmire sem emlékszem belőlük.

Elmesélem az életem - Nagymegyertől Givatayimig (14. rész)

Tanfolyam, német megszállás – 14. rész

Néhány héttel a családi látogatás után Cipi írta, egy levelében, hogy súlyos izületi gyulladásban szenved, alig tud mozogni, és feküdnie kell. A kezelés is nagyon fájdalmas. A hír mélyen lesújtott. Nehéz volt elképzelni, hogy az a fürge, csupa élet teremtés ilyen magatehetetlen állapotban szenved. A szigorú cenzúrát egyszerűen megkerültük. Egyik civil munkás a raktárban volt a “közvetítő.

Hírek Kassáról: Áró-olvasó találkozó a helyi könyvtárban

A kassai könyvtár olvasótermében találkozott december 13-án Szatmary Zsuzsanna költő-, fordító- és újságírónő olvasóival.

Chanukai készülődés 4. rész - Mit jelent nekem a Chanuka?

Mit jelent nekem a Chanuka? - a Chanukai készülődés 4. részében olvasóinkat kérdeztük az ünnepről.

Élménnyé tenni a zsidóságot

Az évezredek alatt felgyülemlett tudás, tapasztalat és hagyomány az, ami varázslatossá teszi a zsinagóga hangulatát. A szorgalmasan gyűjtögetett és ápolt tudomány, melyet a zsidó tudósok mindig a hit szolgálatába igyekeztek állítani, ezek között a padok között is vibrált egykor.