Emih


Torzított hitelesség.

Hangulat, öltözék és nyelv az ókori Izraelben

Mel Gibson, Passió című filmjének történelmi "hitelességéről" folyik a vita. A film - egyébként elismerésre méltó - törekvése a nyelvi eredetiségre a valóságosság érzetét keltheti - különösen az egyik nyelvet sem ismerő laikus néző számára. Kritikus szemmel nézve azonban a film távolról sem nyújt hiteles képet a római fennhatóság alatt álló zsidó államról, annak lakosairól, tömegeinek hangulatáról, de még nyelvhasználatáról, öltözékeiről sem.

Ügynökök és besúgók a zsidó jog és etika fényében. Rabbinikus állásfoglalás.

Az utóbbi hónapok egyik központi közéleti etikai kérdése, az ügynöklisták nyilvánossá tétele, és az ezzel kapcsolatos ügynöktörvény volt. Többen is felelevenítették azt a kezdeményezést, hogy derüljön fény mindazokra az "ügynökökre", akik az előző rendszer idején a titkosszolgálatok megbízottjaiként emberek ezreiről készítettek jelentéseket, amelyek sok esetben tragédiákhoz is vezettek.

Hol van Isten otthona? Köves Slomó rabbi gondolata a heltiszakaszhoz.

"Áldott vagy Te, Örökkévaló... Tiéd a nagyság, a hatalom, a dísz és a diadal meg a fenség, mert Tiéd minden, ami a mennyben és a földön van, Tiéd, Örökkévaló, az uralom, magasztos vagy, mindennek feje... Az egek lakói előtted hajolnak meg. Örökkévaló, Te vagy az Isten, aki Ábrámot kiszemelte; elhoztad őt Ur Kászdimból,* és elnevezted Ábrahámnak, mikor láttad, hogy szíve hű hozzád..." (Reggeli imádság)

A kezdeteken most már semmi sem múlik

A héten két újabb fiúgyermekkel gyarapodott Ábrahám közössége. A körülmetélési szertartásokat mindkét esetben, Köves Slomó rabbi és szakképzett mohél hajtotta végre.

Hol van az Édenkert? Boldog, aki olvassa

Köves Slomó * Magyar Hírlap * 2008.01.25

Régen is voltak "szoros határidők". A zsidó kommentárok szerint az első emberpár teremtése, bűnbeesése, bűnhődése mind egy nap alatt történt. Ádám és Éva még a hatodik napon kiűzetett az Édenkertből, és egyebek mellett halandóvá lett.

Sokszor a kézenfekvőt nehezebb megtartani. Köves Slomó rabbi gondolatai a hetiszakaszhoz.

"És ezek a rendeletek, melyeket eléjük tegyél" (2Mózes 21:1)

Vasvári News

Fabréngen a "Hatodik" Jorcájtján

Legyen-e nemzeti kisebbség a magyar zsidóság? Rabbinikus állásfoglalás

Az utóbbi napok és hetek (2005. évben, szerk.) egyik központi témája az az OVB által aláírásgyűjtésre hitelesített kezdeményezés, mely a Parlamentet döntés elé állíthatja (az ezer aláírás összegyűjtése után): legyen-e hivatalosan a zsidó kisebbség nemzeti kisebbségé nyilvánítva?

Vigyázat! Izraeli és még sem kóser!

A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásához általában nem szükséges rabbinikus kósersági engedély. Így sokan azt is gondolhatják, hogy az Izraelből importált zöldségek és gyümölcsök is maguktól érthető módon kóserek és mindenféle korlátozás nélkül fogyaszthatók. Talán emiatt furcsán hangozhat számunkra, hogy Izraelből különösen ebben az évben az importált gyümölcsök és zöldségek nem számítanak kósernek.

Vasvári News - Mázl Tov !

Szombat reggel kihűlt a sólet

Örömteli események, születésnap, briszek és bármicvók, péntek esti nagy buli követték egymást a Vasvári Pál utcai zsinagóga közösségében.

Biz Hundert und Zwanzig! Adler Mendel Péter a múlt héten sabbaton ünnepelte 32. születésnapját a Vasváriban, a Sasz Chevra zsinagógában. Ez alkalomból a Tórához is felhívták.

Biliárd, bowling, ismerkedés és kóser süti

Szeretnél veled egykorú zsidó fiatalok közt szórakozni, kikapcsolódni, ismerkedni? A Pesti Jesiva és az EMIH szeretettel vár téged is 2008. január 27-én a Walhalla Clubba (VII. Dohány utca 1, a Hertzl térrel szemben). A jó hangulatú klubban biliárd asztalok, bowling pályák, darts táblák, csocsóasztal, kóser sütemények és rágcsálnivalók, illetve sok-sok veled egykorú zsidó fiatal vár.

A belépés és a játékhasználat ingyenes, csak kérlek jelezz, ha jössz!

billiard@zsido.com; Tel: 268-018

A Tenger - a legmeggyőzőbb érv

Izrael fiai pedig átmentek szárazon a tenger közepében... és megsegítette az Örökkévaló aznap Izraelt Egyiptom kezéből; és Izrael látta az egyiptomiakat holtan a tenger partján... és hittek az Örökkévalóban és Mózesben, az ő szolgájában.

(2Mózes 14:29-31.)

Kell-e egységes zsidó képviselet?

Népszabadság · Köves Slomó · 2008. január 14.

A Mazsihisz által visszautasított államelnöki ebédmeghívás ismét felszínre hozta a kérdést: létezik-e hiteles zsidó képviselet? A válaszhoz először a jelenlegi helyzetet és a történelmi tényeket kell tisztáznunk.

Tanulj és síelj!

A Zsidó Diákok Európai Központja büszkén mutatja be új programját, melynek címe: "Tanulj és síelj". A program február 3-10. között kerül megrendezésre. A jelentkező 18-26 év közötti zsidó fiatalok közül 60 kiválasztott vehet részt az eseményen. A részvételi díj csak 149 ! Regisztrálni január 1-től lehet.

A 7 nap a tanulás és a síelés között oszlik meg, csúcspontja pedig egy lélekemelő sabbat lesz.

Jelentkezés és bővebb információ: http://skistudy.ecjs.org/

Ormos Mária történész az EMIH-ben.

2008-01-31 18:00

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az EMIH kultúrális központba január 31-én, délután 6 órától! Az est vendégei: Ormos Mária történész, Konrád György, Rapai Ágnes, Polgár Ernő. Házigazdák: Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbik.

Szólásszabadság és emberi méltóság. Rabbinikus állásfoglalás.

Az utóbbi hetekben egyre nagyobb vihart kavar a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénymódosítás, amelyet a Parlament nagy többségben elfogadott. Az új törvény lehetővé tenné, hogy egy kisebbséghez tartozó személyek polgári pert indítsanak olyan személyek ellen, akik beszédükben vagy írásukban az adott kissebségre sértő megjegyzéseket, utalásokat tesznek. Lehetőség nyílna arra, hogy pénzbírságra vagy kártérítésre kötelezzék őket.

A természetfeletti kalendárium. Köves Slomó gondolatai a hetiszakaszhoz. Bo(2Mózes 12:1-2.)

És szólt az Örökkévaló Mózeshez meg Áronhoz Egyiptom országában, mondván:Ez a hónap nektek a hónapok kezdete, első ez nektek az év hónapjai között.

(2Mózes 12:1-2.)