kultura.hu


Jótékonysági koncert Az Élet Menete Alapítvány javára

November 30-án a Zsinagógában lép fel Bródy János, a Budapest Klezmer Band Fegyája, Mahó Andrea, Somló Tamás és Cipő egy jótékonysági koncert keretében.

Az elmúlt években Dés László, Gerendás Péter és Varnus Xavér, illetve Illényi Katica, Haumann Péter és Szulák Andrea közös koncertjein zsúfolásig megtelt a Dohány utcai Zsinagóga. Idén Bródy János, Fegya (Jávor Ferenc, Budapest Klezmer Band), Mahó Andrea, Somló Tamás és Cipő (Bódi László, Republic) közös fellépésre is telt ház várható.

Bemutatták a fotókkal illusztrált pokoli kötetet

Schőner Alfréd főrabbi A Pokol Traktátusa képekben című könyvét mutatták be pénteken a Magyar Zsidó Múzeumban, ahol egyidejűleg kiállítás nyílt a kötetben tárgyalt 18. századi nagykanizsai kódex szöveges rajzaiból. A múzeumba fölérve a kiállítóterem falain rajzzal illusztrált szövegek fogadják a látogatót, némelyik olyan, mintha Marc Chagall, a világhírű, fehérorosz-zsidó születésű francia festő készítette volna.

Ruach koncert a Take Five-ban

Az idén Fringe-díjjal kitüntetett budapesti Ruach-duó különleges "poszt-klezmer" koncertet ad november 25-én este kilenckor a Take Five-ban. A produkció címe: Átutazóban.

A Múzeumok éjszakájának filmes programjai

Június 21-én este 6-tól késő éjszakáig az öt évvel ezelőtt indított, Szent Iván-éj alkalmából tartott minifesztivál idején, azaz az év legrövidebb éjszakáján idén is szabadon garázdálkodhatunk a múzeumokban és néhányban még filmeket is nézhetünk.

Mátyás király meséi

Biblia-kiállítás és fáklyás hegyi túra Pécsett

Biblia-kiállítással, fáklyás kirándulással és egyebek mellett "világító ásványokkal" várják az érdeklődőket szombaton, a Múzeumok éjszakáján a baranyai megyeszékhelyen, ahol estétől tárlatvezetéssel a Klimo könyvtár és több múzeum is látogatható.

Anne Frank visszatér a Holokauszt Emlékközpontba

Visszaérkezik Budapestre szombaton az Anne Frank - Történelem a mának című kiállítás; a tárlatot a Múzeumok éjszakáján tekintheti meg a közönség a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Villámcsődület a Földért

A KIUTAK 2008 rendhagyó kiállítás, amely a társadalom legszélesebb rétegeihez szól világos üzenettel: a fogyasztás zsákutcájából nyitandó kiutakat fogalmazza meg. A tárlat következő állomása június 21-22: Szeged, REÖK-Palota, Múzeumok Éjszakája.

A Szobrászatért Alapítvány, a Hulladék Munkaszövetség és az Öko-Pack Kht. a Reneszánsz Év 2008 Programiroda megbízásából utazó kiállítást készített, összekapcsolván a művészetet és a környezeti szemléletformálást.

Végső búcsút vettek Fejtő Ferenctől Budapesten

Végső búcsút vettek Fejtő Ferenctől pénteken Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szertartáson igazi európai magyar polgárnak nevezte az írót, s úgy fogalmazott: szerencsésnek mondhatja magát az az ország, amelynek olyan fia van, mint Fejtő Ferenc.

Pusztulóban a jordán Paradicsom

Ammán nyugati külvárosaitól nem messze egy klasszikus romokkal és burjánzó zöld növényekkel teli oázis rejtőzik, amelyet Josephus Flavius "A zsidók története" című művében paradicsomnak (paradeisos) nevezett. A területet északon magas, barlangokat rejtő mészkősziklák szegélyezik, míg délen a Wadi es-Seer hegyszoros határolja. Bár a helyiek egyre inkább a turizmusból élnek, az ősi romok pusztulásával senki sem törődik.

POSZT-tabló 4.

Urbán András a szakmai beszélgetésen

Bodó Viktor a szakmai beszélgetésen

A Pécsi Székesegyház

MOME Secrets kiállítás a Dante Caféban

Dante Café

A Dzsámi

Varnus Xavér orgonakoncertje a pécsi zsingógában

Gergely Róbert énekel a Nemzeti Színház aulájában

kárPÓTló Színház

Bodrogi Gyula

Prizma Impro Bajnokság a Dante Caféban

Dante Café

A Démon gyermekei

Fotó:

Nándorfi Máté

Aki Jónás akar lenni - JÓNÁS KÖNYVE, RS9

Mint az Ószövetség alig kétoldalnyi könyvéből ismeretes, legkevésbé Jónás akar Jónás lenni, mivel - a babitsi fordulattal - rühelli a prófétaságot. Nincs másképp ezzel a Budapesti Zsidó Színház Jónása sem, aki ugyanakkor kisgyermek korától fogva tanít, prédikál, elemez, tusakodik. Nem kerülheti ki a szembesülést: aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni. S még ha csak pokolra: hagyján. De emberek közé is. KRITIKA

Tornyok és filmek mesélnek kultúrákról és sorsokról

Filmek Ausztriáról és Magyarországról? Aki most Sissire vagy az Egri csillagokra, netalán a Rex felügyelőre gondol, téved. A két ország filmkultúrája nagyon sokat kínál, csak fel kell fedezni. A kincsbányász szerepkörét az első soproni Tűztoronymozi szervezői vállalták magukra, nekünk csak annyi a feladatunk, hogy kényelembe helyezzük magunkat a csillagos ég alatt. Velünk lesz Szabó István és Stefan Ruzowitzky is.

Két szólamban - GYARMATHYAK A FORRÁS GALÉRIÁBAN

Apa és fia művei kerültek egybe, közös kiállításra a Forrás Galériában: egy festő plasztikái és egy grafikus festményei. A festő a hazai avantgárd utolsó nagy öregje, a három éve elhunyt Gyarmathy Tihamér. A grafikus a szürrealizmusba kiránduló, illusztrátorként és festőként is ismert Rádóczi Gyarmathy Gábor.

Elhunyt Mezei András

Életének 78. évében elhunyt Mezei András. A József Attila-díjas író, költő péntek délután, tragikus hirtelenséggel hunyt el a budapesti Szent János Kórházban. Temetéséről később intézkednek.

Mezei András(MTI) - Mezei András 1930-ban született Budapesten. 1958-1992 között az Élet és Irodalom rovatvezetője, főmunkatársa volt, 1992-ben alapító igazgatóként vezette a Belvárosi Könyvkiadót, 1993-ban megalapította a CET című folyóiratot, melyet főszerkesztőként is jegyzett.

Templomi gitármuzsika

Snétberger Ferenc június 27-én különleges koncertre készül a Bakáts téri templomban. Az este fél hétkor kezdődő koncerten ezúttal szólóban lép a közönség elé.

Szlovák történész kommentálta a világháború végét

1945-ben a jelenlegi Szlovákia területén végigvonuló oroszok sokkal keményebb kézzel bántak az ott élő felvidéki magyarokkal, mint a szlovákokkal, mert Dél-Szlovákia akkor az ellenségnek számító Magyarországhoz tartozott - nyilatkozott csütörtökön, a Fasizmus Feletti Győzelem Napján egy szlovák hadtörténész.

Washingtonban a magyar Carl Lutz-tárlat

New York és Los Angeles után Washingtonban látható a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat.

A vándorkiállítás a részben magyar kulturális központként működő Kossuth-házban nyílt meg szombaton és április 30-ig tekinthető meg. A "Carl Lutz és a legendás budapesti Üvegház" című tárlatot korábban az ENSZ New York-i székházában, majd a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban mutatták be.

Régészeti park épülhet a 2000 éves izraeli császárvárosban

Tiberias városának polgármestere és az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója sajtókonferencián jelentette be, hogy régészeti parkot hoznak létre az ókori város romjainál. A Berko Park célja a turizmus fellendítése és a 2000 éves Tiberias dicsőséges múltjának megismertetése lesz.

Meghalt Kojak megteremtője

Abby Mann Oscar-díjas forgatókönyvíró 80 éves korában hunyt el. Az ő nevéhez fűződik az 1961-es Ítélet Nürnbergben című film és a Kojak című tévésorozat megírása is.

Abby MannAz Amerika Írók Céhe (Writers Guild of America) szóvivőjének közlése szerint Mann még a múlt hét első felében hunyt el szívelégtelenség következtében. Abby Mann filmes pályája több mint öt évtizedet ölel át, forgatókönyvírói tevékenysége mellett producerként is ismert, illetve egy alkalommal rendezett is.

Magányos bolygók az űrben - GÖTEBORGI SZIMFONIKUSOK

Eötvös Péter hegedűre és zenekarra írt Sevenjének magyarországi bemutatójával és briliáns klasszikus művekkel zárult a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Művészetek Palotájában. KRITIKA

Címéhez illően tüzes, temperamentumos Tűzmadárral zárult a tegnap esti koncert, s ért véget egyúttal az idei tavaszi fesztivál a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Göteborgi Szimfonikus Zenekar pazar programot hozott Eötvös Péter vezényletével, aki a száz esztendős orchestra első vendégkarmestere.