Forrás: hirszerzo.hu

Lezárult szombaton az India pénzügyi fővárosát, Mumbait (Bombay-t) csaknem hatvan órán át rettegésben tartó merényletsorozat, amely 195 emberéletet követelt. Pakisztán azt kéri Indiától, hogy ne reagálja túl a mumbai merényleteket, és ígéri, hogy a legnagyobb komolysággal jár el, ha bizonyítékot találnak pakisztániak részvételére a bűncselekményben.

Indiai kommandósok szombaton reggel megölték a Tádzs Mahal luxusszállodában elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat. Haszan Gafur, a 18 millió lakost számláló nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát. Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben.

A helyi idő szerint szerda este kezdett, összehangolt merényletsorozatban a Tádzs Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket, összesen tíz célpontot.

195 ember, köztük legalább 22 külföldi halt meg a merényletek következtében, illetve a biztonsági erők és a terroristák harcaiban. A sebesültek száma mintegy háromszáz. A biztonsági erők összesen 610 embert szabadítottak ki az iszlamista fegyveresek által megszállt két nagy szállodából és a zsidó kulturális központból – jelentette be szombaton az indiai biztonsági erők egy magas rangú tisztségviselője.

Gumicsónakokon érkeztek

Az indiai metropolis rendőrfőnöke azt mondta egy nyilatkozatában, hogy tíz terrorista érkezett Mumbaiba a várost sújtó terrortámadás végrehajtására, kilenccel végeztek, egyet elfogtak az indiai biztonsági erők. Az indiai média jelentéseiben sok ettől (és egymástól is) eltérő számadat jelent meg. A tömegtájékoztató eszközök 16 és 40 közé tették a támadást végrehajtó fegyveresek számát.

Apokalipszis Mumbaiban

A szóban forgó iszlamista terroristák közül kilencen már hónapokkal ezelőtt felkeresték az indiai nagyvárost, és hosszabb időt töltöttek el ott. Malajziai diákoknak adva ki magukat, lakást béreltek a belvárosban, és terepszemlét tartottak támadásaik tervezett célpontjain – jelentette a The Times of India című, angol nyelvű indiai lap, az elfogott szélsőséges kihallgatásáról készült rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva. Más indiai lapok úgy értesültek, hogy némelyik terrorista a Tádzs Mahal szállodában vett ki szobát.

A bázis: Pakisztán

Pakisztánban kaptak kiképzést a terroristák – jelentette szombaton a Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió. A Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, szélsőséges iszlamista szervezet két titkos táborában történt a felkészítés. A jelentés szerint ezt vallotta kihallgatásán a terrorcsoport őrizetbe vett tagja, egy bizonyos Azam Amir Kaszav. Karacsiból kiindulva keltek át a tengeren és jutottak el az indiai Gudzsarát állam partvidékéhez.

Továbbhaladásukhoz hatalmukba kerítettek egy indiai halászhajót, megölve a legénység tagjait. Mumbai partjainak közvetlen közelében felfújható gumicsónakokra szálltak át a halászhajóról, átrakodták a fegyvereket és a lőszereket is.

A Times Now szerint az volt a terroristák fő elgondolása, hogy felrobbantják a Tádzs Mahal hotelt, és elegendő nagy hatóerejű robbanóanyaguk volt ahhoz, hogy romba döntsék vele az épületet. Arról nem szólt a jelentés, hogy miért nem hajtották végre ezt a tervüket.

Az FBI jön, a turisták mennek

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynököket küld Indiába, hogy segítsenek a mumbai terrortámadások kivizsgálásában – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter többször is beszélt a terrortámadás ügyéről telefonon indiai kollégájával, valamint a pakisztáni elnökkel.

Szombat délben megérkezett Párizsba az a francia kormány által bérelt repülőgép, amely pénteken Mumbaiba ment számos olyan külföldiért, akik kénytelenek voltak elszenvedni a villámcsapásként rájuk sújtó szörnyű kalandot. A gép különféle nemzetiségű embereket vitt a fedélzetén a francia fővárosba, köztük 29 franciát, 19 olaszt és 17 spanyolt. Az Európai Parlament két képviselője is e gép fedélzetén tért vissza Európába.

A halottak és a sebesültek számától függetlenül elsősorban a világmédia, a világpolitika és a világközvélemény azonnali, „lehetőség szerint szélsőséges” reakciója volt az indiai Mumbaiban elkövetett terrortámadás célja, és ebből a szempontból az akciót a terroristák „igen jelentős sikerének” kell tekinteni – áll az egyik vezető londoni stratégiai kutatóintézet elemzésében.

Pakisztán nyugalomra int

Pakisztán azt kéri Indiától, hogy ne reagálja túl a mumbai merényleteket, és ígéri, hogy a legnagyobb komolysággal jár el, ha bizonyítékot találnak pakisztániak részvételére a bűncselekményben.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök erről az indiai CNN-IBN televízióban beszélt szombaton. „Bárkik is álljanak az indiai nép ellen elkövetett primitív és brutális tett mögött, céljuk az volt, hogy bosszúállást provokáljanak ki (…) Nekünk, önöknek és a nemzetközi közösségnek fölül kell emelkednie ezen, és tartózkodnunk kell a túlzó reagálástól” – mondta.

India források szerint a merényleteket Pakisztánból származó személyek követték el. Zardari az interjúban megígérte, hogy a legszigorúbban jár el, ha a bizonyítékok Pakisztánra nézve terhelőek lennének. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy a mumbai támadásokat nem szabad indiai-pakisztáni problémaként kezelni.

Valamivel korábban a pakisztáni külügyminiszter is csökkenteni igyekezett a feszültséget a két ország között, amely három háború után 2004 óta óvatos megbékülési kísérleteket tesz. Az indiai hatóságok nem a pakisztáni kormányt vádolják – hangsúlyozta Mahdum Sah Mehmud Kuresi. Ők csak gyanakodnak arra, hogy Pakisztánban lévő csoportok lehetnek a felelősök – tette hozzá.

Az elhamarkodott vádaskodástól óvott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is. „A gyors és reflexszerű vádak csak súlyosbítják a helyzetet” – mondta a Welt am Sonntag című lapban vasárnap megjelenő nyilatkozatában, és arra kérte a feleket, hogy „kiegyensúlyozott módon” reagáljanak az eseményekre, mert e nélkül a térség destabilizálódását kockáztatják.

Brit vélemény: a terroristák jelentős sikere

Paul Cornish, a Királyi Külügyi Intézet – londoni székháza után elnevezve, a Chatham House – nemzetközi biztonságpolitikai kutatási programjának az igazgatója elemzésében azt írta: a támadásról szóló beszámolók az első pillanattól fogva „a telítettségig átitatták” a világmédia híradásait, perceken belül vértócsák, égő szállodák, távoli célpontokra tüzelő indiai mesterlövészek, a terroristákat ábrázoló zártláncú kamerafelvételek jelentek meg a tévéképernyőkön.

Az akció minden – bármilyen homályos – részletét terrorizmus-szakértők boncolgatták, „Kalasnyikov”, „al-Kaida”, „a Nyugat elleni globális szent háború” kifejezések sorjáztak.

Cornish elemzése szerint a terrorizmusnak pontosan ez a működési módszere: a terrorakciót mindig ki kell egészítenie az arra adott reakciónak, mert „így lesz teljes a kép”.

A Chatham House vezető szakértője szerint azonban a mumbai támadásban – minden szörnyűségével együtt – valójában jóval kevesebb lehetett a tartalmi elem, mint ahogy az a híradásokat figyelők szemében feltűnhetett.

Világméretű média-hack

A rajtaütést például nyilván előre kitervelték, de a hírekben szereplő „katonai stílusú tervezésre” talán mégsem volt szükség fegyvertelen, gyanútlan polgári személyek halomra gyilkolásához zsúfolt pályaudvarokon és éttermekben. A támadás vezérlő motívumai közül emellett hiányozhatott „a küldetés”, „az ügy”, „a vízió” is, de a terroristák – mint kiderült, joggal – számíthattak arra, hogy a világmédia és „a nemzetközi terrorizmus-elemző ipar” igen gyorsan betölti helyettük ezt az űrt – áll a vezető londoni stratégiai kutatóközpont elemzésében.

Cornish szerint a mumbai terroristák bízvást várhatták, hogy a támadás mögötti rációt majd a politikusok, a média és a terrorizmus-elemzők „szállítják”.

Ha ez így van, Mumbai valami olyasmit jelképezhet, ami „a globális dzsihádnál” is sokkal aggasztóbb. A világ elérkezhetett ugyanis oda, hogy önmagukat radikalizáló, „szociopata” egyének laza szerveződést alkotva, néhány ezer dollárból megfelelően felfegyverkezve és felszerelkezve alapszintű akciótervet dolgoznak ki, és ennek alapján adnak erőszakos kifejezést általános elégedetlenségüknek.

Ezek az emberek egyszerűen csak azért hajtanak végre terrorcselekményt, mert képesek rá, „a nézőközönség pedig a nevükben kitalálja hozzá a rációt” – áll az elemzésben.

Cornish professzor szerint elérkezett a „celebrity-terrorizmus” kora, amelyben „a megszállott nézőközönség teszi azzá” a terroristákat, amivé azok haláluk előtt válni akarnak, függetlenül erkölcsi érzékük romlottságától, torzult világnézetüktől, tehetségtelenségüktől és sérelmeik eltúlzott mivoltától.

Támadás India New Yorkja ellen

A Le Figaro című konzervatív párizsi lap szombati számában úgy vélte, hogy a Mumbai (Bombay) ellen elkövetett terrortámadások az al-Kaida kézjegyét viselik magukon:

„Bombay-t szemelték ki, mert a várost „India New Yorkjának” nevezik. Bombay-jel együtt a modern Indiát, ezt a gazdaságilag nagyon sikeres demokráciát akarják káoszba sodorni. A helyi sajtó párhuzamokat von a mostani támadások és a manhattani ikertornyok lerombolása között (…) A Bombay elleni támadással a terroristák talán abban is reménykedtek, hogy a pakisztáni demokratikus kormányt is eltalálják. „India szeptember 11-jével” mindenekelőtt és első ízben Barack Obama megválasztott amerikai elnök ellen intéznek kihívást, mivel Obama azt ígérte, hogy a terroristákat nemcsak Afganisztánban, hanem Pakisztánban is legyűrik”.

(Forrás: MTI)

Hírszerző összeállítás

Comments are closed.