Forrás: Inforádió

A II. világháború alatt játszódó két angol dráma is szerepel az eheti filmpremierek között. A csíkos pizsamás fiú a koncentrációs tábor két oldalán élő két gyerek barátságát dolgozza fel, A szerelem határai pedig Dylan Thomas walesi költő szerelmi bonyodalmaiba enged betekintést.

A héten mutatják be a magyar mozik Mark Herman angol filmrendező A csíkos pizsamás fiú című II. világháborús drámáját. A nyolcéves Bruno édesapja náci tiszt, akinek előléptetésével a család Berlinből egy elszigetelt vidékre költözik. A magányos, ám kalandvágyó kisfiú anyja tiltása ellenére kiszökik otthonról, hogy megnézze a szomszédos „farmot”, ahol találkozik egy, a kerítés másik oldalán lakó, csíkos pizsamát hordó fiúval. A vele egykorú és szintén magányos Shmuellel Bruno hamar összebarátkozik, de a felnőttek világa halálos veszélyt jelent a két gyermek kapcsolatára.

Mark Herman rendező John Boyne 2006-os regényéből készítette filmet, amit tavaly teljes egészében Magyarországon forgattak le.

Szintén a II. világháború alatt játszódik a világhírű walesi költő, Dylan Thomas életének egy romantikus időszakát feldolgozó, A szerelem határai című film. Dylan – aki ekkor propagandafilmekhez írt forgatókönyvet -, egy londoni bombázás alatt, az óvóhelyen találkozik gyermekkori szerelmével, Vera Philips énekesnővel. Időközben azonban Dylan megházasodott, Vera pedig rövidesen egy frontra induló katonatiszthez megy feleségül.

Dylan, felesége, Caitlin és Vera végül egy walesi kis faluba költöznek a bombázások elől, ahol az összezártság kikezdi egymáshoz fűződő kapcsolatukat. Végül Vera férje is visszatér a frontról, aki erősen kételkedik abban, hogy újszülött fiának valóban ő az apja.

A film főszerepeit Cilian Murphy, Matthew Rhys és Keira Knightley alakítják, a film forgatókönyvét pedig Keira Knightley édesapja, Sharman Macdonald drámaíró írta.

Oláh András

Comments are closed.