Forrás: NOL

Izrael geotermikus vízzel paradicsomot teremt a Negevből

Népszabadság * Márta Kriszta * 2008. február 23.

A sivatag alatti víztározó rétegek vize haltenyésztésre kiválóÓriási tengeri sügérek hátán csillan a napfény a Negev-sivatag kibucaiban, s a különös látvány nem Rejtő Jenő egyik hősének napszúrásos lázálma.

Az Izrael 60 százalékát borító sivatagban ma már 20 halgazdaságban évente 600 tonnát tenyésztenek az első osztályú pontyokból, keszegekből, harcsákból, sügérekből és díszhalakból. A gazdaságokat ráadásul virágzó ültetvények veszik körül, mézédes dinnyét termő dinnyeföldekkel, lucernával, paradicsommal, datolyapálmákkal és olajfaligetekkel. Hogy honnan szerzik a vizet? Több mint ezer méter mélyről, egy olyan víztározó rétegből, amellyel 600 évig el lehetne tartani egész Izrael lakosságát, állatait és mezőgazdasági területeit. A harmincezer éve keletkezett geotermikus vizet egy elszánt kutató, Samuel Appelbaum hozta ismét a felszínre azután, hogy a harmincas évek végén, az akkoriban olaj után kutató britek már megtalálták.

Bár a geotermikus víz ivóvíznek tisztítás nélkül nem alkalmas, haltenyésztésre és öntözésre azonban így is kiváló. Sótartalma körülbelül egytizede a tengervizének. Ennek semlegesítése sokkal kevesebb energiát igényel a halaktól, mint a tengervizé, sőt ilyen vízben jobban érzik magukat, és sokkal nagyobbra nőnek. A geotermikus vízzel öntözött dinnye és paradicsom pedig éppen a só miatt lesz mézédes, a növények ugyanis egy olyan biokémiai reakció útján védekeznek a só ellen, amitől édesebbé válik a termésük.

A haltenyésztő kibucokban mesterfokra fejlesztették a vízfelhasználást. A kitermelt kristálytiszta, 40 Celsius-fokos, baktériummentes vizet először a fóliasátrak fűtőrendszerébe juttatják. Itt addig fűtenek vele, míg 27 fokosra nem hűl, majd átfolyatják a haltenyésztő medencékbe. A medencékből kiszivattyúzott, halürülékkel feldúsult vizet öntözésre használják, amely szervesanyag-tartalma miatt egyben kiváló növényi tápanyag.

A régióban már 15 kút működik, de a Negev potenciálja gyakorlatilag kimeríthetetlen, s ráadásul a technológia segítségével a föld több pontján is újjáéleszthetik a sivatagokat. Appelbaumot máris várják Kínában, Tanzániában, Indiában és Ausztráliában.

Az izraeli tudós bízik benne, hogy 20 éven belül sikerül kifejlesztenie egy olyan technológiát is, amellyel napenergia segítségével lehet majd sómentesíteni a geotermikus vizet. Ezzel nagyban hozzájárulna az országok közötti jó szomszédi viszonyhoz is, hisz ma a világon 200, határokon átnyúló, szabályozatlan használatú vízrendszer található, komoly konfliktuspotenciállal.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.