Izraeli Nagykövetség


Szolidaritási nyilatkozat

      Félreverjük a harangokat

 

Szeretnénk, ha mindenki odafigyelne vészjelzésünkre. Még nem késő, még nem aludt ki sem hazánkban, sem Európában a múlt század legszörnyűbb bűntettéért, a holokausztért, a népirtásáért, hatmillió fegyvertelen és ártatlan zsidó, nemtől és életkortól független szisztematikus elpusztításáért, az auschwitzi halálgyárért érzett társadalmi lelkiismeret, amely a múlt század derekán, sajnos nagyrészt néma és béna maradt.

 

Az Izraeli Külügyminisztérium közleménye

A politikai és biztonsági kabinet határozata

Ma reggelre összehívták a politikai és biztonsági kabinetet, amely a következő határozatot hozta:

A közel-keleti helyzet

Ehud Olmert miniszterelnök kijelentette (július 18-án): "A nemzetközi közösség egyetlen tagállama sem várja el tőlünk, hogy véget vessünk a hadműveletnek, mielőtt a G8-ak határozatát végrehajtanák. Ennek érdekében lehetséges, hogy diplomáciai tárgyalásokat is folytatunk, de semmiképpen nem a Hezbollahhal. Mindazonáltal a tárgyalások megkezdése nem állíthatja le a hadműveletet, csak az elrabolt katonák visszajuttatása."

Az Izraeli Külügyminisztérium közleménye

Ehud Olmert miniszterelnök kijelentette (július 18-án): "A nemzetközi közösség egyetlen tagállama sem várja el tőlünk, hogy véget vessünk a hadműveletnek, mielőtt a G8-ak határozatát végrehajtanák. Ennek érdekében lehetséges, hogy diplomáciai tárgyalásokat is folytatunk, de semmiképpen nem a Hezbollahhal. Mindazonáltal a tárgyalások megkezdése nem állíthatja le a hadműveletet, csak az elrabolt katonák visszajuttatása."

 

A Hezbollah megölt nyolc izraeli katonát és kettőt elrabolt az északi határon

A Hezbollah megölt nyolc izraeli katonát és kettőt elrabolt az északi határon

Két katonát megöltek, egy eltűnt a Kerem Salom-i terrortámadás alatt

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjének nyilatkozata:

2006. június 25-e reggelén a Kerem Salom-i kibuc területére terroristák hatoltak be, megöltek egy IDF tisztet és egy katonát, négy másikat megsebesítettek, valamint egy katonát elraboltak.

Tzipi Livni Luxemburgba látogatott

A miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy az EU-nak és Izraelnek számos közös célja van. "Tökéletes az egyetértés az EU és Izrael között a politikai fejlődés központi céljait és a két nemzeti állam létezését, illetve létrehozását illetően. Közös érdekünk és célunk ez, még akkor is, ha időről időre nézeteltéréseink vannak e cél elérésének módozatában, de ezek csak taktikai és nem alapvető szinten fordulnak elő."

Ehud Olmert és Abu Mazen: szabadkereskedelmi övezet létrehozása

Az első találkozó jordán támogatással: ma reggel (2006. június 22.) együtt reggelizett Ehud Olmert, miniszterelnök a jordániai Petrában Mahmud Abbasz (Abu Mazen), palesztin elnökkel és Abdullah királlyal. A hármak által "jónak és meleg" légkörűnek titulált találkozót, úgy döntöttek, hogy lépéseket tesznek egy szabadkereskedelmi övezet létrehozása érdekében a Jordán völgyében Dzsenintől keletre, mely előnyökkel járna adózási és export téren egyaránt.

Tzipi Livni találkozott az EU külügyi biztosával, Benita Ferrero-Waldnerrel

Tzipi Livni külügyminiszter (2006. június 19.) találkozott az EU külügyi biztosával. A találkozó végén, a közös sajtótájékoztatón, Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos, elmondta "az összejövetel egy nagyon bátor lépés volt, de nekünk európaiaknak a meggyőződésünk, hogy az egyoldalú lépések nem vezetnek igazi békéhez." És kiemelte, hogy "igazi béke csak dialógus és egyeztetések során lehetséges."

Tzipi Livni Luxemburgba látogatott

Izrael és az EU között teljes az egyetértés abban, hogy a legfontosabb cél a két nemzetállam létrehozása. Még akkor is, ha időről időre lesznek is köztünk véleménykülönbségek, a célt csak taktikai síkon, és nem lényegi síkon érjük el. Így fogalmazott tegnap Tzipi Livni külügyminiszter a luxemburgi látogatás végeztével (2006. június 12-13.). Livni miniszter szavai teljes támogatást kaptak az európai trojkai minisztereitől, úgy a munkamegbeszéléseken, mint a nyílt tárgyalások során.

Elkelt az izraeli ISCAR

Warren Buffet, az egyik legtekintélyesebb amerikai befektető 5 milliárd amerikai dollárért megvásárolta az izraeli ISCAR cég 80 százalékát. Általános vélemények szerint ez a lépés kiváló PR az izraeli gazdaság számára, mert azt sugallja, hogy az izraeli gazdaságba érdemes befektetni.

Az Ehud Olmert által vezetett új izraeli kormány

A 17. Kneszet választások a jelenleg is kómában fekvő Ariel Saron új pártjának, a Kadimának győzelmét hozták, ami 67 képviselői helyet jelent. A kormánykoalíció tagja lett a 19 mandátumot szerzett Munkapárt, a 12 képviselői hellyel a szefárd ortodoxok pártja, a Sasz, valamint a választások nagy meglepetése, a Nyugdíjasok Pártja.

Az Ehud Olmert (Kadima) vezette 31. kormány névsora:

Tzipi Livni - a miniszterelnök első számú helyettese, külügyminiszter (Kadima)

Lélekben óriások voltunk című könyv bemutatója

Jehuda Koren és Eilat Negev a Lélekben óriások voltunk című könyv szerzői Budapestre látogatnak, hogy immár magyar nyelven is megjelent könyvüket személyesen is bemutassák az érdeklődő magyar közönségnek. A két író, akik tanulmányaikat a jeruzsálemi Héber Egyetemen végezték, ma az izraeli Jediot Ahronot nevű napilap újságírói.

A könyvvel és íróival találkozhat személyesen a következő időpontokban és helyszíneken:

2006. március 8. 18:00 óra Bálint Zsidó Közösségi Ház (VI. Révay u. 16.)

Palesztin választások

Palesztin választás - a Miniszterelnöki Hivatal közleménye

Jeruzsálem, 2006. január 26.

A holokauszt áldozataira és Jichak Rabin halálának tizedik évfordulójára emlékeztünk

A holokauszt áldozataira emlékeztünk vasárnap a Madách Színházban. Az Élet Menete alapítvány által szervezett rendezvényen levetítették azt az összefoglaló filmet, melyet az idei Élet Meneten forgattak. A rendezvény fővédnöke Göncz Árpád és Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök levélben köszöntötte a megjelenteket. A megemlékezésen mintegy 400 fő vett részt köztük a Zsidó Hitközség vezetői, valamint a bal- és jobb oldali pártok képviselői is.

Új miniszterek kerültek kinevezésre

Miután a Likud párt színeit képviselő miniszterek kiléptek a kormányból, új miniszterek kerültek kinevezésre. A kabinet jelenlegi összetétele a 2006. március 28-i választásokig így marad .

A külügyminiszteri tárcát Tzipi Livni kapta, miután Szilvan Salom is kilépett a kormányból.

Az új külügyminiszter, Tzipi Livni szakmai önéletrajzát angol nyelven itt olvashatja.

Ariel Saron műtéte véget ért, állapota súlyos

Ariel Saron szerdai (2006. január 4.) napirendje a szokásos módon vette kezdetét. Délután hazatért, hogy lepihenjen a csütörtöki katéterezés előtt. 21:20 órakor a miniszterelnök rosszul lett, háziorvosát Prof. Slomo Szegevet hívták ki hozzá. Akkor a miniszterelnök eszméleténél volt. A professzor elrendelte Saron kórházba szállítását, mivel agyvérzéstől tartott. A konvoj 22:00 órakor indult útjára. Saront rohamkocsi szállította, mely korábbi agyvérzését követően (2005. december 18.

Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsad elfogadhatatlan nyilatkozata

Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsad októberi kijelentése után, amely szerint Izraelt le kell törölni a térképről, december 8-án ismét hasonló szellemben nyilatkozott. Az iszlám országok vezetőinek csúcsértekezlete után egy sajtótájékoztatón tagadta a holokauszt megtörténtét és Izraelt Európába helyezné át.

A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma elfogadhatatlannak tartja és elítési a kijelentést. (Bővebben)

Ezévben 13 magyar részesült Jad Vasem elismerésben

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet újabb 13 magyar embernek, közülük tízüknek posztumusz ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést. Az elismerő oklevelet és emlékplakettet David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete 2005. november 28-án, hétfőn 16 órakor a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adta át.