HVG


Izrael elenged 250 palesztin foglyot

Börtön

Az izraeli kormány jóváhagyta 250 palesztin fogoly szabadon engedését izraeli börtönökből, amire Ehud Barak kormányfő e hónapban ígéretet tett Mahmúd Abbász palesztin elnöknek.

Havel bírálja Sarkozyt

Nem ismeri

Václav Havel volt cseh államfő egy olasz lapnak adott interjújában bírálta Nicolas Sarkozy francia államfőt, az Európai Unió soros elnökét, aki szerinte hajlamos arra, hogy előbb beszéljen, s csak utána gondolkodjon.

Havel a La Stampa című olasz lap szombati számának adott nyilatkozatában azt mondta: "nem ismerem őt személyesen, de felfigyeltem rá, Sarkozyben megvan a hajlam, hogy gyorsabban beszéljen, mint gondolkodjon". 

Izraelnek kémkedő üzletembert végeztek ki Iránban

Teherán

Iránban kivégeztek egy üzletembert, akit Izrael javára végzett kémtevékenység miatt ítéltek halálra - jelentette szombaton az Isna iráni hírügynökség.

Magyarok és a katyni mészárlás

Mesél az erdő

Magyarok is akadtak az 1940. tavaszi, katyniként ismert tömeggyilkosság több mint 20 ezer áldozata közt. A tetteseket 1943-ban leleplező bizottságban pedig kulcsszerep jutott az MTA egyik tudósának.

Vádat emeltek Obama neonáci merénylői ellen

Előkészületben

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen Tennessee szövetségi államban, amiért halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt - vált ismertté igazságszolgáltatási forrásból.

Újabb gyanúsítottja van a koszovói szervkereskedelmi ügynek

Szerb lapértesülés szerint

Az évekkel ezelőtt Koszovóban elrabolt, és a szerveikért megölt szerb civilek ügyéhez is köze van csütörtöki szerb lapértesülés szerint annak az albán orvosnak, akit illegális szervkereskedelem miatt tartóztattak le a héten Pristinában.

Náci jelszavakat skandáltak, a polgármester elnézést kért

Esztergomi összejövetel

Esztergom polgármestere nyílt levélben kért elnézést Párkány polgármesterétől, amiért a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) tagjai Esztergomban tartott összejövetelük után a Duna szlovák partján, Párkányban náci jelszavakat kiáltoztak.

Fogolycsere: halott a két izraeli katona

Libanon-Izrael

Halott a két izraeli katona, akikért cserébe a Hezbollah öt tagjának kiszabadulását várja az izraeli fogolycserétől.

A Hezbollah televíziója két koporsót mutatott be a fogolycseréről készült szerda reggeli tudósításában.

Az izraeli államfő kegyelmet adott Kantarnak

Valakit valakikért

Simon Peresz izraeli államfő kegyelemben részesített kedd este öt libanoni foglyot, köztük a többszörös gyilkos Szamir Kantart, akit Izrael a Hezbollah libanoni síita szervezettel kötött fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta,hogy az államnak kötelessége haza hozni katonáit.

Megköszönték az amerikai nagykövetnek, hogy nincs kuruc

Egy portál vége

Köszönetet mondott az amerikai nagykövetnek Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, amiért az Egyesült Államok megszüntette a kuruc.info nevű szélsőjobboldali portál működését.

Az állapotokról - pogromhangulat után

Diagnózis

Szögezzünk le valamit. Szombaton minőségileg új helyzet állt elő Magyarországon. A szélsőjobboldal életekre tört. A horda ölni akart.

Kuruc.info - the Hungarist pirate portal is offline

Game over?

The global Zionist conspiracy has scored a new victory, at least according to kuruc.info, the ultra-right-wing, anti-semitic and racist website. Its writers are outraged that their news portal has been banned by a US hosting company.

Irán újabb rakétakísérlete

Repül a Bálna

Az erőteljes nyugati tiltakozás ellenére Irán a Perzsa-öböl térségében csütörtökön újabb rakétakísérleteket hajtott végre.

A Press Tv iráni műholdas televízió csak annyit közölt, hogy a forradalmi gárdisták az öböl vizein zajló haditengerészeti gyakorlatuk harmadik napján újabb föld-víz, föld-föld és víz-föld osztályú rakétákat lőttek ki. A tesztekről beszámolt az állami rádió is.

Minimálbér az örömlánynak

Izraeli eset

Az örömlányt is megilleti a minimálbér - döntött az Izraeli Munkaügyi Bíróság, amely egy örömlány négy futtatóját 341 ezer sékel, azaz 15,6 millió forint kifizetésére kötelezte.

Személyi vasút és dinamójárda a jövő zöld nagyvárosaiban

Nem csak futurológia

A század elején a Föld lakosságának több mint fele már városokban élt, s 2030-ra ez a szám tovább nő, összesen ötmilliárdan laknak majd százezer embernél is népesebb településeken. Az egyre súlyosbodó környezeti krízisek olyan megoldások bevezetését sürgetik, amelyek segítségével nem csak károsanyag-kibocsátásunk csökken, de gondoskodunk arról is, hogy elegendő energia és élelmiszer álljon a városlakók rendelkezésére.

Sikeres rakétaelhárító kísérletet hajtott végre Izrael

Rendszerbe állítják

Sikeres kísérletet hajtott végre az izraeli légvédelem olyan rakétaelhárító rakétával, amely képes az ország északi és déli területeire irányzott rövid és közepes hatótávolságú rakéták lelövésére - közölte vasárnap az izraeli közrádió.

A Monarchia ékszerei Jeruzsálemben

A Berger titkok

Jeruzsálemben néhány hete új, magyar kapcsolatokkal bíró ékszerbolt nyitotta meg kapuit. A Barrococo névre hallgató üzlet tulajdonosa, Moshe Rozenthal az osztrák birodalom, később a Monarchia egyik legnevesebb ékszerész-dinasztiájának, a Bergereknek a leszármazottja, akik nyolc generáción át szolgálták az osztrák és magyar arisztokráciáját, s ékszereiket viselték a Habsburgok, hercegek és grófok.

Suchman Tamás tárgyalna a Magyar Gárda vezetőjével

Nem ijed meg

Nyílt vitát kezdeményezett Suchman Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője a Magyar Gárda ügyében a szervezet vezetőjével, Vona Gáborral - olvasható a Magyar Rádió honlapján.

A szocialista politikus a közszolgálati rádió Vasárnapi Újság című közéleti műsorban azt mondta: tisztázni szeretné a "gárdás közönség előtt", hogy a szervezet valóban nemes célokért küzd-e, amiként ezt vezetői hangsúlyozzák.

Gyurcsány besokallt a homofób garázdáktól, s chartát hirdetett

Magyar Charta

A szombati, budapesti meleg büszkeség napján történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik ez ügyben az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.