Forrás: Magyar Rádió

Bőrfejűek és ellenük tüntetők gyűltek össze délután a budapesti Hősök terén. A mintegy ezer, fekete bőrdzsekit, bakancsot viselő, kopaszra nyírt fiatal a fémkordonon belül katonai alakzatban sorakozott fel az Ismeretlen katona emlékművénél.

A Hősök terén felállított kordonok között felsorakozó emberek a körülzárt Budapestről 1945 telén kitörést megkísérlő német és magyar katonákról emlékeztek meg. Néhányan egyenruhákban, néhányan maszkban, de mindannyian katonás rendben állták végig a 2005-ben bíróság által megszüntetett Vér és Becsület Egyesület utódszervezeteinek rendezvényét.

– A nyugati szövetségesek és a szovjet által Európára szabadított mérhetetlen mennyiségű hadi- és ember-anyag, és azok Ószövetségi dühtől és bosszútól átitatott embertelensége egyedülálló a világtörténelemben.

A tömegben olasz, spanyol, szlovák, horvát és német szót is lehetett hallani, és az előadók között is voltak külföldiek. És bár az interneten már napok óta szervezték, a Becsület Napja ellen tiltakozók végül néhány tucatnyian jelentek meg. Közülük többen Dávid-csillagot tűztek ki, és a félkatonai hungarista rendezvény kezdetén tarkóra tett kézzel álltak a tér szélén.

Kotsis Márk

Comments are closed.