Forrás: Magyar Rádió

Az Országos Cigány Önkormányzat petíciót nyújt be az Országgyűléshez a félkatonai-fasisztoid nézeteket valló szervezetek működésének törvényi szigorításáért, illetve megszüntetéséért. Egyidejűleg az ország 20 településén tart tájékoztatót az Országos Cigány Önkormányzat ebben az ügyben.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke Szigetvárott jelentette be szándékukat. Azért éppen ott, mert január 22-én 5 barcsi suhanc 2 roma nőt vert meg Szigetváron. A petíciót aláírásgyűjtéssel kívánják megerősíteni – közölte az országos elnök, hozzátéve azt is, hogy ezzel az akcióval kívánnak üzenni Magyarországnak, illetve Európának, hogy megálljt kell parancsolni a nácizmusnak, a náci eszmének.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott, hogy ha a roma társadalomnak kell megvédenie az országot ettől, akkor ők megteszik. Arra a kérdésemre, hogy valóban komoly-e a félelem a cigányság körében a Gárdától, úgy fogalmazott, hogy egyértelműen igen, mert ott, ahol ezek a fiatalok, illetve ez a csoport megjelent, ott bizony, főként a gyerekek és a nők körében érzékelhető volt a bizonytalanság és a félelem. Baranyában egyébként nem tudnak arról, hogy működnének erős csoportosulások, viszont formálisan érkezett olyan bejelentés, hogy Mohácson 200 tagja van a Gárdának.

Szigetváron, ahol az atrocitás történt, egyébként a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrség arról nem nyilatkozott, hogy valóban Gárda-tagok-e a gyanúsítottak. Ugyanakkor bűnügyi forrásaink megerősítették, hogy egyikük kijelentette, hogy ő a Hungarista Mozgalom tagja, a többiek pedig szkinhedek. A fórumon meglepően sokan vannak, 150-200 embert láttam itt és ők alá fogják az íveket, tehát megkezdődik az országos aláírásgyűjtés, majd benyújtják a petíciót.

Gungl László

Comments are closed.