A Hezbollah Irán meghosszabbított karja

Forrás: Híradó

A nyolcvanas évek elején létrehozott Hezbollah Irán külpolitikai céljainak érvényesülését segíti elő

Gyakran éri az a vád Iránt, hogy aktívan támogatja a terrorizmust. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma Teheránt a terroristák elsőszámú szponzorának minősítette. Izrael libanoni offenzívája kapcsán sokszor merül fel a kérdés, hogy az iszlám köztársaság milyen szerepet játszik a Hezbollah tevékenységének elősegítésében. A zsidó állam ugyanis nyíltan Szíriát és Iránt tette felelőssé az ellene irányuló terrorizmusért, hiszen Damaszkusz és Teherán támogatása nélkül a Hezbollah és más szervezetek nehezen lennének képesek ilyen hatékonyan folytatni harcukat.

Az Iráni Iszlám Köztársaság 1979-es kikiáltása óta a teokratikus rezsim elsőrangú feladatának tekinti a forradalom elveinek terjesztését szerte a világon. Irán a legnagyobb síita vezetésű állam, így Teherán elsősorban - bár nem kizárólag - az ellenzéki síita csoportokat pénzelte. Egyebek mellett a Szaddám Huszein uralma alatt álló Irakban is a síita szervezeteket támogatta, a diktátor azonban kegyetlenül kivégeztette azok vallási vezetőit.

A legfontosabb iráni pénzen működő terrorszervezetté azonban a libanoni Hezbollah válhatott. A nyolcvanas évek elején Teherán a nyugatiakkal és az izraeliekkel együttműködő síita Amal szervezet helyett egy új csoportot akart létrehozni a polgárháború sújtotta Libanonban. A kis közel-keleti ország déli részét ugyanis Izrael szállta meg, míg Bejrútban és környékén amerikai, brit, francia és olasz katonák próbálták meg fenntartani a rendet. Libanon északi része pedig, a stratégiailag fontos Bekaa-völggyel együtt, szíriai megszállás alatt állt. Damaszkusz Izrael-ellenessége miatt Irán potenciális szövetségest látott benne. Szíria ezért lehetővé tette az irániaknak, hogy az általuk ellenőrzött területen 1982-ben felállítsák a Hezbollah terrorszervezetet.

A nehezen ellenőrizhető Bekaa-völgyben az iráni titkosszolgálat és a Forradalmi Gárda katonái megkezdték a Hezbollah harcosainak kiképzését és a szervezet infrastruktúrájának kiépítését. A nyolcvanas években a terrorszervezet hatalmas eredményeket tudott felmutatni, hiszen egyebek mellett sikerült felrobbantania a bejrúti amerikai nagykövetséget, az amerikai tengerészgyalogosok barakkjait, valamint a francia csapatok parancsnokságát is, melyek több száz amerikai és francia áldozatot követeltek. A nemzetközi békefenntartók ezért kénytelenek voltak elhagyni Libanont. Mindemellett túszokat is szedtek, gyakran iráni utasításra. A kilencvenes években még követtek el látványos akciókat, az évtized második felére azonban Irán már taktikát váltott, és egyre kevésbé nyíltan támogatta a Hezbollahot.

Mára a Hezbollah terrorszervezetből társadalmi és politikai szervezetté nőtte ki magát. Az Izrael elleni támadásait azonban nem szüntette be, Irán pedig továbbra is évi többmillió dollárral támogatja, valamint hírszerzési információkkal látja el. Mindezért cserébe a Hezbollah továbbra is igyekszik elősegíteni Teherán külpolitikai céljainak érvényesülését, melynek része Izrael állandó sakkban tartása. A Hezbollah pedig még mindig kiváló lehetőséget kínál az iráni titkosszolgálat és a Forradalmi Gárda számára a térségbeli tevékenységük elfedésére.

ifj. Szűcs Gábor