Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. március 2.

A jeruzsálemi Izraeli Múzeum, majd a Jeruzsálem melletti keresztény kegyhelyek felkeresésével kezdte meg vasárnap Sólyom László köztársasági elnök izraeli látogatását. A péntekig tartó állami vizit hivatalos része hétfőn kezdődik, ekkor találkozik az államfő Simon Peresz izraeli államelnökkel.

16 éve ez az első magyar államfői látogatás a zsidó államban. Sólyom László, aki felesége, Sólyom Erzsébet társaságában utazott Izraelbe, ellátogatott Ein Kerembe, ahol a keresztény hagyomány szerint Keresztelő Szent János született, s itt felkereste a Szent János templomot, valamint a Látogatás templomát, amely Mária és Erzsébet találkozásának állít emléket az esemény hagyomány szerinti színhelyén. 

A köztársasági elnök programja szerint vasárnap este a Magyarországról, illetve a környező térségekből elszármazott magyar ajkú izraeliek képviselőivel találkozik a tel-avivi magyar nagykövet rezidenciáján. Becslések szerint vagy 200 ezer főt számlál az izraeli magyarok közössége, melynek tagjai közül az idősebb nemzedék máig őrzi magyar anyanyelvét. 

Sólyom látogatása során találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfővel, Cipi Livni külügyminiszterrel és Benjamin Netanjahuval, az ellenzék vezérével. 

Az államfő szentföldi útján magyar-palesztin csúcstalálkozó is lesz: Sólyom László szerdán a ciszjordániai Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytat megbeszélést, majd tanácskozik Szálem Fajjád miniszterelnökkel. Csütörtökön Észak-Izraelbe vezet a köztársasági elnök útja. Itt a Kineret-tó bibliai vidékét és Názáretet látogatja meg az elnök, illetve felkeresi Cfat települést, ahol meglátogatja a magyar zsidóság emlékmúzeumát. 

Sólyom László péntek reggel a Malév menetrend szerinti járatával utazik haza Izraelből. 

(MTI)

Comments are closed.