Forrás: Origo

Szófiában 2009. február 16. és 28. között rendezik meg a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a Világkupa-győztes amerikai Gata Kamsky nyolcjátszmás párosmérkőzését. A párharc győztese lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A 250 ezer dolláros díjalapot egyenlő arányban osztják el a két nagymester között. A Grand Prix-sorozat következő versenyének megrendezésétől visszalépett Doha, decemberben Elisztában kerül sor a viadalra, ahol Lékó Péter is játszik.

Hosszú hónapokig tartó vita, nyílt levelek sokasága, félrevezető hamis információk után Drezdában született meg a megállapodás a két fél között. Szófia még tavasszal bejelentette, hogy szívesen megrendezi Veszelin Topalov és Gata Kamsky párharcát, de az amerikai nagymester ragaszkodott semleges helyszínhez.

Ukrán menedzser,e Olekszandr Csernyenko előállt egy 750 ezer dolláros díjalapra tett ajánlattal, lvovi helyszínnel. A banki garancia azonban nem érkezett meg, sőt a menedzserről sem hallottunk sokáig. A hónapok múltak, a FIDE végül felkérte a Bolgár Sakkszövetséget, hogy az eredetileg tervezett 150 ezer dollárt toldja meg 100 ezerrel, és akkor megkapják a rendezés jogát.

Kamsky papa is beszállt a küzdelembe, s egyenesen fia életétért aggódó sorokat vetett papírra, ha Szófiában lesz kénytelen sakkozni. A viták végül elcsendesedtek, Kamsky nem nagy örömmel, de beleegyezett a szófiai helyszínbe, és szekundánsát, az izraeli Emil Szutovszkijt nevezte ki személyes képviselőjének.

A drezdai sakkolimpián mindketten játszanak. Veszelin Topalov kihagyta az első két fordulót, de utána 6 partiból 5,5 pontot szerzett, nem titkolt célja, hogy ismét átlépje a 2800-as Élő-ponthatárt. Gata Kamsky hétszer ült sakkasztalhoz, 4 pontot gyűjtött. Az azeri Sahriyar Mamedgyarovtól kapott ki, az orosz Peter Szvidlert szenzációs játszmában győzte le.

Alighogy rendeződtek a Topalov-Kamsky meccs körüli bonyodalmak, újabb viharfelhők gyülekeztek. A Grand Prix-sorozat következő versenyét Dohában rendezték volna meg december 13. és 29. között. A Global Chess képviseletében háromszor is a katari fővársoban járt Geoffrey Borg, és mindent rendben talált. Váratlanul azonban kiderült, hogy nincs pénz a szervezésre…

A kínos helyzetet ismét a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov mentette meg. A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában, Elisztában lesz a viadal, amelyen Lékó Péter is játszik. Új szervezőt kell azonban találni a jövő augusztusi viadalra, amelyet Elisztában rendeztek volna.

Megoldandó kérdés, hogy mi lesz a katari meghívott résztvevő, Mohamad Al-Modiahki sorsa, így aligha játszhat tovább, Szocsiban azonban lejátszott egy Grand Prix-versenyt. A hat versenyből álló sorozat győztese a 2009-es Világkupa-győztesével játszik párosmérkőzést a kihívó jogáért. Minden résztvevőnek négy tornán kell szerepelnie, és a legjobb 3 eredményük számít.

A 3. Grand Prix-verseny résztvevői az Élő-pontszámok sorendjében:

Magnus Carlsen (norvég, 2786)

Tejmur Radzsabov (2752)

Lékó Péter (magyar, 2747)

Dmitrij Jakovenko (orosz, 2736)

Wang Yue (kínai, 2736)

Michael Adams (angol, 2734)

Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731)

Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719)

Etienne Bacrot (francia, 2705)

Vugar Gasimov (azeri, 2703)

Ivan Cseparinov (bolgár, 2696)

Erneszto Inarkijev (orosz, 2669)

Mahamad Al-Modiahki (katari, 2559) ?

Yannick Pelletier (svájci, 2557)

[origo]

Comments are closed.