Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. február 21.

Dési János, a Népszava szerkesztőbizottságának tagja is kilépett a Magyar Újságírók Országos Szövetségéből tiltakozásul az ellen, hogy a szervezet Örökös Tagok Testülete szerdai, a szövetség elnöke, Eötvös Pál részvételével megtartott ülésén rendbenlévőnek találta, hogy a beregszászi zsidók egykori bevagonírozásában részt vett Kecskési Tollas Tibor csendőrtiszt a MÚOSz örökös tagja. Dési egyúttal arról is tájékoztatta a NOL-t, hogy Randolph Braham, a nemzeközi holokausztkutatás alighanem legnagyobb szaktekintélye is csatlakozott Kertész Péter és Róbert László Pulitzer-emlékdíjas újságírók kezdeményezéséhez, aláírásgyűjtő akciójukhoz. Kertész Péter, mint jelentettük már szerdán bejelentette kilépését.

Braham professzor, a NOL rendelkezésére bocsájtott levelében azt írta: Kecskési Tollas özvegyével folytatott és jelenleg a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum archivumában őrzött levelezésében értésre adta: „néhai férjét nem igazán menti fel, mint a zsidóüldözés készséges vagy vonakodó résztvevőjét, hogy egyike volt a gettót őrző csendőröknek.”

Mint megírtuk, „méltatlannak” ítélte Kertész Péter és Róbert László „beadványát” a beregszászi zsidók bevagonírozásában részes egykori csendőrtiszt, Kecskési Tollas Tibor ügyében „különösen annak súlyához képest” a MÚOSZ Örökös Tagok Testülete, amely szerint az ügyben „új elem nem merült fel”, ezért nem is lát okot rá, hogy bármilyen lépést tegyen. Kertész Péter válaszul elektronikus levélben kérte: töröljék a legnagyobb hazai újságírószervezet tagjai sorából.

A MÚOSZ Örökös Tagok Testülete szerdán vizsgálta meg Kertész Péter és Róbert László Pulitzer-emlékdíjas újságírók levelét, amelyet még januárban küldtek a MÚOSZ elnökségének. Az ülésen a 23 tagú testület elnöke, Balog János és négy tagja – Boross Imre, Kende Péter, Kovalik Márta és Sándor István Tamás -, valamint meghívottként Eötvös Pál, a MÚOSz elnöke vett részt. Utóbbi korábban a Népszabadság Online érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy ha ma indítványoznák Kecskési Tollas örökös tagságát, „nyilván másként” döntenének.

A megbeszélést követően közleményt jelentettek meg a MÚOSZ honlapján, amely itt érhető el

Kertész Péter a közlemény tartalmának ismeretében elektronikus levélben értesítette a MÚOSz-t, hogy azonnali hatállyal felmondja tagságát a szövetségben.

Dési János csütörtökön követte Kertész példáját, és a MÚOSz elnökének és vezetésének címzett elektronikus levelében közölte: nem akar egy olyan szövetségben részt venni, amely tisztelettel tekint a deportálásokban közreműködő csendőrökre. Természetesen nem tudhatom – írta -, büntetőjogilag felelős e a történtekért Kecskési-Tollas Tibor, de, „hogy büszkék nem lehetünk rá, az egészen biztos. Ő is egy csavar volt abban a gépezetben, amely működése eredményeként sokszázezer embert gyilkoltak meg módszeres alapossággal.”

Dési a szövetség elnöke és vezetése részére is elküldte Braham professzor angol nyelven írt levelét, amelynek magyar fordítása így hangzik:

„A müncheni illetőségű Dr. Kecskési Máriával folytatott levelezésemet tartalmazó dossziém abban a gyűjteményben található, amelyet az Egyesült Államok washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumának adományoztam. Mindazonáltal emlékszem, hogy Kecskésiné küldött nekem néhány levelet, hogy bizonyítsa: a háború utáni (magyar – a szerk.) népbíróság döntése, amellyel bűnösnek találta és elítélte férjét, Kecskési Tollas Tibort, téves volt és, hogy férje nem parancsnoka volt a beregszászi gettónak, hanem csupán tagja annak a csendőri egységnek, amely a gettót őrizte.

Emlékszem, azt írtam neki, hogy néhai férjét nem igazán menti fel, mint a zsidóüldözés készséges vagy vonakodó résztvevőjét, hogy egyike volt a gettót őrző csendőröknek.

Ugyancsak elítéltem férje háború utáni ténykedését, amelyet egy szélsőjobboldali nacionalista kiadvány írójaként és szerkesztőjeként folytatott. Azt javasoltam, hogy gyűjtsön össze minden valódi és releváns dokumentációs forrást, amely alátámasztja álláspontját és tegye azokat hozzáférhetővé történészek és más magánszemélyek számára. Soha nem sugalltam felé, hogy férje részvétele csendőrként a gettó őrzésében (még ha nem is parancsnokként), nem beszélve háború utáni újságírói ténykedéséről, felmentené őt (férjét – a szerk.) a felelősség alól.

A fentiek fényében hiszem, hogy a Kertész Péter és Róbert László által kezdeményezett petíció társ-aláírói bölcsen cselekedtek. Csatlakozom hozzájuk törekvésükben. Mélységesen hiszem, hogy egy valóban demokratikus országot az olyan szövetségek és szervezetek szolgálják a legjobban, amelyek (jelenlegi vagy elhalálozott) tagjai a tolerancia és a pluralizmus gondolatainak és eszméinek valódi elkötelezettjei, illetve azok voltak.

A legjobbakat kívánva,

Randy Braham”.

(NOL)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.