BPI


Seherezádé

Markó Iván új darabja a

Fesztivál Színházban

 Az Ezeregyéjszaka Seherezádéjának új alakját kelti életre szombaton este a Fesztivál

Színházban Markó Iván és a Magyar Fesztivál Balett. Az ősbemutatóval

együtt az est második részében az Angyalok üzenete című darab

felújítását láthatja a közönség Budapesten, a Művészetek Palotájában 

    Markó Iván az Ezeregyéjszaka mai utalásai után kutatva szinte

teljesen félretette a téma eredeti, egzotikus környezetét. A

Izrael szabadon enged újabb 250 palesztin foglyot

bizalomépítő intézkedés

 Az izraeli kormány jóváhagyta 250 palesztin fogoly szabadon engedését izraeli börtönökből, amire Ehud Olmert kormányfő e hónapban ígéretet tett Mahmúd Abbász palesztin elnöknek.

Zsinagógából átalakított könyvtárnál

Hiller: havonta plusz húszezer forintot

kapnak a hátrányos helyzetű diákok

 tanárai februártól

    Budapest, 2008. november 30., vasárnap (MTI) - A hátrányos helyzetű gyerekek tanárai februártól plusz 20 ezer forintot kapnak havonta - közölte

Indiai belügyminiszter benyújtotta lemondását

 A közel kétszáz halálos

 áldozattal járó mumbai (bombayi) terrortámadások miatt benyújtotta lemondását  az közölték kormányzati források.

    A tájékoztatás szerint Sivradzs Patil jelezte, hogy erkölcsi felelősséget vállal a történtekért. A jelenleg Indonéziában tartózkodó Pratibha Patil államfő az NDTV televízió vasárnapi jelentése szerint - Manmohan Szingh miniszterelnök javaslatára - elfogadta a lemondást.

Benyújtotta lemondását

A Szenvedélybetegeket A Leszokásban

Támogatók névtelenségét őrző elnöke

A Die Welt cikke

A magyarországi romákról

A romák mint Magyarország bűnbakjai címmel közölt cikket szerdán a romák helyzetéről a Die Welt.

    A budapesti keltezésű írás alcímében a szerző, Boris Kalnoky hangoztatta, hogy az ország a csőd szélén áll, a drasztikus takarékossági intézkedések szítják az idegenellenességet, s az állam által támogatott romák egyre inkább a gyűlölet célkeresztjébe kerülnek.

Obama az új amerikai elnök

 Az Egyesült Államok első

afroamerikai elnöke

 Történelmi győzelmet aratott az amerikai elnökválasztáson Barack Obama demokrata párti szenátor

A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok

A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának 20. konferenciája

 

2008. november 9-12., Budapest

A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának

 20. konferenciája

 

2008. november 9-12., Budapest

 

 

 

 

Lech löchá

Hetiszakasz  

Szakaszunkban -- Lech Löchá (1Mózes 12--17.) -- indul a zsidó történelem. Isteni utasításra Ábrahám elhagyja a szülői házat és Kánaánba, az Ígéret Földjére emigrál, ahol a monoteizmust terjeszti. Különböző kalandok után, melyek állomásai Egyiptom, a filiszteus Grár, majd a Jismáél körüli bonyodalmak, végül körülmetéli magát és isteni ígéretet kap, hogy felesége, Sára, fiút fog szülni neki.

Ajánlott olvasmányok:

A hetiszakasz teljes szövege

Rási kommentárja a hetiszakaszhoz

Keset zsidó közösségi fesztivál

Cirkuszi akrobata, filozófia és

gasztronómia a Limmud

Melegfelvonulás -

megtámadták a felvonulókat

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.

Sikeres kísérlet

Izrael rakétaelhárító rakéta

Sikeres kísérletet hajtott végre az izraeli légvédelem olyan rakétaelhárító rakétával, amely képes az ország északi és déli területeire irányzott rövid és közepes hatótávolságú rakéták lelövésére .

Az izr rádió úgy tudja, hogy az új rakétaelhárítókat, amelyek aknalövedékek elfogására is alkalmas, egy éven belül rendszerbe állítják.

Megemlékezés a zsidó mártírokról

Budapesten

Megemlékezést tartottak a II. világháború magyar zsidó mártírjainak budapesti Wesselényi utcai emlékművénél az Emanuel Alapítvány rendezésében vasárnap.

Minden év júliusának első vasárnapján együtt emlékezünk mártírjainkra - mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, az alapítvány titkára a 11 éve felavatott emlékparkban.

Betelt a pohár

Itt az ideje a jogos nemzeti önvédelemnek

A szombati,budapesti meleg büszkeség napján történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.

Öt halott és több tucat sebesült

Jeruzsálemben egy kotrógéppel elkövetett támadásban

- Öten meghaltak és legkevesebb 44 személy megsebesült, köztük heten súlyosan szerdán Jeruzsálem nyugati részének központjában, amikor egy palesztin férfi kotrógéppel felborított több gépkocsit és egy autóbuszt, valamint számos járókelőt is elgázolt .

Négy halott és több tucat sebesült

Jeruzsálemben egy buldózerrel elkövetett támadásban

Legkevesebb négyen meghaltak és 45 személy megsebesült, köztük kettő súlyosan szerdán Jeruzsálem nyugati részének központjában, amikor egy palesztin férfi buldózerrel felborított több gépkocsit és egy autóbuszt, valamint számos járókelőt is elgázolt - közölte a Háárec című izraeli újság internetes kiadása és az izraeli mentőszolgálat.

Korách

Hetiszakasz: Korách

2008. június 22 - 29

A nagy zendülés

Korach Jichár fia, Kehát unokája, az előkelő levita Mózes és Áron unokatestvére, az elégedetlenkedők élére állt. A bölcsek szerint a reubén törzs meghatározó személyiségei bíztatására. Nem felejtették el ugyanis, hogy kezdetben mint az elsőszülött leszármazottai, eredetileg törzsük volt a papi rend. Mivelhogy az aranyborjú imádásánál csak a levita rend maradt hűséges, a Mindenható jutalmául övék lett a papság tiszte.

A zsidó temető felújításáért

Podmaniczky-díjat kapott

a zalai Kisvásárhely

Kisvásárhely, 2008. június 23., hétfő

A település határában lévő zsidó temető muszlimok és keresztények által közösen elvégzett felújításáért Podmaniczky-díjat kapott Kisvásárhely - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a település körjegyzője.

Izrael mellé áll

Franciaország a veszélyben

Franciaország Izrael mellé áll, ha fenyegetik a biztonságát - jelentette ki Iránra utalva Nicolas Sarkozy francia elnök, aki a jeruzsálemi parlamentben beszélt erről hétfőn, háromnapos látogatásának második napján.

Slách

Gondolatok a heti szakaszhoz

És mondta az Örökkévaló Mózesnek: Meddig fog engem megvetni ez a nép, és meddig nem hisznek még bennem mindazok a jelek mellett, melyeket közepette műveltem? (4Mózes 14:11.)