ÉS


MEGYESI GUSZTÁV: Döntik a tőkét

Azt mondja az okányi polgármester a 168 Órában, hogy korábban ő is bedőlt a média híreszteléseinek, mármint, hogy a gárdisták rasszisták és kirekesztők.

Kálmán C. György: Legyünk-e korrektek?

Ha valami jó kis paradoxonnal akarnám kezdeni a politikailag korrekt beszédről (vagy inkább: szóhasználatról) szóló eszmefuttatást, akkor Russell szellemében azt mondhatnám, hogy amiképpen a "hatbetűs" szó nem hatbetűs, úgy a "politikailag korrekt" kifejezés egyáltalán nem politikailag korrekt. Aki politikailag korrekt, annak nem szabadna ezért azt mondania, hogy politikailag korrekt.

VÁRADI JÚLIA : "Az építészet nem megfagyott muzsika!"

Daniel Libeskinddel Váradi Júlia készített interjút

HARSÁNYI IVÁN: Moncloa vagy amit akartok

Ismét évadja van nálunk az 1977. október 25-én aláírt híres spanyol Moncloa-paktumnak. Történészként évek óta homlokráncolással figyelem azokat a hivatkozásokat, amelyek a magyar társadalom részben elkerülhetetlen, részben ügyetlenkedésből származó, nem kis részben pedig mesterségesen előidézett gyomor- és epegörcseire ezt a paktumot ajánlgatják gyógyírnak.

dr. Vas Klára: Gárdazűr II.

A gárdaper második tárgyalásáról tudósító napilapok egyike - gyakorlatilag - örömmel üdvözölte, hogy "nem a gárdisták, hanem a bíróság döntötte el, hogy ki mehet be". Ez perszer valóban örvendetes előrelépés az elmúlt tárgyaláson történtekhez képest, de tapsot azért nem érdemel.

Elek István: Niedermüller Péternek

Niedermüller Péter szerint (Néhány megjegyzés Elek István szövegmagyarázatához, ÉS, 2008/19.) látlelet a Bayer-cikk ügyében Gábor Györgyhöz intézett korábbi levelem. Látlelet a konzervatív vagy jobboldali értelmiség egy részéről, amely bizonyos helyzetekben süketnek, vaknak tetteti magát, és ezt még ráadásul erényként, bölcsességként próbálja feltüntetni. Ha jól értem, a zsidóságot érő mai sérelmek volnának ezek a bizonyos esetek. Azazhogy nem egészen. Nehéz itt jól fogalmazni.

Karl Pfeifer: Megoldották

Megdöbbentő, hogy a moszkvai emigrációból hazatért Nagy Imre Rákosit zsidónak minősítette. Sokan úgy vélik, ha egy zsidónak született kommunista akasztat, azért teszi, mert zsidó, de ha egy katolikusnak született kommunista akasztat, akkor ezt nem hozzák összefüggésbe gyerekkori vallásával. (Előzménye az ÉS-ben: Révész Sándor: Ki légyen antiszemita?, 2008/24.) Erre 1983-ban jöttem rá.

Fekete György: Megbecsüléssel

Tényleg tisztelem Révész Sándort, hogy ezúttal is (Ki légyen antiszemita?, ÉS, 2008/24.) - akár minden írásában - a valóság hű értelmezésére törekszik. Most azonban, amikor felvetésében az antiszemitizmus és a filoszemitizmus mint pozitív és negatív előítéletes gondolkodások egy tőről fakadnak, számomra éppen a valóság szól közbe.

Peer Gideon: Tágasság - másképp

Tillmann J. A. Jeruzsálemben lenni című írásában (ÉS, 2008/21.) az izraeli Ben-Gurion repülőteret a "tágasság kapujának" aposztrofálja. Egyetlen "öbölnek", ahonnan manapság Izraelből ki lehet jutni a világba. "Nem lévén tengeri személyszállítás, minden más út körös-körül a szárazföldön el van zárva."

BÁRÁNY TIBOR: Ló nincs a szövegben

Követési távolság

Kálmán C. György: Szóvátétel. Noran Kiadó, Budapest, 2008. 268 oldal, 2499 Ft

LÁNG ZSOLT: EX LIBRIS

Thomas Bernhard: Az olasz férfi

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni.

Költészet

Baka István: Műfordítások I.

Tiszatáj Alapítvány, 482 old., 2950 Ft

Baka István: Műfordítások II.

Tiszatáj Alapítvány, 455 old., 2850 Ft

Boda Edit: Dal születésre és halálra

Koinónia Kiadó, 73 old., 1450 Ft

Dankuly Csaba: Á. Merszek

Koinónia Kiadó, 82 old., 1450 Ft

Domokos Johanna: Kísérlet valahol

Napkút Kiadó, 106 old., 1490 Ft

BORBÉLY SZILÁRD : A torony látképe

Ketten egy új könyvről - Schein Gábor: Bolondok tornya. Jelenkor Kiadó, Pécs, 2008. 68 oldal, 1700 Ft

BIHARI PÉTER: Az őskatasztrófa és a főbűnök

Sebastian Haffner: A Német Birodalom hét főbűne az első világháborúban. Fordította Liska Endre. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2008. 208 oldal, 2200 Ft

SZILASI LÁSZLÓ : Egy vád visszautasításának késleltetése

Ketten egy új könyvről - Schein Gábor: Bolondok tornya. Jelenkor Kiadó, Pécs, 2008. 68 oldal, 1700 Ft

PARÁSZKA BORÓKA: Hova lett Kolozsvár?

Fotográfia

Kolozsvár belvárosa az összecsúszott terek és idők sokszor nyomasztó, sokszor megejtő, legtöbbször groteszk foglalata. Egyetlen lépés az út a reneszánsztól a szocreálig, egymáshoz simul és egymásnak feszül itt a román és a magyar nemzeti szimbolika, a legbékésebb korzón is érezni, hogy jelképes és valódi harcok, feloldatlan konfliktusok, bevallatlan bűnök máig is rendezetlen csataterén botladozik az erre járó. Kincses város. Önmagába zárt város.

LACKFI JÁNOS: Hamuivás

Komisz fajzat az az Öreg-Máthé. Ülök itten, saját házamban, saját asztalomnál, saját székemen, hát hogy jön az hozzá, rám ront, ide eszi a fene, és ugyan szoríthatom az állkapcámat, mint kutya a koncot, csak szétfeszíti valahogy a bütykös ujjaival. Belemászik a saját szájamba, letolja a szőrös mancsát a torkomon, birizgálja a gigámat a varacskos hüvelykjével, hogy csak ökrendezek.

Lipovecz Iván: Vaku

Sólyom László valószínűleg nagyon jól aludt múlt pénteken. Úgy érezhette: hasznosan és eredményesen telt a napja. Délelőtt Orbán Viktorral találkozott, és a Fidesz-MPSZ vezére - az elnök erre irányuló kérdésére válaszolva - saját szavai szerint "megnyugtató és határozott" módon kijelentette: pártja felkészült a kormányzásra. Előtte az államfő a Hollán Ernő utcában járt, ahol az ez alkalomból odagyűlt újságírók előtt arról beszélt, hogy semmi sem indokolhatja a rasszista indíttatású erőszakot.

PÁLYI ANDRÁS: Latinovits él

Hollán Ernő utcai jegyzet