Forrás: Magyar Rádió

Kudarcot vallott Gáza elszigetelése az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalás szerint. Az EP a dokumentumban „mély aggodalmát fejezi ki a Gázai övezetet sújtó humanitárius és politikai válsággal és annak további lehetséges súlyos következményeivel kapcsolatosan”, és „sürgeti az erőszakos cselekmények azonnali leállítását”.

A parlament „felszólítja Izraelt, hogy szüntesse be a polgári személyek megöléséhez és veszélyeztetéséhez vezető katonai akciókat és a törvénytelen célzott gyilkosságokat”. Egyúttal „felszólítja a Hamászt, a Gázai övezet törvénytelen átvételét követően akadályozza meg, hogy a palesztin milíciák a Gázai övezetből izraeli területre rakétákat lőjenek ki”.

A képviselők szerint „a Gázai övezet elszigetelésének politikája mind politikai, mind humanitárius szempontból kudarcot vallott”, ezért meg kell szüntetni a blokádot.

A parlament „kedvezőnek tartja a rafahi zavargásokra adott egyiptomi választ, amely számos palesztin család számára lehetővé tette, hogy alapvető szükségleteik ellátására elemi árucikkekhez jussanak”.

Az állásfoglalás szerint „a polgári népességet ki kellene vonni a katonai intézkedések és a kollektív büntetések alól”. A parlament „felszólítja Izraelt, hogy megszállóként teljesítse nemzetközi kötelezettségeit a Gázai övezetben, és továbbra is biztosítsa a humanitárius segélyek, a humanitárius segítségnyújtás, az alapvető fogyasztási cikkek és a létfontosságú szolgáltatások, mint például az villamos energia és az üzemanyag folyamatos és elégséges bejutását a Gázai övezetbe”. A képviselők ugyanakkor „ismételten felszólítanak az izraeli Gilád Sálit tizedes szabadon bocsátására, amit a Hamász jóindulatának megnyilvánulásaként fogadnának”. (MTI)

Comments are closed.