Virágzik az orosz prostitúció

Forrás: Népszava

A prostitúció Oroszországban többé nem tabutéma. Könyvek, cikkek, internetes honlapok foglalkoznak vele. Most éppen azzal, hogy bár Moszkva legforgalmasabb útjairól eltűntek a prostituáltak, számuk egyre nő.

A prostitúcióval foglalkozó írások közül feltűnést keltett Konsztantyin Borovoj két éve megjelent könyve. Hivatalos forrásokra hivatkozva azt állította akkor, hogy a főváros utcalányai naponta 5 millió dollárt keresnek. Az országúti prostituáltak 10 rubellel is beérik, a moszkvai tarifa viszont egy-két ezer rubel. A leggazdagabbak azonban ennél is többet fizetnek: legalább ezer dollárt egy éjszakáért. Nekik kezdő modellek, színésznők, énekesnők, táncosnők jutnak. Már korábban is divattá vált, hogy házaspárok kerestek maguknak társakat 200 dollárért. Az idős hölgyek is hajlandóak sokat fizetni, és gyakran megelégszenek a férfiak udvarlásával.

Már Borovoj is megszellőztette, hogy a lebujok rendőrségi közreműködéssel működhetnek, ami azt jelenti, hogy a bevétel felét ők teszik zsebre. Ismertté váltak olyan esetek, amikor a rendőr hajtotta be a pénzt azokon, akik nem akarták kifizetni a lányok szolgáltatását.

Az utóbbi időben a prostituáltak eltűntek Moszkva ismert utcáiról, miközben a hivatalos szervek szerint számuk egyre nő. Már Borovoj is legalább 50 ezerre becsülte az utcai prostituáltak számát, ma az utcán ténfergő lányok lényegesen kevesebben vannak. Az ok igen egyszerű. Modernizálódott ez az üzletág is. Sokan az interneten hirdetik magukat, s ez nem ütközik az orosz törvényekbe.

A lányok ma már a masszázsszalonokat és a szaunákat részesítik előnyben. Nincsenek nehéz helyzetben: a masszázsszalonok 90 százaléka, szinte valamennyi szauna és fürdő természetes jövedelemforrásnak tekinti az intim üzletek megkötését.

Az igazságügyi szervek több mint 100 ezerre teszik a testükkel kereskedő fővárosi lányok számát. Közülük csak minden huszadik volt eredetileg is moszkvai. A többiek az ország szegényebb régióiból vagy a volt szovjet köztársaságból érkeztek. Az utóbbi időben feltűntek kínaiak, vietnamiak és thaiföldiek is.

Néhány ezer bordély működik az orosz fővárosban a legelőkelőbb helyektől a legnyomorultabbakig. Ezek a belvárostól távoli kerületekben vertek tanyát. Lebuktatásuk igen körülményes, ugyanis a bordélyokban dolgozók minden lehetséges trükköt bevetnek. Az egyik helyen például a szolgáltatásokért járó pénzt az ügyfelek egy olyan dobozba dobják be, amin ez a felirat díszeleg: "Adományok".

A trükknél van azonban egy biztosabb módszer a leleplezés elkerülésére. A tekintélyes moszkvai hetilap, az Argumenti i Fakti találó címében (INtimTERNET) egyenesen azt állítja, hogy mindegyik lebuj valakinek fizet. S ennek a valakinek köze van a hatóságokhoz. Nem feltétlenül a helyi rendőrőrs a behajtó. A lapnak nyilatkozó informátor szerint, a leggazdagabb bordélyházak kapcsolatai magasabbra vezetnek. Vége annak az időnek, amikor egy rendőr a prostituált ingyen szolgáltatásiért védelmet biztosított. "Ma ez az üzletág már dollármilliókat fial naponta - írja a lap. És ennek a pénznek nem kevesebb, mint egyharmada a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és más hivatalok vezető tisztjeihez kerül."

A lap mindebből arra a következtetésre jut, hogy Moszkvát immár egy sorba lehet állítani a szexturizmusáról híres Bangkokkal, Amszterdammal, Varsóval.

Természetesen nemcsak a fővárosé az egyedüli "dicsőség". Már a századfordulón arról lehetett olvasni az interneten, hogy egyre nagyobb számban nyílnak meg Szentpéterváron azok a masszázsszalonok, szaunák, amelyek a férfiak igényeit elégítik ki, és "call girls" hálózatok üzemelnek azok számára, akik inkább csak a telefonkagylót szeretnék felemelni a rendeléshez.

A szovjet időkben sem volt ismeretlen a prostitúció, akkor azonban inkább a szállodák vendégeit környékezték meg az utcalányok és valószínűleg nem egyszer a hírszerzés megbízásából. Azóta a szállodákat a különböző bűnöző bandák felosztották egymás között. Akad olyan csoport is, amelyik prostituáltakat toboroz és szállít többek között Európába, az Egyesült Államokba, Latin-Amerikába, Törökországba, Görögországba és Izraelbe. Gyakran állásígéretekkel csábítják el a lányokat, akik közül csak a szerencsésebbek tudnak időben elmenekülni.

A prostitúció Szentpéterváron is üzletággá vált. És akkor a távoli, és ellenőrizhetetlen régiókról még nem is beszéltünk...

Barabás Péter