Forrás: Mazsihisz

„Méltatlannak” ítélte Kertész Péter és Róbert László „beadványát” a beregszászi zsidók bevagonírozásában részes egykori csendőrtiszt, Kecskési Tollas Tibor ügyében „különösen annak súlyához képest” a MÚOSZ Örökös Tagok Testülete, amely szerint az ügyben „új elem nem merült fel”, ezért nem is lát okot rá, hogy bármilyen lépést tegyen.

Kertész Péter válaszul elektronikus levélben kérte: töröljék a legnagyobb hazai újságírószervezet tagjai sorából.

A MÚOSZ Örökös Tagok Testülete szerdán vizsgálta meg Kertész Péter és Róbert László Pulitzer-emlékdíjas újságírók levelét, amelyet még januárban küldtek a MÚOSZ elnökségének. Az ülésen a 23 tagú testület elnöke, Balog János és négy tagja – Boross Imre, Kende Péter, Kovalik Márta és Sándor István Tamás -, valamint meghívottként Eötvös Pál, a MÚOSz elnöke vett részt. Útóbbi korábban a Népszabadság Online érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy ha ma indítványoznák Kecskési Tollas örökös tagságát, „nyilván másként” döntenének.

A megbeszélést követően közleményt jelentettek meg a MÚOSZ honlapján, amit változtatás és kommentár nélkül adunk közre: „A Testület a beadványt különösen az ügy súlyához képest méltatlannak ítélte, a nyomában megindult aláírásgyűjtést pedig olyannak minősítette, ami sokakat – méltányolandó és tisztelendő erkölcsi alapállásukra apellálva – kellő körültekintés és tényismeret nélkül sodort egy konkrét ügyben indított akcióba.

Kecskési Tollas Tibor 1997-ben, Vészi János javaslatára – az örökös tagok egyhangú határozatával – történt felvételével kapcsolatban új elem nem vetődött fel, eltekintve a Holokauszt Emlékközpont 2004-ben megnyitott kiállításán, illetve annak prospektusán szerepelt, Kecskési Tollas Tiborra nézve terhelő anyagtól. Ezt azonban Kecskési özvegyének felszólamlására, mind a kiállítási tablókról, mind a prospektusból a kiállítás szervezői később eltávolították. Kecskési Tibor nevét az azóta megnyílt (Jogfosztástól népirtásig című) állandó kiállítás már nem említi.

Az eddig, más úton előkerült dokumentumok (például Godó Ágnes hadtörténész kutatásának összefoglalója) Kecskési Tollas Tibor tevékenységéről egyértelműen pozitívan értékelendők: az Örökös Tagok Testületének véleménye szerint, ha Kecskési Tollas Tibor így feltárt viselkedése, magatartása a vészterhes időkben általános lett volna, ez, az ország, a magyarság számára aggálytalanabbá tenné az ezekkel a nehéz időkkel történő szembenézést.

Ugyanakkor az Örökös Tagok Testülete felkéri a beadvány készítőit, aláíróit és mindazokat, akik olyan bizonyíték birtokában vannak, amely Kecskési Tollas Tiborról az Örökös Tagok Testülete számára mindeddig nem volt elérhető, és új tényeket közöl, hogy ezeket bocsássák rendelkezésre. Adott esetben azért, hogy a Testület felkérje a MÚOSZ elnökségét a Legfelsőbb Bíróság 1991. évi rehabilitáló ítéletével szembeni perújítás kezdeményezésére.”

Kertész Péter a közlemény tartalmának ismeretében elektronikus levélben értesítette a MÚOSz-t, hogy azonnali hatállyal felmondja tagságát a szövetségben.

Forrás: Népszabadság Online

Comments are closed.