Erec


A palesztin nép "hősies" harcát vívja - a palesztin nép ellen

E sorok írásakor a Fatah és a Hamasz közötti legújabb tűzszünet, illetve az azt követő újabb tűzpárbaj, kölcsönös túszejtés és egymás vezetőinek likvidálása két-háromóránként követi egymást.

Jeruzsálem, a zsidó állam fővárosa

A mindig fájdalmas Holokauszt megemlékezéseket örömteli ünnep szakította meg. Négy évtizede, hogy Izrael visszafoglalta a Jordánia által megszállt Kelet-Jeruzsálemet, benne a Templom-heggyel, a Siratófallal és a zsidó óvárossal. Üröm az örömben, hogy a Knesszet ünnepi üléséről a meghívott európai és amerikai nagykövetek testületileg távol maradtak. Meglepetést csak az amerikai lépés okozott.

Jeruzsálem fent és lent

A Beitár Jeruzsálem futballcsapata megnyerte az izraeli bajnokságot. Lelkes Beitár szurkoló lévén nagy örömömre szolgált ez a hír. A futballcsapat most ünnepelte megalakulásának negyvenedik évfordulóját - a város újraegyesítésével egy időben. Az ünneplés Budapesten sem maradt el.

A védekezés logikája

Ismét lángokban áll a Közel-Kelet, vagy legalábbis egy kis, ám számunkra mégis oly fontos darabja. Palesztin radikálisok már egy ideje - meg-megújuló erővel - támadják, lövik a Gázával határos izraeli településeket, városokat. Nem rajtuk múlt és múlik, hogy nem volt nagyobb a kár. Hogy nincsenek halálesetek, "csak" sebesülések, hogy nem kellett az egész régióból kiköltöztetni a lakosokat, csak "bizonyos" óvintézkedések meghozatalát követelte meg a szükség.

Ahol mienk a focicsapat is

Két évvel ezelőtt az alija szándékomról beszélgettem egy izraeli barátommal Jeruzsálem egyik hegytetején. 6 akkor azt mondta, hogy mindaddig, amíg meg nem találom majd saját magam mozaikdarabkáját a nagy izraeli mozaiktáblán, addig sosem fogom magam itthon erezni. S hogy ez mennyi időbe fog telni, az főként rajtam múlik. Meg azon, hogy mennyire leszek képes befogadni mindazokat az özönvízszerűen ram zúduló élményeket, érzéseket, történéseket, melyek majd naponta vesznek körül.

A Kidustól a pörgős DJ-ig

Meghitt, takarékos, de fiatalos programot gondolt el idén a Szochnut Jeruzsálem Napok alkalmából - mondta Eran El-Bar, a Szochnut vezetője. A programokat a város újraegyesítésének 40 évfordulójára rendeztek más zsidó szervezetekkel együttműködve.

Jövőre Jeruzsálemben

A világ legjelentősebb városa Jeruzsálem. Legalábbis az egyistenhívők számára. A keresztény hívők legfontosabb útvonala a Via Dolorosa, ezért minden hívő keresztény embernek megvan a maga Via Dolorosája..., de az igazi, a konkrét jeruzsálemi, óvárosi útvonal bejárása, felülmúlhatatlan élménye minden kereszténynek.

Az egykori Templomhegy ma muzulmán szenthely, így Mohamed követői számára is, Jeruzsálem a földkerekség egyik legfontosabb városa.

A Jeruzsálem Szerelmesei pályázat díjazottai

A Jeruzsálem Szerelmesei pályázat díjazottjai:

A Szochnut Jeruzsálem felszabadulása 40. évfordulójára pályázatot hirdetett iskolások részére. A zsüri és a közönség az alábbi müveket találta a legszebbeknek: (a kis képekre kattintva nagyban is megnézheti az alkotásokat)

1-2. osztályosok:

1. Balázs Zsófi

Lauder Javne Iskola 2. Zsoldos Mirjam

Lauder Javne Iskola 3. Laza Szabolcs

Lauder Javne Iskola

3-6. osztályosok

1. Érdi Zsombor: Jeruzsálem

Versek a Jeruzsálem Szerelmesei pályázatra

Kisvári Kinga: A fal két oldalán

Egy arab nekidől a falnak,

a másik oldalon zsidók imádkoznak.

Itt sírva a falra borulnak,

ott a mecset árnyékában a földig hajolnak.

Köszöntik egymást a jó ismerősök:

Salem alajkum!

Aléchem salom!

Béke. Így köszön egymásra Jeruzsálem népe.

Mégis fegyver rántanak, követ hajigálnak,

a fal két oldanál könnyes vért kiáltanak.

Siratják halottaikat. Béke, béke, béke!

A háborúnak mikor lesz már vége?

Sír az Ö-való. Lenéz a városra.

"Ennek az embernek zsidó arca van!"

Kedves olvasók!

Engem nagyon szíven ütött az, ami velem történt néhány napja, itt Budapesten. Ráadásul azon a buszom, amelyiken szinte minden nap utazom. Jó, lehet, hogy majd azt felelik, az ilyesmi errefelé mindennapos, és ne tessék ezekből a hétköznapi konfliktusokból messzemenő következtetést levonni. De én Izraelben születtem és éltem mostanáig. Ha bármiféle támadás ért is zsidóságom miatt, akkor az "csak" az arab-zsidó konfliktus miatt történt.

Esküvő izraeli módra - aki ad magára, sokszáz vendéget hív

Izraelben nem állami, hanem vallási esemény a házasság, ami azt jelenti, hogy csakis azonos vallásúak házasodhatnak, s a zsidóknál a belügyminisztérium csakis az ortodox rabbinátuson végrehajtott szertartást ismeri el. Az orosz alija hullámmal többszázezer olyan bevándorló érkezett, akik csakis külföldön kelhetnek egybe, mert nem tudják bizonyítani édesanyjuk zsidóságát.

Nyáron is héberül!

A Szochnutban kellemes környezetben, nagy gyakorlattal rendelkező tanárok segítségével 50 óra alatt megtanulhat írni, olvasni és alapfokon beszélni.

A tanfolyamok augusztusban indulnak a délelőtti órákban. Igény szerint középhaladó és haladó szinteken is szervezünk csoportokat.

A legmagasabb színvonal a legkedvezőbb áron.

Információ: Káldi Zsuzsa, tel 374-3068, e-mail:

Ungár Richárd: Új mesék a Dob utcából

A sokak által ismert és kedvelt szerzőnek, az ügyvédből íróvá avanzsált dr. Ungár Richárdnak immár ötödik könyve látott napvilágot, a Makkabi Kiadó gondozásában. Az új könyv ezúttal

Júniusi könyv sikerlista

1. Ungár Richárd: Új mesék a Dob utcából

2. Sámuel imája (Zsidó imakönyv)

3. Magyar rabbi-történetek

4. Whitehouse, Maggy: Az élő kabbala

5. Raj Tamás: A héber betűk misztikája

A lista a Biblical World Gallery (VII. Wesselényi u. 13.) és a Kabbala könyvesbolt (XIII. Hollán E. u. 25.) forgalma alapján készült.

Kedves Olvasó!

Az Erec újság áprilisi számában a tavasz beköszöntét ünnepeljük. Ezen évszakhoz számos izraeli ünnep kötödik: Izrael Állam függetlenségének 59. évfordulója, Jeruzsálem egyesítésének 40. jubileuma.

Az újság főszerkesztőjének személyében változás történt: köszönöm Breuer Péternek, hogy három éven keresztül kitűnően szerkesztette az Erecet. Mostantól új szerkesztőbizottság irányítja a lapot.

Popper Péter a Szochnutban

"Izrael a tiéd lehet" címmel indított sorozatot a Szochnut azoknak, akik az alijázás - izraeli letelepedés - gondolatával foglalkoznak. Az öt előadásból álló sorozat első előadója Popper Péter pszichiáter professzor volt február 15-én, aki örömmel vállalta a felkérést, hogy az országváltás nehézségeiről, lelki hátteréről beszéljen.

A kihivás: kulturális önazonosságunk megerősitése

Beszélgetés Jáir Zákoviccsal

A kérdező: Ráfi Bánáj

Fordította: Balogh Csaba

Jáir Zákovics a Jeruzsálemi Héber Egyetemen Mikrát tanít. Olyan tantervek és elképzelések életre hívásán fáradozik, melyek megerősítenék a plurális zsidó öntudatot és szorosabbra fűznék a szentföldi és a diaszpóra zsidósága közti kapcsolatokat.

Az interjú a Mahsavot Israel című kötetben jelent meg, melyben harminc vezető izraeli értelmiségi gondolkodik Izraelről és cionimusról.

Mozgó kávéház szegényeknek

Izraelben a 70-es évek vége, a 80-as évek eleje óta az állam fokozatosan felfejti az egykor szorosra szőtt szociális hálót. A jóléti állam intézményei egyre sorvadnak, s a folyamatnak különösen nagy lökést adott Benyamin Netanyahu gazdasági reformprogramja az elmúlt években, amely harcot hirdetett a "munka nélküli juttatások" ellen.

Jeruzsálemi levél

Drága egykori Kedvesem!

Ne haragudj, hogy ily sokára ragadtam tollat, akarom mondani, billentyűztet, de hidd el, jó okom volt rá. Igaz, ide s tova fél éve már, hogy ily távol kerültem otthonomtól, s ennyi idő alatt küldhettem volna neked levelet vagy adhattam volna hírt magamról, de itt Izraelben, s kiváltképp Jeruzsálemben más mércével mérik az időt. Most bizonyára értetlenül csóválod a fejed, de megmagyarázom.