Forrás: Mazsihisz

Súlyos összecsapásokba torkollhat Olaszliszkán a provokáció és cigányok elleni nyílt uszítás – hívta fel a figyelmet nyílt levélben a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és az olaszliszkai roma önkormányzat elnöke, miután a Gój Motorosok Egyesülete kedd estétől kétnapos túrát és „meglepetés bulit” szervezett Olaszliszkára.

Forrás: Hírszerző, Roma Sajtóközpont

2008. július 01.

A motorosok szerdán azt a helyszíni szemlét akarják megnézni, amelyet a bíróság rendelt el az emlékezetes gyilkossági perben. A romák attól félnek, hogy a buli után rájuk támadnak a motorosok és a gárdisták. Az eljárás idejére a rendőrség lezárja a helyszínt és fokozott rendőrségi jelenlétet biztosít a településen.

Nyílt levélben hívja fel Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Fercsák László, az olaszliszkai roma önkormányzat elnöke a józanul gondolkodó magyar állampolgárok figyelmét arra: a testükkel álljanak ellen a fekete ruhában masírozó „próbanáciknak”, ne engedjék, hogy „faji összetűzéseket” provokálják, és hogy a félelem és az erőszak vegye át a demokratikus nyugalom helyét.

Mint emlékezetes: 2006. október 15-én Olaszliszkán agyonvertek egy tiszavasvári tanárt, aki autójával elsodort, és könnyebben megsebesített egy tizenegy éves kislányt. Nyolc vádlott áll a bíróság előtt, akiket különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolnak részben társtettesként, részben felbujtóként.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon közölték: a vádlottak is részt vesznek a szerdai helyszíni szemlén. A Gój Motorosok egy üres magántelekről akarják figyelni az eljárást, amely szemközt van a tragédia helyszínével, a romák lakta Kossuth utcával. A szemle után pedig „meglepetés bulit” is tartanak. A romák szerint a Magyar Gárda is megjelenhet Olaszliszkán.

A Magyar Gárda Borsod Megyei Szervezete felajánlotta, hogy biztosítja a helyszínt Olaszliszkán, ha felkérik rá – állította Fercsák egy szélsőséges internetes portálra hivatkozva. Téglás István rendőr-alezredestől, a Sárospataki Rendőr-kapitányság vezetőjétől a Roma Sajtóközpont megtudta: a rendőrségen nem jelezte a Magyar Gárda, hogy biztosítani akarja a helyszínt. Téglás közölte: a „szükséges” rendőri erővel vonulnak ki.

A roma politikusok mégis attól tartanak, hogy súlyos összecsapásokba torkollhat az esemény. Nyílt levelükben megemlítik: az olaszliszkai önkormányzat képviselő-testülete javaslatuk ellenére sem határolódott el a motorosok akciójától. Fercsák erről elmondta: a kilenctagú képviselő-testületből senki nem támogatta a kezdeményezést.

A roma politikusok azt kérik: a hatóságok határozottan lépjenek fel a rendbontókkal szemben. „Gyalázatosnak tartjuk, hogy a szélsőjobb Szögi Lajos úr halálát gátlástalanul felhasználja politikai haszon szerzésére, a cigányellenes gyűlölet továbbszítására” – olvasható a nyílt levélben, amely felszólítja a romákat és nem romákat: élőláncot, sorfalat álljanak, ahol a szélsőjobb felvonulást tart és követeljék együtt, hogy jogállamot akarnak.

Fercsák kiemelte: csak akkor lesz élőlánc Olaszliszkán, ha a „meglepetés bulin” randalíroznak a motorosok a romák lakta utcákban. A roma politikusok levelük végén úgy vélik: a cigányokkal szembeni kirekesztő politikák és a gondjaikat körülvevő közöny tragikus társadalmi konfliktusokat szül, amelyek kilátástalanná tehetik a romák, de az egész ország jövőjét is.

Comments are closed.