Forrás: Origo

Vádat emeltek két amerikai neonáci ellen, akik megfenyegették Barack Obama választott amerikai elnököt, még a választás előtt. A két fiatal férfit Tenessee államban fogták el, 102 fekete bőrű ember meggyilkolását tervezték, de fő céljuk az amerikai hatóságok szerint Obama meggyilkolása volt.

Vádat emeltek két fiatal amerikai neonáci ellen szerdán Tennessee szövetségi államban, amiért halálosan megfenyegették Barack Obamát még elnökké választása előtt – vált ismertté igazságszolgáltatási forrásból. Az október végi letartóztatáskor készült jegyzőkönyv szerint a két férfi 102 fekete bőrű meggyilkolását tervezte, de fő céljuk Barack Obama demokrata párti elnökjelölt meggyilkolása volt.

A 20 éves Daniel Cowart tennessee-i és a 18 éves Paul Schlesselman arkansas-i lakost a Tennessee állambeli Alamóban fogták el, és egy szövetségi esküdtszék emelt ellenük vádat – közölte közleményben az igazságügyi minisztérium. A férfiak hét vádpontban, így „a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése és elnökjelölt veszélyeztetése” címén emeltek vádat – közölte Lawrence Laurenzi Tennessee állambeli ügyész.

A vádirat szerint a két vádlott több alkalommal halálosan megfenyegette Barack Obamát, amiért ötévi szabadságvesztéssel büntethetők. A többi vádpont esetében külön-külön 5-től 10 évig terjedő elzárást szabhatnak ki rájuk. Egyikük ki akart rabolni egy fegyverüzletet, 88 feketét agyonlőni, 14 másikat lefejezni; a célpontjuk többek között egy főleg afroamerikaiak látogatta iskola volt – mondta el a vizsgálatot vezető Brian Weaks, az amerikai szövetségi Alkohol, Dohány és Tűzfegyver Hivatal ügynöke.

„Azt is mondták, hogy a végső erőszakcselekményük az lesz, hogy megkísérlik megölni Barack Obama elnökjelöltet” – közölte tanúvallomásában az ügynök. A jegyzőkönyv szerint „a vádlottak azt mondták, hogy a gyilkossági kísérlet közben készek voltak meghalni is”. A két férfi gépkocsival akarta megközelíteni Obamát és a jármű ablakán át lelőni. A vádlottaknál több fegyvert találtak, közöttük egy lefűrészelt csövű puskát.

Obamát, akit korábban is megfenyegettek, a választási kampány teljes ideje alatt az elnök és más magas rangú állami vezetők védelmét ellátó szövetségi titkosszolgálat (USSS) védte. Kedden nagy többséggel választották meg az Egyesült Államok 44. elnökévé.

Comments are closed.