Forrás: Stop!

Egy amerikai fellebbviteli bíróság elutasította szerdán az egykori náci tábori őrnek tartott John Demjanjuk fellebbezését, amelyet az Egyesült Államokból való kiutasítása ellen nyújtott be még tavaly év elején.

A most 87 éves férfi három évtizede folyó pere ezzel eljutott az utolsó előtti lépésig. A cincinnati fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy a virginiai bevándorlási hatóságnak joga volt elrendelni Demjanjuk deportálását. Ügyvédjei még az ítélet kihirdetése előtt közölték, hogy elutasítás esetén az amerikai legfelsőbb bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Demjanjuk esete 30 évre nyúlik vissza. Az ukrajnai születésű férfit először 1977-ben fosztották meg az amerikai állampolgárságtól, azzal a váddal, hogy ő volt a treblinkai náci haláltábor „Rettenetes Iván” néven ismert szadista őre. Kiadták Izraelnek, ahol először halálra ítélték, de az izraeli legfelsőbb bíróság végül 1993-ban úgy döntött, hogy feltehetően nem Demjanjuk volt az a bizonyos őr. Az illető visszatért ohiói otthonába, és visszakapta az állampolgárságát is.

Az újabb eljárást 2002-ben egy, az amerikai igazságügyi minisztérium által a nyilvánosság elé nem tárt bizonyítékra hivatkozva indították meg, amely szerint Demjanjuk mégis fegyveres őr volt a sobibóri, a majdaneki és a flossenbürgi koncentrációs táborokban.

Demjanjuk tagadja az ellene felhozott vádakat. Amennyiben Ukrajna nem járul hozzá a befogadásához, egy korábbi döntés alapján a férfit Lengyelországba vagy Németországba toloncolhatják vissza.

Comments are closed.