Forrás: Inforádió

Mielőtt James Bond egy újabb akcióra indul, mindig meglátogatja „Q-t”, őfelsége titkosszolgálata kutatási és fejlesztési osztályának vicces vezetőjét, aki megmutatja neki a legújabb csúcstitkos játékszereket.

Az izraeli hadseregnek ugyan nincs „Q-ja”, van viszont Jiftah egysége – így hívják azt a szupertitkos csapatot, amelyet megalakulásának 50. évfordulóján kivételesen megmutattak a sajtónak.

Az egységet 1958-ban David Laskov dandártábornok hozta létre, és az évek során a világ egyik vezető fegyverfejlesztője lett.

Bár a Jiftah egység robbanószerben a legjobb, az izraeli hadsereg minden különleges egységének munkájában részt vesz különleges, az adott akcióhoz leginkább megfelelő szerkentyűk kidolgozásával.

Három éve például, még az izraeli kivonulás előtt, az egyik izraeli különleges alakulat készült a Gázai-övezet és Egyiptom határán fekvő Rafahba, a parancsnok azonban még időben kapcsolt, hogy nem küldhetnek mesterlövészeket a tűzvonalba, mert nem tudják védeni őket.

Elmentek hát a Jiftahhoz, és olyan mesterlövész-fegyvert kértek, amelyet a páncélautó tetejére lehet szerelni, és távirányítással működtetni. Egy hónap múlva megkapták, amit kértek – számolt be egy konkrét példáról az évforduló kapcsán az egység parancsnoka, Joel alezredes.

A célunk az, hogy felismerjük, milyen fegyver hiányzik az egységeknél, amire pedig szükségük lenne – és amilyen gyorsan csak lehet, készítsünk ilyent – tette hozzá a parancsnok.

Az egység tervezte meg azt a kamerarendszert is, amelyet a két évvel ezelőtti libanoni háború idején használt az izraeli hadsereg. A hőérzékelő kamerát háromlábú állványra szerelték, és mélyen az ellenséges vonalak között állították fel jól elrejtve. A katonák azután már több száz méteres távolságról, távirányítással is képesek voltak kezelni a kamerát.

Terveztek kütyüket a lakott területeken, a ciszjordániai palesztin városokban akcióba lépő különleges egységeknek is. Nekik egy teljesen hétköznapi kamerát szereltek egy robotra, amely rádiójelekkel küldte az utcákról készített képeket egy tenyérnyi képernyőre, amelyet egy szabványos katonai mellényre erősítettek.

Comments are closed.