Forrás: Magyar Rádió

Hiába jött a helyszínre a török miniszterelnök, hogy a török nemzetiségűek halálát követelő lakóháztűz ügye miatti feszültséget a helyszínen tompítsa, egyelőre jele sem mutatkozik az új keletű német-török viszály enyhülésének.

Erdogan miniszterelnök ellátogatott Ludwigshavenbe, ahol a múlt hét végén öt gyerek és négy felnőtt halt meg a tűzben, A helyi török közösséghez intézett beszédében védelmébe vette ugyan a német hatóságok eljárását, de üzenete mégsem egyértelmű, merthogy hazájában a hozzá kötődő újságok, tévéállomások és általában az iszlám illetőleg nacionalista szellemi, politikai erők folytatják a Németországot lejáratni szándékozó kampányukat. Olyan cikkek jelennek meg, hogy Ludwigshaven újnáci fészek, ahol üldözik a törököket, s ez a helyzet egyre inkább jellemzi a német nagyvárosokat. Egyes török cikkírók abba kapaszkodnak bele, hogy Hessen tartományban a nemrég zajlott választási kampányban Koch helyi miniszterelnök állítólag felheccelte a törökök és a külföldiek elleni indulatokat.

Most mindenesetre a török sajtó azt sugallja, hogy nem lehetett véletlen az a lakóháztűz, s a ludwigshafeni törökök vezetői – anélkül, hogy bizonyítékaik lennének – továbbra is állítják, hogy a német tűzoltók direkt késedelmesen végezték munkájukat.

A fejlemények aggodalommal töltik el a német politikusokat, például Schäuble belügyminiszter kikérte magának a tűzoltókkal és rendőrökkel kapcsolatos vádakat, és értésre adta, hogy képtelenség feltételezni a német hatóságokról, hogy meghalni hagyjanak gyerekeket, csak azért, mert azok nem németek. Hogy lehet feltételezni olyasmit, hogy nekünk jobban fáj egy német halála, mint egy töröké. Nemzetiségétől függetlenül minden ember életéért egyformán küzdünk – mondta szó szerint a német belügyminiszter.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.