Különvonatok a halálba

Forrás: kultura.hu

Nagyvárosi pályaudvarokat bejáró vándorkiállítással mutatja be a holokausztban betöltött szerepét a Deutsche Bahn (DB). A Különvonatok a halálba című kiállítás a múlt hét végén nyílt meg a DB székházánál, a berlini Potsdamer Platz állomáson.

Az eseményen a várakozásokat messze felülmúló számban jelentek meg érdeklődők. A tárlat a Berlin centrumában fekvő forgalmas pályaudvar 200 négyzetméterén mutatja be, mennyire fontos volt a német vasút logisztikai szolgáltatása az ipari méretű népirtás lebonyolításában.

Az állami vasúttársaságot sokáig kritizálták, hogy nem néz szembe jogelődje, a Reichsbahn náci múltjával. A DB vezetése aztán évekig hadakozott az ellen, hogy a tárlatot pályaudvarokon mutassák be. "A téma túl komoly ahhoz, hogy a vonat után rohanó vagy szendvicset majszoló utasok foglalkozzanak vele" - hangoztatta még 2006-ban is Hartmut Mehdorn, az állami vasúttársaság elnöke. A kormány azonban végig támogatta az ötletet, amely Franciaországból származik. Ott a háború alatt deportált gyermekek történetét mutatta be egy vándorkiállítás vasútállomásokon.

"Egy éve nem gondoltam volna, hogy mégis lesz ilyen kiállítás" - mondta Hermann Simon, az újjáépített kelet-berlini zsinagóga igazgatója. Az anyagot - eredeti dokumentumokat, fotókat és áldozatokkal, szemtanúkkal készült interjúkat - a DB történészei, Beate Klarsfeld francia holokausztkutató, illetve a német technikai múzeum és a berlini Centrum Judaicum munkatársai állították össze.

A tárlat tanúsága szerint 1942 és 1944 között a vasútnak központi fontosságú szerepe volt a több mint 3 millió európai zsidó és a többi megsemmisítésre kijelölt embercsoport legyilkolásában. Az aprólékos pontossággal vezetett forgalmi naplókból például pontosan látszik, hogy a Reichsbahn nélkül véghez sem lehetett volna vinni a gigantikus népirtást. "Remélem, hogy a kiállítás révén a fiataloknak lesz valami fogalma arról, mit is jelent a holokauszt" - mondta Romani Rose, a németországi roma és szinti kisebbség képviselője.

A Bahnhof Potsdamer Platzon három hétig állomásozik a tárlat. Idén még 12 német nagyváros pályaudvarán mutatják be. A kiállítás a francia államvasút szerepét is bemutatja. Az SNCF halálvonatai 80 ezer zsidót vittek koncentrációs táborba.

(Múlt-kor/MTI)

Forrás:

Anonymous's picture
BLAU GUSTAV ELASAR
link 5749 | Submitted by BLAU GUSTAV ELASAR (not verified) on 2008, January 31 - 07:27. | Login to post comments

A kassai vasútállomáson egy vasútas feljegyezte hány szerelvény utazott át
és mennyi volt a lélákszáma minden szerelvénynek
Természetesen csakis és kizárólag máv álitotta rendelkezésre
a Kassáig csendőrökkel kisért szerelvényeket


Anonymous's picture
gabor_hu
link 5743 | Submitted by gabor_hu (not verified) on 2008, January 30 - 14:59. | Login to post comments

Be vallom öszintén, hogy fogalmam sincs, hogy ki àllitotta rendelkezésre a vonatokat, a MAV vagy a DB, tény viszont az, hogy 63 esztendö utàn még mindig nem lehet megtalàlni (de lehet hogy csak én vagyok arra képtelen), hogy a 137 deportàlàsi szerelvény ami Kassàn keresztül ment Auschwitz-Birkenauba, melyik napon indult a bevagonirozàsi helyröl és mikor érkezett meg. 54 bevagonirozàsi àllomàst emlit az irodalom és az internet. Evvel kapcsolatban a "Remény"-ben tettem fel egy kérdést, vàlaszt még nem talàltam!!!


Anonymous's picture
BLAU GUSTAV ELASAR
link 5736 | Submitted by BLAU GUSTAV ELASAR (not verified) on 2008, January 30 - 07:12. | Login to post comments

Merem ajnlani ugyanezt a máv mutassa be
Sátoraljaujhely vasútállomásán emléktáblát helyezett a máv
a holokaustban elpusztitotak emlékére