Your browser is not able to display this multimedia content.


<-->


Your browser is not able to display this multimedia content.


*/ ?>

Forrás: Index

Prágában szombaton kiderült, mégis mi kellene a szélsőségesek elleni eredményes fellépéshez: a) jól felkészült rendőrség, b) a politikai, társadalmi elit egységes elutasítása. A cseh rendőrség különösebb nehézségek nélkül megakadályozta a neonácik által a prágai zsidónegyedben meghirdetett menetet és azt is, hogy az előbbiek komolyabb összetűzésekbe keveredjenek a nem kevésbé vérszomjas anarchistákkal.

Na, ki áll a háború mögött?

Még a nyár végén hirdette meg egy addig alig ismert cseh neonáci csoport, a Fiatal Nemzeti Demokraták (MND), hogy november tizedike délutánjára felvonulást terveznek Prága egyik legismertebb részében, a régi zsidónegyedben. A szervezők szerint a menet a cseh katonák (éppen megszűnőben lévő) iraki kiküldetése ellen akar tiltakozni és merő véletlen, hogy a legismertebb náci zsidó pogrom, a Kristályéjszaka évfordulójára esik. „A lényeges kérdés az, ki is áll valóban e háború mögött,” sejtette egy interjúban a csoport szóvivője, miért kell a háború ellen pont az egykori zsidónegyedben tiltakozni.

Gyorsan kiderült, hogy az MND mögött egy régi ismerős, aktív és nyíltan antiszemita neonáci szervezet, a cseh Nemzeti Ellenállás áll. Hosszabb jogi huzavona után a múlt héten a bíróság is törvényellenesnek ítélte az akciót. A MND kijelentette, hogy ennek ellenére külföldi (elsősorban német és szlovák, de említettek magyarokat is) vendégszereplők segítségével megtartják a menetet az előre meghirdetett útvonalon.

A tervezett akciót elítélte és határozott fellépést követelt Václav Klaus köztársasági elnök, Mirek Topolánek miniszterelnök, az összes parlamenti párt és minden számottevőbb média. Az egyik liberális zsidó szervezet felkérte fiatal és jó erőben lévő tagjait és szimpatizánsait, hogy az adott időben foglalják el a negyed utcácskáit és akár erőszakkal is védjék őket. (A rabbik a felhívásra reagálva megvitatták, szabad-e szombaton hivő zsidóknak verekedniük. Arra a megállapításra jutottak, hogy végszükség esetén igen.) A zsidó hitközség pedig a náci menet idejére a tervezett útvonal kellős közepére megemlékezést hívott össze a pogrom áldozatainak emlékére.

Meglátták

Komolyabb összetűzésekre végül nem került sor, az utóbbi év budapesti izgalmaihoz viszonyítva elég unalmasan telt a nap. A cseh belügyminiszter az elmúlt napokban néhányszor elismételte, hogy nem tűrik el a provokációkat, és ha valaki itt balhézni akar, majd meglátja.

Meglátták. A prágai rendőrség mozgósított minden épkézláb embert, az utcákat állítólag 1400 egyenruhás vigyázta. Készenlétbe helyezték a vidékieket is (amire a cseh lapok szerint utoljára a NATO csúcs és a Nemzetközi Valutaalap itteni ülésezésekor volt szükség). A történelmi zsidónegyedet lezárták, volt ott páncélozott csapatszállító, vízágyú, helikopter, lovasrendőr, mi szem szájnak ingere. (A lovasság felszerelésében világosan megmutatkoztak népeink eltérő történelmi hagyományai: a pesti utcák huszárjainak mutatós, de gyorsan görbülő kardja helyett a cseh lovas vitézek a huszita cséphadarók fejkongató emlékét idéző spéci hosszú gumibotokkal voltak felszerelve.)

A rendőrség szerint szombaton vagy 500 neonáci gyűlt össze Prágában, ezeknek azonban csak egy kis töredéke közelíthette meg egyáltalán a zsidónegyedet. A nagyobb szervezett csoportokat még a külvárosok határán bekerítette, megszámolta, egyenként átvizsgálta majd néhány óra múlva szétzavarta a rendőrség. Több tucat személyt őrizetbe vettek, sokuknál boxereket, késeket, ritkábban gázpisztolyt és fejszét találtak.

Elverték a nácikat

A zsidónegyed határára vagy két tucat náci jutott el. Ők a rengeteg rendőr és a nem éppen szimpatizáló tömeg láttán a közeli jogi kar árkádjai alá húzódtak és leginkább ázott tyúkokra emlékeztetve két órán keresztül várták az erősítést.

Társaik helyett azonban egy kb. ezerfős anarchista menet érkezett meg. A két erősen aszimetrikus csoport egy ideig a rendőr sorfalakon átkiabálva heccelte egymást „zsidó naplopó kábítószeresek” meg „halott náci a jó náci típusú szövegekkel. Végül néhány tucat (részben németül beszélő) anarchista nagy kerülővel a rendőrök hátába szivárgott és megközelítette az ellenfelet. Az egyik kopasz elsütött egy gázpisztoly, mire az anarchisták lerohanták őket. Legalább két neonácit földre tepertek és agyba-főbe ütöttek, őket a rendőrök helyezték biztonságba. Társaik elfutottak.

Anarchista csoportok még estig járták a várost, hiába keresve az ellenfelet. Több helyen összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, mire őket is szétzavarták.

A zsidó hitközség rendezvényére néhány száz ember jött el. Az elszánt tömegben megjelent legalább egy tucatnyi ismert színész és politikus. Az utóbbiak közül a hét folyamán többen hangoztatták, hogy szükség esetén saját becses testükből élőláncot alkotva állják el a kopaszok útját. Klaus elnök levélben köszöntötte a gyülekezetet, elnézést kérve, hogy egy temetésből kifolyólag nem lehet jelen. Az egyik szónok a cseh katolikus egyház feje Miloslav Vlk bíboros érsek volt. Miután az ellenfél nem mutatkozott, egy idő után békésen szétszéledtek.

Comments are closed.