Hyde Park


Sófár Egyesület - A civil kurázsi életre kel!


Sok a duma? Mi tettekkel bizonyítunk!

Sófár Média – a független zsidó hírportál

A független zsidó hírportál 2003. júniusa óta üzemel. Egyedülállóan fejlett technológiánknak köszönhetően hatalmas információtömeget tálalunk látogatóink számára, gondosan rendszerezett formában, soktízezer (!) oldalon.

Percrekész. JNA24 médiafigyelőnk napi 24 órában ontja a magyar nyelvű média zsidósággal, Izraellel foglalkozó híreit. Eseménynaptárunk a vallási információkon túlmenően, az ország összes, zsidó vonatkozású rendezvényéről is hírt ad. Minden hajnalban sok száz címre juttatjuk el a legfrissebb hírekkel, információkkal, programajánlatokkal degeszre tömött napi hírlevelünket.

Átfogó. Olvasószobánk, lexikonunk és enciklopédiánk a háttér-információk, könyvek, esszék, történelmi dokumentumok kifogyhatatlan tárhaza. Csak néhány példa: zsidónegyed dosszié, zsidó kisebbség dosszié, az összes zsidótörvény 1796 óta, vagy éppen Herzl: A Zsidó-Állam című könyve. Galériánkon fotóalbumok tucatjait állítjuk össze folyamatosan. Tájolónk a zsidósággal foglalkozó hazai és külföldi weboldalak páratlan kiindulópontja.

Személyes. Regisztrált tagjaink internetes naplókat (blog) vezetnek, magánlevelezést folytatnak, fórumunkon szabadon vitatkoznak.

Rádió Zs – a zsidó közösségi rádió

A Rádió Zs az első magyar nyelvű, zsidó közösségi rádió, 2003. októbere óta sugározza kísérleti adását az interneten. A Rádió Zs egyedülállóan újszerű, civil, önszerveződő, organikus média. A világ minden táján vannak hallgatóink, naponta több százan kísérik figyelemmel műsorainkat.

Heti 168 órás műsorrendünk rugalmasan alkalmazkodó szerkezetben teszi lehetővé minden zsidó szervezet, intézmény, közösség, média számára, hogy autonóm módon megmutassa magát a többiek, és a nagynyilvánosság előtt.

A rádió technikai feltételeit a Sófár Egyesület biztosítja saját erőből, semmiféle külső támogatást nem veszünk igénybe. A rádió napi 24 órában, automatikus ütemezéssel szór műsort jelenleg az Interneten, és a jövőben remélhetőleg földi frekvencián is fogható lesz.

Technikai megvalósításunk lehetővé teszi, hogy a műsor a világ minden internetes kapcsolattal és hangkártyával rendelkező számítógépén, sőt korszerű PDA-kon, mobiltelefonokon is hallgatható legyen. A Föld bármely pontján földi vagy műholdas adó is bármikor rákapcsolható a rendszerre, így hagyományos és szatellit vevőkészülékekkel is foghatóvá válik a műsor.

A Rádió Zs a JDC Magyarország támogatásával működik.

Kósernyolcad – az élő, élhető zsidónegyedért

Sétáltál mostanában a zsidónegyedben? Látod, mit történik? Érted, mi történik? Érted történik?

Az elodázhatatlan rehabilitáció „melléktermékeként” végképp megsemmisül a zsidó kulturális örökség fizikai bázisa. Nem egyszerűen lerobbant, ócska házakat dózerolnak le, hanem spontán lakosságcserével, cinikus politikai felelőtlenséggel tüntetik el innen a zsidó hagyományőrzés utolsó nyomait is. A zsidónegyed rohamtempóban alakul át túlzsúfolt, jellegtelen alvóvárossá, ahol a lakóparkok között céltalanul magasodó nagyzsinagógák mellett legfeljebb egy-egy emléktábla őrzi majd a valaha itt élt zsidók emlékét.

A romokon azonban vadvirágként tenyészik a 21. századi zsidó szubkultúra. A romkocsmák népe még egy jót bulizik utoljára, mielőtt lebontják a fejük fölül az utolsó, romkocsmának otthont adó, lakatlan bérkaszárnyát is.

A Sófár Egyesület aláírásgyűjtést kezdeményez azért, hogy a zsidónegyednek legalább egy parányi területe, a három nagyzsinagóga által határolt régi Pesti Zsidó Háromszög újjáéledhessen. Adjunk esélyt a fiataloknak, hogy ez a spontán kialakult, alternatív zsidó kultúra új élettel tölthesse meg azt a helyet, ahol szüleink, nagyszüleink valaha éltek, dolgoztak, szórakoztak és szerettek. A Kósernyolcad koncepció alapján ez talán, most még utoljára valóra válhat.

A megőrzés éjszakája újratöltve

3319 év múltán, 5767 Peszah éjszakáján egy maroknyi pesti zsidó a széder esti vacsora után felkerekedett, és szimbolikusan megjelölte a házakat, illetve a már leromboltak hűlt helyét a zsidónegyed szívében.

A Mazsike és a Sófár a zsidónegyedbe invitálja a főpolgármester-jelölteket

"Kérjük, az önkormányzati választások elõtt kalandozzon velünk, pesti zsidókkal néhány órát abban a városrészben, amelynek fõutcája, a Király utca Budapest elsõ kövezett közútja volt, ahol kabarék, színházak tucatjaiban szórakoztak eleink alig egy évszázaddal ezelõtt.

Megmutatjuk Önnek, mit jelent számunkra a Belsõ-Erzsébetváros ma, elkalauzoljuk kedvenc helyeinkre, megismerkedhet a Pesti Zsidó Háromszög titkaival, múltunkkal, jelenlegi életünkkel, álmainkkal."

Az Elnök nem búcsúzott...

"Mr. George W. Bush
Az Amerikai Egyesült Államok Elnöke

Tisztelt Elnök Úr,

Nagy örömmel értesültünk arról, hogy a közeljövőben felkeresi hazánkat.

Szeretnénk megkérni, hogy zsúfolt programja közepette, legalább a gépkocsija ablakából vessen egy búcsúpillantást a régi pesti zsidónegyedre, ahol a cionizmus atyja, Theodor Herzl mellett Nobel-díjasok tucatjainak a bölcsője ringott."

Szabó Zoltán

(Bp., 1912. jún. 5. - Vannes, 1984. aug. 19.): író, szerkesztő, Baumgarten-díjas (1939). Középisk.-i tanulmányait a Bp.-i Kegyestanítórendi Főgimn.-ban végezte (1922-30), majd 1930-31-ben a műegy.

Herzl Tivadar

"Mozgalmat kell teremteni. A jelszavunk egyszerű: haza akarunk menni"

Wallenberg-aktákat adott át az orosz biztonsági szolgálat

Nem mérgezték meg

Raoul Wallenberg, a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit megmentő svéd diplomata sorsával kapcsolatos fotókat és dokumentumokat adott át szerdán Moszkvában Nyikolaj Patrusev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója Berl Lazar orosz főrabbinak.

A borotva éle

Semjén Zsolt nem először kényszerült kínos magyarázkodásra. Két éve az elhíresült "szakállas bácsizás" után próbálta védeni a védhetetlent, most pedig azért, mert - szintén az SZDSZ kapcsán, s újra a sima férfiarcot proponálva - arról beszélt, hogy ha "van konjunktúra, van pajesz, ha pedig nincs konjunktúra, akkor nincs pajesz".

New York-i zsidó zarándokok autóját dobálták meg Olaszliszkán

New York-i zsidó zarándokok autóját dobálták meg Olaszliszkán - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: az eset még nyár végén történt. 8-14 éves roma gyerekek kövekkel támadták meg a budapesti taxit, amelyben az amerikai magyarok ültek.

Ők azért mentek a faluba, hogy tisztelegjenek Friedlander Herman rabbi sírjánál Olaszliszka zsidó temetőjében. A gyerekek kövei az autót több helyen behorpasztották.

Felhivom a figyelmet a nepszava irasara.

http://www.nepszava.hu/PrintArticle.asp?ArticleID=954671

"Az olaszliszkai zsidó temetőt, mely a Belső Kocsord utcában, annak is a legvégében áll, szögesdrót veszi körül. A temető gondnoka, a 69 éves liszkai özvegyasszony halomba hordott ökölköveket mutat: ezekkel dobálták meg a temetőbe érkező zsidókat. Helyi zsidó Olaszliszkán nincsen, mióta 1944. április 13-án mind a 66 zsidó családot – szőlősgazdától az ügyvédig, fűszerboltostól a rabbiig összeterelték, lovas szekereken a vasútállomásra vitték, a tehervagonok pedig egyenesen a sátoraljaújhelyi gyűjtőgettóba mentek."

Óvás! sajtáj a Dohány mellett épülő lakótelepről

2007-09-25 11:00

Lakótelep épül a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában!

Bitó László: A messzelátás veszélye

2007. szeptember 24. 9:47

MNO

Nem koszorúzhat az iráni elnök a Ground Zeronál

Az iráni elnök kifejezetten nagyra értékeli, hogy nemcsak fogadja, hanem meg is hallgatja őt Amerika. A vasárnap New Yorkban érkezett Mahmoud Ahmedineszád először ma a Columbia egyetemen tart előadást, ahol állítólag a nem fogja kímélni a vitát levezető egyetem elnöke a kérdéseket illetően, kedden pedig az ENSZ őszi ülésszakának kezdetén szólal fel.

Gyónják, de nem bánják

2007.09.24., 2007. évfolyam, 38. szám

szerző: Krug Emília forrás: 168 Óra

címkék: Gábor György, Magyar Gárda, politika, Tamás Gáspár Miklós, vallás, Wildmann János

Kondor Katalin és a numerus clausus

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2007. szeptember 24.

Ami a rádióban zajlik, nem egyéb, mint az utolsó magyar nemzeti intézmény lerombolása - jelentette ki Kondor Katalin a győri NE-felejcs Polgári Egyesület A média szerepe a demokrácia megvédésében című rendezvényén.

VÁSÁRHELYI MÁRIA: Miért hagyták, hogy így legyen?

"Fasizálódó Magyarország", "a nácizmus térhódítása Magyarországon", "szélsőjobboldali akciócsapatok terjedő garázdálkodása", "a fasizmus térnyerése" - ilyen és hasonló jajkiáltások sora volt olvasható az elmúlt hetekben, a Magyar Gárda színre lépése óta a demokratikus sajtó különböző orgánumaiban. De vajon tényleg ennyire drámai-e a helyzet, vagy csupán egy optikai csalódás áldozatai azok, akik náciveszélyt kiáltanak, a rasszizmus és a gyűlölet kétségkívül mind látványosabbá váló jeleit megtapasztalva.