Forrás: Magyar Rádió

Elfogta a rendőrség a kaposvári zsidó temető sírjait megrongáló tetteseket; a két kaposvári fiatal – egy 15 és egy 16 éves kamasz – beismerte, hogy ők festettek önkényuralmi jelképeket huszonnégy sírra – közölte az MTI-vel kedden a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Bíró Gábor tájékoztatása szerint a két fiatalembert hétfőn este hallgatták ki. Ennek során nemcsak az elmúlt hét végén – vasárnapra virradó éjszaka – elkövetett temetőbeli sírrongálást ismerték el, hanem azt is, hogy január közepén ők rongálták meg a kaposvári zsinagóga udvarán álló gettóemlékművet is. Az emlékműre, valamint a zsidó temető egyik sírkövére „A hazánk nem eladó!” feliratot, más síremlékekre horogkeresztet, nyilaskeresztet, áthúzott Dávid-csillagot festettek.

A szóvivő közölte azt ist, hogy a bűncselekménnyel gyanúsított fiatalok az előbbiek mellett elismertek egy kaposvári kínai üzlet sérelmére elkövetett rongálást, valamint elmondták, hogy tervük szerint a héten egy kaposvári kínai áruházat akartak Molotov-koktéllal megrongálni.Ez utóbbi, valamint a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközök a házkutatások során előkerültek – tette hozzá Bíró Gábor.

Kemény Gábor, a kaposvári rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője az MTI érdeklődésére közölte: egy szélsőséges beállítottságú internetes portál egyik cikke szerint egy zsidó ember olyan kijelentéseket tett, amely a kamaszok szerint sérti Magyarországot és a magyarokat, s ezen felháborodva rongálták meg az emlékművet, majd a temető sírjait. A kínai üzlet megrongálása, illetve egy másik elleni tervek okára nem igazán adtak magyarázatot, de mint szavaikból kitűnt, az ok az lehet, hogy nem nézik jó szemmel az idegeneket – tette hozzá az osztályvezető.

A történtekkel kapcsolatosan hétfőn este kiadott közleményben Somogy megye valamennyi országgyűlési képviselője megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot. Leszögezték: elítélnek minden vallási közösség ellen elkövetett támadást, és elhatárolódnak az antiszemitizmustól. Az MDF megyei és kaposvári szervezete hasonló tartalmú közleményben ugyancsak kifejezte tiltakozását. (MTI)

Comments are closed.