Forrás: Stop!

Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem lakossága elérte a 3,76 milliót, szemben az egy évtizeddel ezelőtt számlált 2,89 millióval – derült ki a szombaton nyilvánosságra hozott adatokból.

Luai Sabane, a palesztin statisztikai hivatal vezetője közlése szerint az Izrael által elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben (amelyet palesztinok jövőbeni államuk fővárosának akarnak), csupán 208 ezer palesztint számláltak.

A demográfiai adatok kulcsszerepet játszanak az izraeli-palesztin tárgyalásokon, a magasabb lakossági adatokkal alá lehet támasztani a palesztin területi követeléseket.

A vártnál alacsonyabb kelet-jeruzsálemi adatokat máris vitatta számos palesztin politikus. A területen 1997-ben végeztek népszámlálást, akkor 210 ezer palesztin élt ott. Akkoriban az izraeli hatóságok megtiltották a számláló biztosoknak, hogy házról-házra járva mérjék fel a palesztin lakosság létszámát, így az adatokat kivetítéses módszerrel határozták meg.

Ezúttal nem korlátozták munkájukban a biztosokat, akik diszkréten és az izraeli hatóságokkal való konfliktus nélkül végezték feladatukat – mondta Sabane.

Ennek ellenére Hatem Abdel-Kader, a palesztin kormányfő Jeruzsálem ügyeiben illetékes tanácsadója nem hisz a most nyilvánosságra hozott adatoknak. „Vitatjuk ezeket a számokat. A biztosok nyilván sok jeruzsálemi palesztin otthont nem kerestek fel.”

Tavaly decemberben mintegy 6200 számláló biztos indult a lakosság összeszámlálására Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálemben.

A palesztinok körében az egyik legmagasabb a születési arány a világon, ami előrevetíti annak lehetőségét, hogy egyszer a zsidók a folyamatos zsidó bevándorlás ellenére kisebbségbe szorulhatnak a történelmi Palesztina területén, a Jordán folyó és a Földközi-tenger között. Az izraeli kormány adatai szerint tavaly szeptemberben Izraelben 5,45 millió zsidó, 1,4 millió arab és 310 ezer más nemzetiségű élt.

Comments are closed.