Forrás: Hírtv

„Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot”. Kati Marton magyar származású amerikai újságíró arról a kilenc tudósról és művészről írt könyvet, akik Magyarországról indultak, de világhírnevet Amerikában szereztek maguknak.

Neumann János, Szilárd Leó, Wigner Jenő, Teller Ede, Kertész Mihály, Korda Sándor, Kertész Andor, Friedmann Endre és Kösztler Artúr. Világgá mentek Magyarországról és megváltoztatták a világot. Kitalálták a számítógépet, megalkották az atom- és hidrogénbombát, megrendezték a Casablancát, megteremtették a modern fényképészetet, vagy megírták a Sötétség Délben-t, a sztálinizmus bűneit elsőként leleplező regényt.

Valamennyien magyar zsidók, akik a dualizmus korában kezdték iskolájukat vagy karrierjüket Budapesten. Hitler elől menekülniük kellett, és a világhírnevet már idegenben szereztek maguknak. Kati Marton amerikai újságíró róluk írt könyvet. A szerző nem a nácizmus, hanem a kommunizmus elől menekült el Magyarországról 1956-ban.

A hírességek annyira asszimilálódtak a világ kultúrájába, hogy az amerikaiaknak fogalmuk sem volt arról, hogy ők magyarok. Továbbá nekem az az érzésem, hogy még a fiatal magyarok sem ismerik el, hogy hány óriási nagy ember született Magyarországon, és hogy mennyire befolyásolták a XX. és a XXI. század értelmiségét – mondta a szerző.

Kati Marton a dualizmus vallási toleranciája, Budapest rohamos fejlődése, a teljesítmény kultusza és a kiváló iskolarendszer egybeesésével magyarázza a kilenc lángelme teljesítményét. A Nobel-díjas fizikus, Wigner Jenő és a matematikus Neumann János a fasori Evangélikus Gimnáziumban végzett. Emléküket mellszobor őrzi a Rákosi-korszakban bezárt intézményben, amelyet a rendszerváltozással kapott vissza az egyház.

(hírTV)

4 hozzászólás to “Magyarok, akik megváltoztatták a világot”

  1. mormanka

    Ez itten a HírTV-s szerkesztési színvonal.
    Ez a mondat: „Kati Marton magyar származású amerikai újságíró arról a kilenc tudósról és művészről írt könyvet, akik Magyarországról indultak, de világhírnevet Amerikában szereztek maguknak.” pontatlan szerkezetével azt állítja, hogy 9 ilyen magyar volt, és ezeket az újságíró mindet megírta. Azért tudnánk (Polányi, Kármán Tódor, Erdős Pál stb.) még párat, akik magyarok, akár zsidók is, és ugyanabban a korban, a XX. században alaposan hozzájárultak a világ – egyébként természetesen minden személyes produkció fölött álló szintű – megváltozásához. (Ami pl. Bartók Bélát illeti, nem volt zsidó, mégis a nácizmus okán emigrált.) Tehát nem „arról a kilenc” kell beszélni, hanem „kilenc olyan”-ról, a hasonlók sokaságából önkényesen kiragadva. Miközben természetesen a világ (folyamatos) változásához sok más nemzet nagy fiai is hozzájárultak… Valóban, helyes volna ismerni mindazokat, akik itt születtek és kezdték szellemi felnőtté válásukat, majd különféle okok miatt arra kényszerültek, hogy a világ más tájain, például igazi amerikaiként fejtsék ki fő teljesítményüket, amellyel világhírnevet szereztek; és ha valaki is a magyarságukat emlegeti, annak fő kísérő érzése a kétes tartalmú nemzeti büszkeség helyett inkább a szégyenkezés lehet, pláne egy olyan országban, amelyben ismét Magyar Gárda típusú masírozgatás folyik. Ami az igazi figyelmet érdemli, az a „különféle okok”, s a leghasznosabb a tanulságok átadása volna fiatal generációnak.

    normanka

  2. mormanka

    Aki korrektebben szeretne arról az eseményről (!) megtudni valamit, ami a HírTV-s publikációhoz is valószínű ürügyül szolgált, többek közt itt olvashatja: http://www.echotv.hu/?akt_menu=7&newsid=54799
    Kati Marton egyébként nem a kommunizmus elől menekült, hanem őt vitték, mivel 1956-ban 7 éves kisgyerek volt. Ettől ugyan később válhatott volna neves amerikai antikommunistává, de azért a szellemi teljesítményét nem ez jellemzi, hanem az valamivel árnyaltabb és tágabb.

    normanka

  3. mormanka

    NB. nem véletlenül választottam a korrektebb tudósítást ugyanabból az alomból az echotv-vel…

    normanka

  4. Kende F.Csaba

    A felemlitett szemelyeihez csak figyelmesztnem az olvasokat, hogy itt Szlovenskon 2000-ben kidtak egy enciklopediat:
    Artur Zempline (12. 9.1921 – Počkaj)
    Encyklopedia vyznamnych osobnosti ve viru zidovskeho osudu.
    Enciklopedia kitibńtetett szemelyisegek a zsidosag sorsuakrol.
    Itt 2000 meg lehett talalni a zsido szarmazasu tudosokat, nobel dijasokat ….
    Kende F.csaba