Demokrata


Tamáska Péter - történész

cs, 2008-06-26 19:52

Címkék:2008:24. számArckép

Szerző: Boros Károly

Jellegzetes monarchiabeli családként jellemzi apai felmenőit, a Heinricheket, akik a tizennyolcadik században kerültek Magyarországra, a resicai iparvidékre.

- Hol telepedett le a családja, és mivel foglalkoztak?

Győz a józan ész

cs, 2008-06-26 19:36

Címkék:2008:24. számKultúra

Szerző: Fehérváry Krisztina

Egy etológus, akinek kedvenc állata az ember. A könyvhét alkalmából jelent meg novelláskötete Kannibálok címmel az ember sötét oldaláról. Csányi Vilmossal érzelmekről, erkölcsökről és a társadalmi racionalitásról beszélgettünk.

- A könyv ajánlója szerint a kötet az emberi viselkedés állati oldaláról szól. A sötét volna az ember állati oldala?

Levelezés

cs, 2008-06-26 19:10

Címkék:2008:24. számLevelezésPitiánerek

Nem szokványos kormányzás

szo, 2008-06-14 18:33

Címkék:2008:22. számMagyarország

Szerző: Monostori Tibor Olyan hírek láttak napvilágot a Fidesz kormányzati elképzeléseiről, amelyek egy része ellentmond az ellenzéki szövetség hivatalos kommunikációjának. Heroikus erőfeszítések egy példátlan népszerűségű párt vezetőjének részéről, hogy közel évtizednyi ellenzéki lét után, hatalomra kerülése esetén elkerülje a választók tömeges kiábrándulását, egyben megőrizzen valamit abból, amit úgy hívnak: nemzeti progresszió?

Kemény kéz kell

sze, 2008-06-04 20:32

Címkék:2008:21. számMagyarország

Szerző: Ágoston Balázs

A cigánykérdés nem szociális, hanem etnokulturális probléma lett

Megemlékezés a felvidéki kitelepítésről

Simó József és az Ismerős Arcok zenekar Wass Albert estjére a révkomáromi Városi Művelődési Központban kerül sor 2008. február 29-én 18.30 órai kezdettel.

Jegyek az alábbi helyeken kaphatók: Madách Posonium Könyvesbolt, Révkomárom, Klapka tér 9, tel.: +421 (35) 77 31 904

Városi Művelődési Központ Révkomárom, Vár u. 1, tel.: +421 (35) 77 13 170, +421 (35) 77 13 439

Jegyek továbbá előjegyezhetők a

címen. Kérjük feltüntetni az érdeklődők pontos elérhetőségeit.

Kitörés pergőtűzben

Hankó Ildikó

"Hiába menekülsz, hiába futsz,

A sorsod elől futni úgyse tudsz…”

(Karády Katalin)

Emlékeznek talán még olvasóink, hogy 2004. február elején, miután lapunk megemlékezett a véres budai kitörés hősi halottairól, az MSZP frakcióvezetője - Lendvai Ildikó - a parlamenti ülésen kezében lobogtatva a Magyar Demokratát sivalkodott, hogy hősöknek neveztük a pergőtűzben meghalt katonákat.

Tisztelet a Kormányzónak

Szabó Pál Csaba a Horthy Miklós érdemeiről

Horthy Miklós országlása a nemzeti önkifejezés lehetséges optimuma volt. Mint államfőnek a huszadik században nincs versenytársa - mondta a Demokratának Szabó Pál Csaba történész, a várpalotai Trianon Múzeum igazgatója.

- Horthy Miklós körül a rendszerváltozás óta olvad a jég, ám az úgynevezett nemzeti oldal még mindig nem meri teljes mellszélességgel vállalni mindazt, amit ő és a nevével fémjelzett korszak jelent. Mi lehet ennek oka?

Gyorsítaná a Gárda-pert Draskovics

A Magyar Gárda ellen indított per soron kívüli intézését kezdeményezte az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál Draskovics Tibor igazságügyi miniszter, mint a testület tagja.

Az új miniszter szerint a Magyar Gárda működése a közvéleményt erősen foglalkoztatja, ezért a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű a szervezet feloszlatása iránt benyújtott kereset mielőbbi elbírálása.

(MR)

(Cs.Zs.) 2008-02-20 15:33:50

Kitörés pergőtűzben

Hankó Ildikó

"Hiába menekülsz, hiába futsz,

A sorsod elől futni úgyse tudsz..."

(Karády Katalin)

Emlékeznek talán még olvasóink, hogy 2004. február elején, miután lapunk megemlékezett a véres budai kitörés hősi halottairól, az MSZP frakcióvezetője - Lendvai Ildikó - a parlamenti ülésen kezében lobogtatva a Magyar Demokratát sivalkodott, hogy hősöknek neveztük a pergőtűzben meghalt katonákat.

Szálasi a nemzeti emlékhelyen?

Valószínű, hogy Lukács Ferenc álnéven Szálasi Ferenc is "szerepel" a Rákoskeresztúri köztemető egyik nemzeti emlékhelyén, a 298-as parcella márványtábláján - állítja egy történész.

Országos aláírásgyűjtésbe kezdett az OCÖ a Magyar Gárda ellen

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) országos aláírásgyűjtő akcióba kezdett, céljuk hogy az Országgyűlés törvényben gátolja meg a Magyar Gárda és a hozzá hasonló szervezetek működését.

Leszállóág

Régi diplomácia, új Közel-Kelet

Kiss elvtárs beszél

A miniszter még nem látott olyat, hogy egy patikus éhen halt volna

Duray mellett a szlovák ellenzéki politikusai

Szlovák ellenzéki politikusok tiltakoztak pénteken amiatt, hogy egy szlovákiai bíróság pénzbüntetésre ítélte Duray Miklóst, amiért a politikus 2006-ban fasisztának nevezte Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját.

Budapesten nem kívánatos a Magyar Gárda

A főváros felkéri a kerületeket és az ország önkormányzatait, hogy nyilvánítsák nem kívánatosnak a Magyar Gárdát - erről csütörtöki ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség nem vett részt a szavazásban. Ahogy Tarlós István frakcióvezető elmondta: már korábban egyértelműen jelezték, hogy minden szélsőséges megnyilvánulást elítélnek, de nem tartják szükségesnek ezt hetente megerősíteni.

Megszoksz vagy megszöksz

Németország átnevelő intézményeket épít a bűnelkövetőknek

Első fokon elítélték Durayt, mert fasiszta pártnak nevezte az SNS-t

Duray Miklós egymillió koronás kártérítést köteles fizetni a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS), így döntött szerdán a pozsonyi harmadik kerületi járásbíróság. Mindezt azért, mert a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke fasiszta pártnak nevezte az SNS-t. Az ítélet szerint Duraynak bocsánatot is kell kérnie kijelentéséért, az ítélet nem jogerős.

Ismét bíróság elé állítják Duray Miklóst

A Szlovák Nemzeti Párt feljelentése miatt bíróság elé áll ma Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke. A szlovákiai magyar politikust azért jelentette fel a Ján Slota vezette kormányerő, mert állítólag fasisztának nevezte e tömörülést egy magyar rádiónyilatkozatában.

Belső vizsgálat indul a Magyar Gárdánál

Belső vizsgálatot indított a Magyar Gárda elnöke azután, hogy a HVG csütörtöki írása szerint az egyesületnek több olyan vezetője és tagja is van, akiket korábban köztörvényes bűncselekmények, például testi sértés, garázdaság vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen elítéltek.