Heti Válasz


Azok volnánk mi?

Súlyos zavargásba torkollott a szombaton megtartott Meleg Méltóság Menete. A tudósítások szerint az ellentüntetők összecsaptak a rendőrökkel és több politikusra is rátámadtak. Kollégánk az utcai háborút megelőzően nézett szét a "barikád" mindkét oldalon. Michnai Attila riportja.

Nyuszika miért sírsz?- Mert megvert a farkas. Tavaly, tavalyelőtt és az idén is megyek...!

Pattanásig feszült húrok

Muzsikus körökben ma a Rádiózenekar a fő téma. Fantasztikus teljesítménye a Wagner-napokon, és az együttes sorsa, amelyről Boldoghy Kummert Péter nagybőgőművészt, az MR zenei együtteseinek új menedzserigazgatóját kérdezzük.

- Nem tartja furcsának, hogy a főnökeitől engedélyt kell kérnie, hogy válaszolhasson, ha a saját zenekaráról kérdezik?

- Egyáltalán nem, ez minden nagy cégnél így természetes. Én amúgy is mindig az egyeztetés híve vagyok.

Gyaloggalopp

Államilag támogatott ingatlanspekuláció fenyegeti a lósport kulcsfontosságú helyszíneit Budapesten, miközben a Nemzeti Vágtán felbuzdult fővárosiak kegyeiért tucatnyi magánlovarda verseng. Jelképvita után tények a magyar lósport helyzetéről.

Valaki Amerika

Hillary Clinton kampányának felfüggesztésével hivatalosan is megkezdődött az amerikai elnökválasztási küzdelem a republikánus John McCain és a demokrata Barack Obama között. Kettejük csatája fogja eldönteni novemberben, hogy merre tart a jövőben a világ vezető hatalma.

Lex Vegas

A Pénzügyminisztérium az adójogszabályok 2007-es módosításába csempészte bele azt a passzust, amellyel - kaszinóüzemeltetés terén - monopolhelyzetbe hozta a Hajógyári-szigetre álmodott "kis Las Vegas" projektet. Ezzel be tel jesedni látszik az elmúlt öt év egyik legvitatottabb "ingatlanfejlesztése", melynek során a politika rendre a beruházó Plaza Centers érdekei szerint cselekedett.

Lovak és vesszőparipák

Heti Válasz, május 29. (22-24. old.) - A Geszti Péter által képviselt mentalitás fényévnyire áll a Heti Válasz szellemiségétől.

Maga a cél még lehetne nemes is, bemutatni a világnak, milyen szép Budapest, milyen jó lovasok a magyar huszárok. De a Nemzeti Vágtában minden hamis. Hamis a "nemzeti" szó használata, hamis a piros-fehér-zöld máz. Hamis, és szerintem kegyeletsértő, a helyszín kiválasztása.

Ordnung muss sein? - A hosszú árnyék

Az elmúlt hetekben nagy nyilvánosságot kapott a hír, mely szerint Berlinben utcát neveztek el Rudi Dutschkéról, az 1968-as diáklázadás egyik vezéralakjáról. A baloldali városvezetés a negyven évvel ezelőtti események jelentőségét ezzel a szimbolikus gesztussal is érzékeltetni kívánta.

Istennek, ami az Istené

Kampánylázban égnek az egyházak: súlyos milliók múlhatnak azon, hány hívüket tudják a május 20-i személyijövedelemadó-bevallás előtt az egy százalékok felajánlására ösztönözni.

Budai hírek

Lengyel testvérváros - Elsősorban kulturális és oktatási területen fog együttműködni Varsó II. kerületével a budapesti II. kerületi önkormányzat - derül ki abból a megállapodásból, amelyet a két városrész kötött március közepén.

A kapcsolatfelvételt a II. kerületi lengyel kisebbségi önkormányzat már évekkel ezelőtt kezdeményezte. Az együttműködési megállapodást Láng Zsolt magyar és Janusz Warakomski, Varsó Zoliborz kerületének polgármestere írta alá.

Macskaköröm

Lapszemle.

"...Ugyanazon kliséknek ismételt, az unalom határán túlmenő hangoztatása. A kitérés a racionális vita elől, a másik fél deperszonalizációja. (...) Ez mind fasiszta nyelvezet. (...) Be lehet vetni alantas eszközöket azért, hogy a miniszterelnök ne mehessen be civil állampolgárként egy kávézóba. Hogy az ország ennyire elzülljön, hogy nem tud különbséget tenni a publikus és a magán között, az tényleg teljesítmény."

(Interjú Konrád Györggyel, Magyar Narancs, április 10.)

"Benedick, you rock"

Állam- és egyházfőnek kijáró tisztelettel és a főpásztornak szóló szeretettel fogadták XVI. Benedek pápát az Egyesült Államokban. A mindössze ötnapos, és csak két városra, Washingtonra és New Yorkra kiterjedő utat már az elutazás pillanatában is történelmi jelentőségűnek tartják a közel hetvenmilliós amerikai katolikus egyház megújulása szempontjából.

Osztapenko lépést váltott

Évtizedekig jelképezte Budapest nyugati kapuját Osztapenko szobra, eltávolítása óta nem került méltó jel a helyére. Újbuda önkormányzata pótolná a hiányt, ezért felkérésére a jövő szakemberei szabadon engedték a fantáziájukat. Noha a tervek papíron maradnak, lökést adhatnak, hogy ismét jellegzetes kép fogadja a fővárosba érkezőket.

Dohogó

"Szlovákiában szlovákul!", "Romániában románul!", "Szerbiában szerbül!", mondják az "utódállamok" sovinisztái. Csak hát... Több mint ezer év óta folyamatos a magyar népesség és nyelv jelenléte a Kárpát-medencében.

Ószövetség

Heti Válasz, január 17. (64. oldal) - A Heti Válaszban megjelent írásra reagálva Feldmájer Péter is megszólalt.

Lejtmenet

Egy év filmterméséből felelőtlenség messzemenő következtetéseket levonni. Ám a kirajzolódó irányvonalakat érdemes szemügyre venni, különösen akkor, ha a tendenciák egyfelé mutatnak. A szemle 18 bemutatott egész estés alkotása arról tanúskodik, hogy vannak magyar filmek, de nincs magyar film.

Népszavazás - földindulás?

A várható veszteség csökkentésére törekszik népszavazási kampányával az MSZP. A Fidesz közben egyszerre hűti és fűti a rendszert: a kormányfő távozásának lebegtetése a belső fórumokra maradt, a nagyközönséget a szociális üzenetekkel veszik célba a megmérettetés előtt.

Ószövetség

Heti Válasz, január 17. (64. oldal) - Mélyen tisztelt Feldmájer Úr! Nem szomorú-e, elnök úr, hogy a média nyilvánossága előtt zajlik a neológ és a lubavicsi Chábád vita?

Jó-e, ha a magyar adófizetők újra és újra értesülnek arról, hogy 3 milliárd Ft jut Önöknek a zsidó hitéletre? S abból a pártállami alapítású Mazsihisz nem ad a zsidó nevelést, oktatást végző Chábádnak? Csak kioktatást és gyűlöletet.

A tisztánlátó demokrata és társai

Ha eltűnnek a szemtanúk, a mai nyolcvanasok, csak a sokszor hiányosan fennmaradt, olykor manipulatív szándékkal készült dokumentumok maradnak.

Menekültügy alulnézetből

Nicolas Sarkozy nem felejtette el, hogy választási kampányában miről beszélt a legnagyobb szenvedéllyel. Korábbi belügyminiszteri működéséhez hasonlóan elnökként is igyekszik egyértelműen fogalmazni a bevándorlással kapcsolatban.

Világhódítók

Kati Marton idén januárban is elbűvölte a budapesti közönséget.