Forrás: NOL

Megtámadták a melegfelvonulást, a szolidáris politikusokat és a rendőröket – Büszkeség és félelem Budapesten

Népszabadság * Népszabadság – összeállítás * 2008. július 7.

A felvonulók készültek ugyan a támadásra, de annak agresszivitása félelmet és meghökkenést keltett

Kép: Szabó Bernadett

Égő rendőrök, vízágyúval, könnygázzal oszlatott szélsőségesek – Budapest utcáin megint az erőszak volt az úr. Ahogy tavaly, idén sem vonulhatott fel békésen a Meleg Méltóság Menete. A garázdák nem kímélték a politikusokat, a rendőröket, az újságírókat sem.

Politikusokat, rendőröket és civileket is megtámadtak a szombati melegfelvonulás ellen tüntető radikálisok Budapesten. A szélsőségesek – köztük sokan csuklyában, maszkban vagy sállal eltakart arccal – Molotov-koktélokat, petárdákat, köveket és tojásokat dobáltak a Meleg Méltóság Menetének résztvevőire, illetve a rendőrökre.

A hatóságok hiába vették körbe kordonnal az Andrássy utat és környékét, nem tudták megakadályozni, hogy szélsőjobboldali tüntetők megzavarják a Szivárvány Misszió Alapítvány békés demonstrációját. Pedig szélsőséges portálokon, szórólapokon és plakátokon már hetekkel korábban terjesztették fenyegetésüket a korábbi fővárosi zavargások vezéralakjai: a „hídfoglaló” Budaházy György és a „hatvannégy vármegyés” Toroczkai László, miszerint nem hagyják, hogy „ilyen-olyan színű külföldi aberráltak erőszakolják rá a maguk idegen és beteg világát Magyarországra”. Hunnia serege megvédi a magyarok fővárosát! – hangzott a felhívás, aminek a helyszíni becslések szerint több százan engedelmeskedtek. A radikálisok kisebb csoportokban támadtak az Andrássy úton haladó, ezer-ezerötszáz fős tömegre, amelynek soraiban félelmet és megütközést keltett a támadók agresszivitása.

Háromórányi rémálom

A melegfelvonulás szombat délután négy óra után indult az Erzsébet térről az Andrássy úton a Városliget felé, ezzel egy időben indult el több száz ellentüntető az 56-osok teréről az Erzsébet tér irányába. Hiába vették körbe a rendőrök mindkét felvonulást, a melegfelvonulás résztvevőinek egy perc nyugtuk sem lehetett a buzizó-zsidózó radikálisoktól. De nem csak nekik: a szélsőségesek (köztük többen árpádsávos lobogókkal) a rendőrökre is több alkalommal rátámadtak, azt kiabálva: „Mocskos ÁVH!”, illetve: „Gyurcsány, takarodj, vidd a buzi haverod!” Az Oktogonnál felgyújtottak egy rendőrségi furgont, a Bajza utcánál két rendőrautót vertek szét; több rendőr egyenruhája is felgyulladt a Molotov-koktéloktól.

Az első komoly összecsapás a Liszt Ferenc téren, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén történt délután, ahol a radikálisok a fémkordont felborítva támadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Az oszlatás után az ellendemonstrálók hamar újra összegyűltek. A második, még hevesebb támadás a Hősök terén érte a melegfelvonulást, illetve a helyszínt biztosító rendőröket – itt már a könnygáz mellett vízágyúkat is bevetettek a hatóságok. Az atrocitások miatt a melegfelvonulást a rendőrök leállították, így az 56-osok terét csak mellékutcákon tudták megközelíteni. Majd, aki odaért, nem tudott elmenni onnan a kordonok és a több száz ellendemonstráló miatt. A felvonulóknak meg kellett várniuk, amíg a rendőrség megtisztítja a terepet. A szélsőségeseket – akik ekkor már nemcsak az utcaköveket szedték fel, de a szomszédos házakba is dobáltak sörösüvegeket és Molotov-koktélokat – csak este hét órára sikerült kiszorítani a környékről.

A mérleg

A rendőrség tájékoztatása szerint összesen 57 embert állítottak elő. A mentők hét civilt és hat rendőrt vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal, kisebb sebekkel; további hat rendőrt kollégáik szállítottak kórházba – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.Győrfi Pál elmondta, hogy a helyszínen további tizenöt, könnyebb sérültnek nyújtottak elsősegélyt. A mentőszolgálat szóvivője közölte azt is, a mentők sav okozta sérüléssel senkit nem vittek kórházba. Korábban a rendőrség azt közölte ugyanis, hogy két rendőrt savval öntöttek le. A BRFK továbbá arról is tájékoztatott, hogy egy Andrássy úti lakásban ismeretlen összetételű vegyi anyagokat, savakat tartalmazó üvegeket, gyúlékony anyagot tartalmazó palackokat és folyadékkal töltött tojásokat találtak. A lakásban tartózkodó hat férfit előállították.

Politikus áldozatok

Horn Gábor,Lévai Katalin és Szetey Gábor – az eddigi híradások szerint e három politikust, valamint Orosz József újságírót támadták meg szélsőségesek szombaton. Az elmúlt két évben legkevesebb hét vezető politikust és többtucatnyi tudósítót támadtak meg a zavargások során, illetve azokkal összefüggésben.

Orosz József, a Klubrádió műsorvezetője tudósítani ment a felvonulásra; mint azt az MTI-nek elmondta, a Kodály köröndnél hárman támadtak rá. Először szidalmazták, köpködték, majd leütötték. A riporter megsérült az arcán és a vállán, néhány percre az eszméletét is elveszítette. Elmondása szerint az egyik támadó kiüvöltött a tömegnek: „Gyertek ide, itt lehet leturházni Orosz Józsefet!”, végül egy barátja segítségével hagyta el a helyszínt. Hasonlóan járt Horn Gábor SZDSZ-es képviselő is. Ő éppen a Városligeten keresztül próbált hazamenni (miután részt vett a melegfelvonuláson, szolidaritását fejezve ki a demonstrálókkal), amikor szintén hárman támadtak rá. – Kigyúrt, harminc körüli suhancok voltak. Rögtön felismertek, kezdetben csak szidalmaztak, köpködtek, sörrel locsoltak le, majd ütni kezdtek az arcomon – nyilatkozta lapunknak Horn, aki könnyebb zúzódásokkal megúszta az incidenst. A politikus, elmondása szerint, egy motoros rendőrtől kért (de nem kapott) segítséget, végül civil ruhás rendőrök menekítették ki a helyszínről. Ennél is félelmetesebb volt – tette hozzá -, amikor egy vékony, fiatal lány jött oda hozzá, azt üvöltözve: „Megöllek, te rohadt, szemét zsidó!” Ez nem a büszkeség, hanem a félelem felvonulása volt – kommentálta a történteket Horn Gábor.

Hunnia serege harcra kész

Kép: Hernád Géza

Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és (a másságát nyíltan vállaló, s a melegfelvonuláson beszédet is mondó) Szetey Gábor volt államtitkár a felvonulás után egy rendőrautóban hagyta el az 56-osok terét. Azonban az ellentüntetők felismerték őket, és rátámadtak a járműre. A rendőrautó ablakát beverték, de az autóban tartózkodók közül senki nem sérült meg – mondta Lévai Katalin. A volt esélyegyenlőségi miniszter elképesztőnek nevezte a „Budapesten uralkodó lincs- és pogromhangulatot”. – Szégyen, hogy egy európai országban ilyesmi megtörténhet – jelentette ki Lévai Katalin, aki közlése szerint levélben tájékoztatja a történtekről az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőségét, illetve a melegjogokkal foglalkozó szervezet irányítóját. (Tafferner Éva, a BRFK szóvivője mindezt úgy kommentálta: Lévai Katalint és Szetey Gábort személyében nem érte támadás.)

A támadók kilétéről egyelőre nem sokat tudni, Horn Gábor mindössze egy nyilaskeresztes tetoválásra emlékszik egyik támadója karján, bár, mint mondta, ezzel nem nagyon szűkült a kör.

Tomcat: Megmutattuk

Az ismert szélsőséges blogger, Polgár Tamás, az ellentüntetések egyik szervezője a történtekről a következőket írta blogján: „Megmutattuk, hogy nem engedjük a deviánsokat gusztustalankodni. Nem tiszteljük azokat, akik ebben bátorítják őket, s bizony, betörjük a képét akárkinek, aki ezt teszi. Kár, hogy a pofán vert politikusok nem sérültek meg súlyosabban, egyáltalán nem lett volna baj. Örömmel látnám például Orosz Jozefinát tolószékben. De hát még előttünk az este” – írta internetes naplóbejegyzésében Polgár. A blogger egyúttal „cáfolta”, hogy gyúlékony vegyi anyag lett volna az Andrássy út 95.-ben letartóztatott embereknél, vagy ahogyan ő fogalmazott: „káoszbrigádosainknál”. Az anyag, mint írta, közönséges folyékony aroma, egyrészt élelmiszer-adalék, másrészt horgászboltban kapható folyékony csali, ezt lőtte „két diverzánsunk” vízipuskával a menet résztvevőire.

Lekapcsolták kurucékat

„Nemsokára visszajövünk (…) kedves fotelforradalmárok, javasoljuk, kövessétek a helyszínről az eseményeket (…) ha pár napig nem vagyunk, akkor elkaptak” – ennyi olvasható csupán a szélsőséges, uszító, gyalázkodó írásairól ismertté vált Kuruc.info honlapon, miután péntek délután, egy feljelentés nyomán lekapcsolták a főszerverét. Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság című, New Yorkban megjelenő magyar nyelvű lap értesülése szerint a nyitólapon olvasható üzenet egy németországi szerverről fut. Pénteken ugyancsak megszakadt a Fidesz által indított magyarországi polgári körök amerikai szervezeteit összefogó Nemenyi.net és a Kuruc.infóval „édestestvéri viszonyt ápoló” New York Polgári Kör honlapjának forgalma. Ezek valami fatális véletlen folytán ugyanahhoz a szolgáltatóhoz tartoztak, ugyanott jegyezték be a doménnevüket, és ugyanazon a szerveren futottak – írta a lap.

A szervergépen a Kuruc.info közleménye szerint nincsenek adatok a munkatársaikról, a levelezésük pedig egy másik szerveren fut, tehát ahhoz sem férhetnek hozzá a hatóságok. A Kuruc.info kártérítési pert helyezett kilátásba a szerverszolgáltató cég ellen, a feljelentő kilétét pedig, mint írják, „felderítik”. A közlemény szerint pár napon belül egy másik országból igyekeznek ismét folytatni azt, amit ők „buzi-, cigány-, zsidó- és rendőrbűnözés, illetve a politikai maffia elleni küzdelemnek” neveznek.

Az első komoly összecsapás a Liszt Ferenc téren

Kép: Szabó Bernadett

A magyar hatóságok korábban többször hiába próbáltak fellépni a Kuruc.info ellen, mert annak szerverét az Egyesült Államokban működtették, az amerikai hatóságok pedig megtagadták az együttműködést.

Stonewalltól Budapestig

A melegfelvonulás gyökerei a hatvanas évek emberi jogi forradalmáig vezetnek – a sors iróniája, hogy rendőröknek kellett (volna) megvédeniük az eredetileg a rendőri erőszak elleni tiltakozásul életre hívott felvonulást. A Meleg Büszkeség Napja az 1969. június 27-i New York-i Stonewall-lázadásnak állít emléket. Az amerikai rendőrség akkoriban rendszeresen razziázott melegbárokban, amit a melegek megelégeltek, és szembeszálltak a hatóságokkal. Először 1970. június 29-én szervezték meg New Yorkban a Christopher Street Gay Liberation Day (Christopher utcai Meleg Felszabadulás Nap) felvonulást. Az emlékmenetet azóta szinte az összes jelentősebb amerikai és európai nagyvárosban megtartják – Budapesttől eltérően többnyire jókedvűen, békésen. Kölnben például több tízezren, Berlinben több százezren, Londonban óvatosabb becslések szerint is félmillióan vonultak az utcákra, de egyik helyszínen sem kellett félniük az embereknek. Budapesten először 1997. szeptember 6-án rendeztek melegfelvonulást; a tavalyi menetet tojásokkal, kövekkel és homokkal töltött zacskókkal dobálták meg, majd a vonulás után több embert bántalmaztak.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.