Zsidónegyed dosszié


Saving Budapest’s Jewish quarter - 2life Magazine

The project is the first political Jewish project in Second Life.

Kosher neighbourhood – for a living and liveable Jewish quarter

Have you taken a walk in the Jewish quarter recently? Can you see what is happening? Do you understand what is happening? Is it happening for you?

As a by-product of the rehabilitation process that cannot be deferred, the physical basis of the Jewish cultural heritage will be destroyed once and for all. Not simply run-down and dilapidated houses are being bulldozed here but the last traces of Jewish tradition are being destroyed through spontaneous population exchange and by cynical political recklessness. The Jewish quarter is being transformed, by leaps and bounds, into a crowded, characterless bedroom suburb where nothing but several memorial plates beside the aimlessly towering synagogues will keep the memory of Jews once dwelling here. On top of the ruins, however, 21st-century Jewish subculture grows in the wild. The nation of the ruin pubs has a huge farewell party before the last uninhabited tenement block giving home to a ruin pub is demolished.

Shofar Association is initiating a petition in order to revive at least a tiny area of the Jewish quarter: the old Pest Jewish Triangle bordered by the three large synagogues. Let us give a chance to young people and this spontaneous alternative Jewish culture to revitalise the neighbourhood where once our parents and grandparents were living, loving, working and having fun. As a last chance, it might still be realised on the basis of the Kosher neighbourhood.

Kosher neighbourhood petition

Number of signatories: 16018Subject: Jewish life in the old Jewish quarter of Pest

We, the undersigned are petitioning you to consider the necessity of conserving traditional Jewish lifestyle when implementing the revitalisation of the old Jewish quarter of Erzsébetváros, in addition to considering social issues and those related to preserving historic buildings and to urban development.

Szabadlábon a VII. kerületi ingatlanpanama egyik gyanúsítottja

Úgy tudjuk, hogy több mint három hetes előzetes fogva tartás után a napokban szabadlábra helyezték Nagy Györgyöt az Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. ügyvezetőjét. Az Indexet Nagy György egykori Király utcai ügyfelei értesítették arról, hogy a 700 milliós csalás ügyében érintett ügyvédet a napokban többször is látták a környéken.

Seksukával kezdődik a Zsidó gasztronómiai fesztivál

Indiai, marokkói, askenázi (nyugati zsidó) és kurd sóletet (babos étek) is megkóstolhatnak az érdeklődők vasárnap a Zsidó gasztronómiai fesztiválon, a Király utcát a Dob utcával összekötő Gozsdu udvarban.

A fesztivál izraeli reggelivel, a seksukával kezdődik 10 órakor. Ez omlettet takar paradicsommal, zöldpaprikával és keleti fűszerekkel. Jár hozzá még olajbogyó, szezámmagkrém (thina), tejszínes krémsajt és friss, meleg bagel (lovaglókengyel-alakú péksütemény).

Zsidó Nyári Fesztivál

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Nyári Zsidó Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl - hangzott el a programsorozatot beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Steven Spielberg lesz a Zsidó Nyári Fesztivál díszvendége

Kulturális hírek

A fesztivál sok szereplője visszatérő vendég

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Zsidó Nyári Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl - hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Steven Spielberg lesz a Zsidó Nyári Fesztivál díszvendége

Bár kevesebb támogatásra számíthatnak idén a szervezők, 30 százalékkal olcsóbbak lesznek a XI. Zsidó Nyári Fesztivál belépői. Az augusztus végén kezdődő rendezvénysorozat díszvendégének Steven Spielberg amerikai filmrendezőt kérték föl - hangzott el a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Forrás: Híradó

2008. július 10.

Vircsaft fesztivál a toleranciáért

Június 29-én a JDC Magyarország, a Judafest rendezvénysorozat első állomásaként Vircsaft néven egész napos utcafesztivált rendez. A rendezvény színesen és vidáman mutatja be a mindennapi zsidó életet.

Forrás: Kultúra

2008. június 27.

Egész napos utcafesztivál a Kazinczy utcában

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány. A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál. Az érdeklődők megkóstolhatják a zsidó konyha különlegességeit, lesz kirakodóvásár, hóra táncház, élő klezmer zene.

Vircsaft - egész napos utcafesztivál a Kazinczy utcában

Népszabadság * Népszabadság Online * 2008. június 27.

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány. A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál.

Utcafesztivál a belvárosban

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány. A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál.

Vircsaft fesztivál a hetedik kerületben

Vircsaft néven utcafesztivált szervez egész vasárnapra a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány.

A hajdani pesti zsidónegyed szívében, a VII. kerületi Kazinczy, Dob és Wesselényi utca határolta területen délelőtt 10-től este 10-ig áll majd a bál.

Ősszel előrehozott választások Ausztriában?

A német nyelvterület lapszemléje

A Die Presse bemutatja a bécsi kormányzati káosz legfrissebb történéseit. A Die Welt idézi a német mezőgazdasági minisztert, aki óv az élelmiszerellátásban a túlzott importfüggőségtől. A Weiner Zeitung a Magyarország szellemi jobbratolódását látja abban, hogy senki sem törődik a pusztulóban lévő budapesti zsidónegyeddel.

Die Welt (welt.de)

Buldózeres etnikai tisztogatás

Az utóbbi években felgyorsult a budapesti Belső-Erzsébetváros régi pesti zsidónegyedként ismert részének a pusztulása.

A pesti zsidónegyed házról házra

Védtelen örökség címmel jelentette meg Perczel Anna építésznek a pesti zsidónegyedről szóló könyvét a Városháza Kiadó. A Lábass Endre fotóival és színes térképekkel illusztrált album utcáról-utcára, épületről-épületre haladva ismerteti a városrészt.

Kiterjesztik a szegedi belvárost a zsidó negyedre

Szeged - Tábla valószínűleg nem mutatja majd a turistáknak, hogy Szegeden melyik terület volt valaha a zsidók lakta negyed, de a városrész felújítását a hagyományok szellemében tervezik.

A Gogol, Gutenberg, Hajnóczy, Jósika utcák körüli területen díszburkolat épül, felújítják a zsinagógát, a hitközség székházát, és még kóser étterem is nyílhat.

Francia példákkal védenék a pesti zsidónegyedet

A régi pesti zsidónegyedben történt bontásokat sajnálatosnak tartja, az ezek nyomán történt építkezésekről pedig úgy véli...

azok színvonala csökkentette az örökség értékét, ezért gyors cselekvésre ösztönzi az illetékes szervezeteket Michel Polge, aki az ICOMOS (Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa) felkérésére járt Magyarországon; a francia építész jelentését pár napja hozták nyilvánosságra Budapesten.