Forrás: Hírtv

Az egyéni felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök a második Magyar Köztársaság kikiáltásának 62. évfordulóján a Parlamentben pénteken.

A miniszterelnök bevezetőjében azt mondta, hogy a harmadik Magyar Köztársaság oltalomra és építésre érdemes, de az ország polgárainak tudniuk kell, hogy az ország több, mint intézmények és szabályok sokasága, szerinte ugyanis „a köztársaság lelke a polgárok autonómiájában rejlik”. „Szabadnak lenni óriási felelősség, mert dönteni kell, küzdeni kell” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy alávetettségben élni egyszerűbb, mert nem kell felelősséget vállalni, de amit kap az ember azt könnyen elvehetik tőle, de amiért megküzd az az övé marad.

„A köztársaság nem jogi döntéssel születik, hanem a polgárok mindennapi meggyőződéséből indul, hogy képesek vagyunk felelősséget vállalni magunkért és egymásért” – mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a harmadik Magyar Köztársaság legnagyobb kihívása, hogy mit kezdjen egy ország a megszerzett és megkapott szabadságával, ha az elmúlt évszázadokban nem lehetett önálló és szabad és nincsenek hosszú demokratikus hagyományai. A kormányfő szerint most hogy Magyarországon jogegyenlőség van, a mindennapi polgári biztonság megteremtése a legnagyobb feladat.

1946. február elsején az első általános és titkos választójog alapján megválasztott országgyűlés kikiáltotta a második Magyar Köztársaságot. A 62. évforduló alkalmából a Bibó István Közéleti Társaság, valamint a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége konferenciát szervezett konferenciát a Parlament Felsőházi termében. Az eseményre civil szervezetek és közéleti személyiségek kaptak meghívást.

FH

Comments are closed.