Magyar Rádió


Kivégeztek egy Izraelnek kémkedő iránit

Teheránban kivégeztek egy üzletembert: Izrael javára végzett kémtevékenységgel vádolták. Állítólag az iráni hadseregről szolgáltatott ki adatokat. (MR)

Az amerikai magyarok kiállnak a szlovákiai magyarságért

Az amerikai magyarok egyik legnagyobb szervezete levélben fejezte ki aggodalmát a Washingtonban tárgyaló szlovák külügyminiszternek a magyar kisebbséggel kapcsolatban. Az Amerikai Magyar Szövetség több toleranciát, a hátrányos megkülönböztetés megszüntetését, és a demokrácia tiszteletben tartását kérte Jan Kubistól.

Obama meggyilkolását tervezte két amerikai neonáci

Szerdán vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen Tennessee államban, mert halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt. Az október végén letartóztatott két férfi 102 fekete bőrű meggyilkolását tervezte, fő céljuk pedig a demokrata párti elnökjelölt meggyilkolása volt. (MTI)

Obama megtalálta kabinetfőnökét

Obama kijelölt kabinetfőnöke Izrael nagy barátja - állítja a helyi sajtó, amelyik megszólaltatja a megválasztott amerikai elnök barátjának édesapját is.

Az izraeli sajtó tele van azzal, hogy Rahm Emanuel, a frissen megválasztott Barack Obama talán legközelebbi munkatársa és barátja egy Amerikába szakadt izraeli orvos fia, akit az új amerikai elnök már meg is bízott a Fehér Ház vezetésével.

A letartóztatott albán orvosnak köze lehet a koszovói szervkereskedelemhez

Az évekkel ezelőtt Koszovóban elrabolt, és a szerveikért megölt szerb civilek ügyéhez is köze van csütörtöki szerb lapértesülés szerint annak az albán orvosnak, akit illegális szervkereskedelem miatt tartóztattak le a héten Pristinában. Az urológust, bizonyos Lufti Dervishit a hét elején egy pristinai magánklinikán tartóztatták le többedmagával illegális szervkereskedelem gyanújával.

Holnap megtörténhet a fogolycsere

Jóváhagyta az izraeli kormány a libanoni Hezbollah-hal tervezett fogolycserét. Így Izrael már holnap szabadon enged öt bebörtönzött libanoni fegyverest, a libanoni síita milícia pedig átad két izraeli katonát a zsidó állam hatóságainak.

A két katona elrablása robbantotta ki 2006 nyarán a 34 napon át tartó háborút a Hezbollah és Izrael között. A jeruzsálemi kormány feltételezése szerint egyikük sincs már életben. (MTI)

A polgármester bocsánatot kért párkányi kollégájától

Esztergom polgármestere nyílt levélben kért elnézést Párkány vezetőjétől amiért a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai Esztergomból Párkányra vonultak, és náci jelszavakat kiáltoztak.

Indulhat a fogolycsere Izrael és a Hezbollah között

Kegyelmet adott az izraeli államfő öt libanoni fogolynak, akit a Hezbollah-val kötött egyezség alapján engednek szabadon. Cserébe a libanoni szervezet átad két izraeli katonát a zsidó államnak. A fogolycsere, amelyben a Vöröskereszt segít, ma délelőtt megkezdődik. Simon Peresz izraeli államfő nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta, hogy kötelességük hazahozni katonáikat. A két izraeli elrablása robbantotta ki 2006 nyarán a 34 napon át tartó háborút a Hezbollah és Izrael között.

Megkezdődött a fogolycsere Izrael és a Hezbollah között

Átadta a két izraeli katona maradványait a Vöröskereszt képviselőjének a libanoni Hezbollah, és ezzel megkezdődött a fogolycsere. A két katonáért cserébe Izrael öt libanoni fogolyt enged szabadon - nekik már kegyelmet adott az izraeli államfő. Simon Peresz izraeli államfő nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta, hogy kötelességük hazahozni katonáikat. A két izraeli elrablása robbantotta ki 2006 nyarán a 34 napon át tartó háborút a Hezbollah és Izrael között.

Aggódik az UNESCO a budapesti épületek miatt

Aggódik az UNESCO Világörökség Bizottsága, mégpedig a budapesti ügyek miatt. Kifogásolja az értékes régi épületek folyamatban lévő bontását az Andrássy úti világörökségi helyszín környékén, különösen a zsidó-negyedként emlegetett belső Erzsébetvárosban. Ugyancsak aggódnak amiatt, hogy a régiek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek.

Washington Moszkva segítségét kéri a grúz helyzet megoldásában

Az amerikai külügyminiszter arra kérte Moszkvát, segítsen a grúziai szakadár területeken kialakult feszültség feloldásában. Condoleezza Rice Tbilisziben tárgyalt Mihail Szaakasvili grúz elnökkel. A megbeszélés után tartott tájékoztatón fontosnak nevezte, hogy az egymással szemben állók mindegyike vesse el az erőszak alkalmazását. Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok kész megvédeni szövetségeseit a térségben: ezzel válaszolt arra, hogy Irán a napokban ismét megfenyegette Izraelt. (MR)

Újabb rakétákat tesztelt Irán

Az erőteljes nyugati tiltakozás ellenére Irán a Perzsa-öböl térségében csütörtökön újabb rakétakísérleteket hajtott végre.

A Press TV iráni műholdas televízió csak annyit közölt, hogy a forradalmi gárdisták az öböl vizein zajló haditengerészeti gyakorlatuk harmadik napján újabb föld-víz, föld-föld és víz-föld osztályú rakétákat lőttek ki. A tesztekről beszámolt a az állami rádió is.

Obama külföldi körútra indul

Elnökjelölttől kicsit szokatlan módon, külföldi körútra indul a napokban Barack Obama, a demokraták legesélyesebb jelöltje. Ellátogat Izraelbe, ahol gyakorlatilag elnöknek kijáró tisztelettel fogadják. Amerikában azonban vita robbant ki a politikus viselkedése körül. (MR/Washington)

Palesztinokat vett őrizetbe a Hamász

Őrizetbe vett a Hamász két palesztint, akik rakétát lőttek ki Izraelre. A Gázai övezetet ellenőrző palesztin szervezet először fogott el olyan palesztinokat, akik megsértették a júniusban kötött tűzszünetet. A palesztin fegyveresek az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű csoport tagjai. Ez a szervezet a Hamásszal rivalizáló Fatahhoz tartozik, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnök vezet. (MR)

Ismét nyitva vannak a gázai határátkelők

Izrael ismét megnyitotta a gázai határátkelőket. Szabadon lehet a nyersanyagokat és alapvető árucikkeket szállítani, valamint a palesztinok eljuthatnak Izraelbe például orvosi kezelésre. A zsidó állam azért döntött így, mert a palesztinok csütörtök óta nem sértették meg a tűzszünetet. (MR)

Suchman tárgyalna a Magyar Gárda vezetőjével

Nyílt vitát kezdeményezett Suchman Tamás a Magyar Gárda ügyében. A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője Vona Gáborral szeretné tisztázni, gárdás közönség előtt, hogy a szervezet valóban nemes célokért küzd-e, amiként ezt vezetői hangsúlyozzák. Suchman ezt a Vasárnapi újság című közéleti műsorban jelentette be.

Sikeres rakétakísérletet hajtott végre Izrael

Sikeres kísérletet hajtott végre az izraeli légvédelem olyan rakétaelhárító rakétával, amely képes az ország északi és déli területeire irányzott rövid és közepes hatótávolságú rakéták lelövésére - közölte vasárnap az izraeli közrádió. A rádió úgy tudja, hogy az új rakétaelhárítókat, amelyek aknalövedékek elfogására is alkalmas, egy éven belül rendszerbe állítják.

Egy esetleges iráni háború miatt magyarázkodott a Fehér Ház

A nagy tekintélynek örvendő újságíró, Seymour Hersh ismét magyarázkodásra kényszerítette a Fehét Házat. A The New Yorker című lapban megjelent írásában ugyanis azt álllítja: az Egyesült Államok elit és agresszív speciális hadműveleti csoportja készen áll egy lehetséges támadásra Irán ellen.

Palesztin export a Perzsa-öbölbe

Japán tervek alapján mezőgazdasági vállalkozásba kezdhetnek már akár jövőre a palesztinok Ciszjordániában: Izrael beleegyezésével gyümölcsöt és zöldséget exportálnának a Perzsa-öböl országaiba. Erről Tokióban egyeztek meg a jordániai közvetítéssel folyó béketárgyalásokon. A kezdeményezés hatezer palesztinnak adhat munkát. A japán külügyminiszter a találkozón a zsidó telepek építésének leállítását követelte a zsidó államtól.

Belement a fogolycserébe a Hezbollah

Elfogadta az Izraellel kötendő fogolycsere-megállapodást a Hezbollah - jelentette be Naszrallah sejk, a libanoni síita fegyveres szervezet vezetője. A német közvetítéssel kidolgozott megállapodást az izraeli kormány vasárnap hagyta jóvá. Izrael szabadon enged öt libanoni foglyot, és átadja a Hezbollahnak a síita szervezet öt fegyveresének holttestét.