Forrás: hirszerzo.hu

A hatvanórás fogvatartás során a terroristák nem fogalmaztak meg egyetlen követelést sem a túszok életéért cserébe.

A mumbai (korábbi nevén Bombay) támadássorozatot végrehajtó iszlám harcosok minden tússzal végezni akartak – közölte az indiai különleges alakulat egyik parancsnoka vasárnap.

A hatvanórás fogvatartás során a terroristák nem fogalmaztak meg egyetlen követelést sem a túszok életéért cserébe. A pakisztáni hadsereg szóvivője közben leszögezte, hogy India és Pakisztán között továbbra is érvényben van a tűzszüneti megállapodás.

Az indiai elitalakulat vezetője, J.K. Dutt újságíróknak elmondta, hogy a Tádzs Mahalés az Oberoi/Trident hotelekben a terroristák főként amerikai és brit nemzetiségű áldozatokat kerestek. Az egytucatnyi támadó valószínűleg tökéletesen ismerte a Tádzs Mahal Hotel alaprajzát.

A kommandósok elől úgy menekültek, hogy függönyöket gyújtottak föl, ezzel zavart keltettek, majd újabb és újabb búvóhelyekre vonultak vissza az épületen belül, emiatt – Dutt szerint – rendkívül nehéz volt leszámolni velük. A tűzgyújtási taktika azonban végül a terroristák életébe került. Egy idő után ugyanis a kommandósok parancsot kaptak arra, hogy amint meglátnak egy égő függönyt, azonnal vessenek be robbanószerkezetet és nyissanak tüzet a helyiségre.

Dutt szerint a támadók rendkívül jól képzettek voltak annak alapján, ahogyan nagy biztonsággal mozogtak az épületben és a holttestük is azt tanúsítja, hogy rendkívüli fizikai kiképzésen estek át. „Értelmetlen mészárlás volt” – összegzett az indiai kommandósok vezetője.

A jelenlegi hivatalos adatok szerint 195 halottja és 300 sebesültje van a mumbai terrortámadásnak. Az indiai városban 12 terrorista hatvan órán át tartott megszállás alatt 10 épületet, köztük két luxusszállodát és egy zsidó kulturális központot.

Athan Abbasz pakisztáni katonai szóvivő az AFP hírügynökségnek vasárnap elmondta, hogy az indiai sajtóhírekkel ellentétben Újdelhi és Iszlámábád között továbbra is érvényben van a tűzszünet és nincs katonai készülődés.

FH

Comments are closed.