Forrás: JNA – Jewish News Agency

keresés

ArchívumMagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Társasági KörMakabi KlubMűvészet kedvelők délutánjaSzubjektív kulturális ajánlóFiatal tudós-jelöltek fórumaMagyar zsidó adatbázisKülföldi zsidó adatbázisHungarian jewish travel guide20 éves a Mazsike ünnepi programjai

Közhasznúsági jelentés 2006Közhasznúsági jelentés 2007

Könyvbemutató: Elhallgatott múlt

A kötet az állambiztonság 1956-1990 közti működésének eddigi legteljesebb összefoglalóját adja. Az „ügynök-központúságon” túllépve bemutatja az ügyek valós irányítóit és felelőseit is.

2008. november 29. szombat 18:00 óra

Nem hallgatunk tovább! – ügynökök és irányítóik…

A kötet az állambiztonság 1956-1990 közti működésének eddigi legteljesebb összefoglalóját adja. Az „ügynök-központúságon” túllépve bemutatja az ügyek valós irányítóit és felelőseit is.

Részletesen, szervezeti egységekre lebontva tárgyalja az állambiztonság szerkezetét és vezetőit. A „legvidámabb barakk” életének mögöttes és mind ez idáig láthatatlan közegét az egyéni tragédiák sorozatait végigkövető esettanulmányok világítják meg. A szereplők, a tettesek és áldozatok közül sokan még ma is köztünk élnek.

Meghívott vendégek:

Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor történészek, akik Elhallgatott múlt című könyvüket mutatják be.

Moderátor:

Somogyi Zoltán, a Political Capital ügyvezető igazgatója

Az est házigazdája:

Perlaki Tamás

A vendégelőadók szívesen válaszolnak a hallgatók kérdéseire. A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható és dedikáltatható!

Időpont: 2008. november 29. szombat 18:00 óra

Helyszín: Bálint Ház

Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.

Belépő 800Ft

Weboldal: www.balinthaz.hu

További programok

[2008-11-23]

20 éves a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ünnepsorozat

Kérem, Jöjjenek el programjainkra, legyünk együtt ebben a néhány hétben. Ünnepeljük közösen a Magyar Zsidó Kultúrát!

[2008-11-26]

Hungaria Judaica sorozatban az elmúlt évben megjelent kötetek bemutatója

Az MTA Judaisztikai Kutatóközpont tisztelettel meghívja a Hungaria Judaica sorozatban az elmúlt évben megjelent kötetek bemutatójára

[2008-11-29]

Könyvbemutató: Elhallgatott múlt

A kötet az állambiztonság 1956-1990 közti működésének eddigi legteljesebb összefoglalóját adja. Az „ügynök-központúságon” túllépve bemutatja az ügyek valós irányítóit és felelőseit is.

[2008-12-04]

KönyvESték a Holokauszt Emlékközpontban

Dybuk – Bemutatkozik a krakkói-budapesti zsidó könyvesbolt és kiadó, az Austeria. Vendégünk lesz Katarzina Sitko, a bolt vezetője, és Wojciech Ornat bolttulajdonos és könyvkiadó, aki mellesleg vendéglősként és szállodásként is ismert személy a Kazimierzben.

[2008-12-06]

Filmvetítés: A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció

Olyat eddig csak a legendák szintjén ismertél, hogy egy házaspárt kettészakít a politikai megosztottság? Hogy barátok nem állnak szóba többé egymással a pártpreferenciáik miatt? Nem hitted el, hogy ez valóban létezik?

Publikációk

Ferenczi Sándor – A magyar pszichoanalítikus iskola megteremtője

Az I. világháborúban katonaorvosként szolgált és az ott szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki a háborús neurózisok kialakulásának és kezelésének pszichoanalitikus megközelítését.

A soproni zsinagógák

A zsidók már a római hódítókkal együtt megjelentek, s éltek a mai Magyarország területén. A római birodalom szétesését követően azonban a többnyire kereskedő zsidók is elvándoroltak.

Shalom Israel – Kalkutta kihaló zsidó közösségének őrzője

Kalkutta, India. Görnyedt hátú ember verekszi át magát a kaotikus városon. Átpréseli magát a teaárusok és útszéli villanyszerelők standjai között, várakozó riksákat kerülget, dudáló autók között keresi útját. …

Osvát Ernő – Babits, Móricz, Illyés felfedezője

„Ahogy a szobrász a szobrát, az író életművét, úgy alkotta meg Osvát Ernő Osvát Ernőt. Remekmű ember volt, nem tüneményes, amilyenekkel a természet parádézik, hanem remek, amilyen csak a jó művészek alkotása lehet: …

Címzett ismeretlen – Szemet szemért?

Katherine Kressman Taylor folytatásos levélregénye először 1938-ban látott napvilágot az amerikai Story Magazin közlésében, egy évvel a második világháború kitörése előtt.

Erec folyóiratKlezmer R”s együttesSabbatsong zenekarSófár EgyesületMakói Zsidó honlapMAZSIHISZJewish Meeting PointBÁLINT HÁZ

FőoldalMazsike AlapszabályMagunkrólKépgalériaTámogatóinkImpresszumE-mail

Mazsike 2008

Comments are closed.